Zvezdnica svetovnega golfa sijala v Trnovem

Po odmevni zmagi med profesionalkami na Ladies European Tour je mlada olimpijka razvajala klubske kolege.
Fotografija: Pia Babnik z očetom in trenerjem Alešem komaj čaka na nove izzive, letos je glavni nastop na olimpijskih igrah. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Pia Babnik z očetom in trenerjem Alešem komaj čaka na nove izzive, letos je glavni nastop na olimpijskih igrah. Foto Blaž Samec

Člani Golf kluba Trnovo iz Ljubljane so pripravili prisrčen sprejem za svojo članico Pijo Babnik, vzhajajočo zvezdnico svetovnega golfa. Pri komaj 17 letih se že lahko pohvali z zmago na evropski turneji profesionalk. Nedavno je namreč dobila turnir z nagradnim skladom 200.000 evrov na igrišču Evian ob Ženevskem jezeru ter si s tem praktično zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Medtem ko se je na igrišču ob južni ljubljanski obvoznici končeval priljubljeni torkov After Job turnir rekreativnih igralcev golfa, je mlada šampionka v družbi očeta in trenerja Aleša zavzeto vadila. Žogice so letele daleč in natančno, radovedni pogledi golfskih navdušencev so izražali občudovanje. Potrpežljivo so čakali na stisk roke, čestitke, fotografiranje.

"Zelo vesela sem, da mi je končno uspelo zmagati na tej ravni. Sicer se na vsakem turnirju naučim nekaj novega in upam, da bom v prihodnje še zmagovala. Veselim se vseh prihajajočih tekem, vsaki pristopim na enak način, vsakič znova pač moram premagati igrišče. Tako komaj čakam, da nastopim še na olimpijskih igrah," preprosto odgovarja mlada Ljubljančanka, ki slovi po enem najdajših udarcev med elito, z izkušnjami pa utrjuje še psihološko plat.

Da stremi k najvišjemu cilju - postati številka 1 svetovnega golfa, je zatrdila že večkrat. "Vselej se da napredovati, izboljšati določene stvari. Ko se vse skupaj izide, zmagaš. Treba je pa ves čas delati," Pia razkriva recept za uspeh. Zdaj med drugim pričakuje tudi, da se bo zaradi njenih uspehov več otrok in odraslih začelo ukvarjati z golfom. "Izplača se poskusiti. To je lep šport, dogaja se v naravi. Po svoje je tudi naporen, a je potem ob napredku v igri vse poplačano," vabi mlada šampionka, ki ji na treningih ni nikoli dolgčas, saj z njo vadita dve leti mlajša brata dvojčka Jaka in Žiga.


Bremena pričakovanja ni več


Oče Aleš (z ženo Matejo sta bila prvaka v badmintonu) že leta nadvse uspešno vodi hči, ki je svoje kolege in navijače počastila s penino in torto.

"S to zmago se je Pia znebila bremena pričakovanja, isto pa velja tudi zame. Po veliki seriji zmag v prejšnjem letu, tudi med profesionalkami, je to hotela ponoviti še tukaj. Zelo hitro se je zgodilo, sicer pa bi lahko zmagala že na prvem turnirju v Južni Afriki, a je imela smolo s slabim vremenom. Letos lahko pričakujemo še kakšno zmago. S to ima zagotovljeno službo do konca naslednjega leta, saj zmagovalci ohranijo status dve leti. Priigrala si je nastop na dveh letošnjih majorjih, tako da smo priredili program na velikih tekmovanjih, to so Evian, kjer je zmagala, British Open in vmes olimpijske igre. Kar se tiče Tokija, je bila Pia zaradi svoje mladosti povsem neobremenjena. Če se na OI ne bi uvrstila letos, bi imela naslednjo priložnost že čez tri leta v Parizu," imajo Babniki velikega zaveznika v času.

Medtem so predani doslednemu delu: "Tudi na turnirjih, kjer ne zmaga, Pia vidi ogromno možnosti za napredek. Čaka nas še veliko let dela, pot na vrh se ne zgodi z danes na jutri in Pia se tega dobro zaveda. Vesela je, ker napreduje. Tehnologija to jasno pokaže na treningih in zaveda se, da bo do tega prišlo tudi na tekmah."

Preberite še:

Komentarji: