Alaphilippe na Muru ubranil lansko zmago (VIDEO)

Francoz Julian Alaphilippe je upravičil vlogo prvega favorita za zmago na Valonski puščici. Drugi Fuglsang, tretji Ulissi. 
Fotografija: Julian Alaphilippe je po zmagi na Milanu Sanremu (na fotografiji napad na Poggiu) in Strade Bianche v žep pospravil še tretjo odmevno klasiko letos. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe je po zmagi na Milanu Sanremu (na fotografiji napad na Poggiu) in Strade Bianche v žep pospravil še tretjo odmevno klasiko letos. FOTO: AFP

Valonska puščica je v trojčku Ardenskih klasik najbolj predvidljiva, vse se vrti okrog slovitega zaključnega vzpona Mur de Huy, kjer se je dirka odločila tudi letos. Julian Alaphilippe je med stavnimi mojstri in kolesarskimi strokovnjaki veljal za prvega favorita, s pospeškom v ključnem trenutku je Valonsko puščico pospravil v žep drugič zapored. 

Zaključek dirke je bil zelo zahteven, kolesarji so morali premagati tri kroge in se trikrat povzpeti na Mur, v zadnjem je do do velike selekcije prišlo že na vzponu na Cote de Cherave slabih sedem kilometrov pred ciljem. Deset kilometrov pred tem se je v napad pognal tudi slovenski državni prvak Matej Mohorič, a z njim spet ni šel nihče, zato je bil njegov poizkus hitro obsojen na neuspeh. 
 

Mohorič spet brez pomoči


Mohorič se je deset kilometrov upiral silovitemu ritmu, ki ga je narekovala ekipa Deceunick QuickStep, na Cheravu pa so ga ujeli in dirke je bilo zanj konec. Za favorite se je takrat šele dobro začela, spet je sledil boj za položaje do vznožja Mur de Huya, prvi pa je s pospeškom poizkusil Michal Kwiatkowski. 



Alaphilippe je bil pozoren na Poljaka in na najbolj strmem odseku vzpona, kjer se naklon povzpne nad 20 odstotkov, je Francoz sledil napadu Jakoba Fuglsanga in nesojena junaka Amstel Golda sta se spet sama odpeljala proti cilju. Alaphilippe letos ni bil tako suveren kot lani, a je vseeno prilezel mimo Fuglsanga in potrdil, da se je po obdobju prevlade Alejandra Valverdeja na Valonski puščici zdaj začela doba "Loulouja". 
 

Komentarji: