Rogliča jutri čaka boj s štoparico in Yatesom

Francoski kolesar Julian Alaphilippe je dobil zadnji šprint na dirki Tirreno Adriatico, jutri bo o končnem zmagovalcu odločal kronometer. 
Fotografija: Foto POOL/BETTINI/LaPresse 16/03/2019 Foligno (Italia) Sport Ciclismo Tirreno-Adriatico 2019 - edizione 54 - da Foligno a Fossombrone (221 km) Nella foto: Roglic Photo POOL/BETTINI/LaPresse March 16, 2018 Foligno (Italy) Sport Cycling Tirreno-Adriatico 2019 - edition 54 - Foligno to Fossombrone (139 miglia) In the pic:  Roglic Foto Lapresse/fabio Ferrari Lapresse
Odpri galerijo
Foto POOL/BETTINI/LaPresse 16/03/2019 Foligno (Italia) Sport Ciclismo Tirreno-Adriatico 2019 - edizione 54 - da Foligno a Fossombrone (221 km) Nella foto: Roglic Photo POOL/BETTINI/LaPresse March 16, 2018 Foligno (Italy) Sport Cycling Tirreno-Adriatico 2019 - edition 54 - Foligno to Fossombrone (139 miglia) In the pic:  Roglic Foto Lapresse/fabio Ferrari Lapresse

Predzadnji dan na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja je minil brez presenečenj, dokaj enostavno etapo je na koncu odločil kaotični šprint, v katerem je bil najhitrejši Julian Alaphilippe. V skupnem seštevku sprememb ni bilo, Primož Roglič pred odločilnim kronometrom za Adamom Yatesom še vedno zaostaja za 25 sekund. 

V današnji etapi je bilo nekaj lažjih vzponov na sporedu le v prvi polovici etape, ko tempo še ni bil visok, zato večje selekcije v glavnini ni bilo in pričakovano je odločil šprint. Maximiliano Richeze in Alaphilippe bi morala pripraviti šprint za Elio Vivianija, a ju je Italijan v zadnjem kilometru izgubil, zato je Alaphilippe poizkusil kar sam in uspelo mu je zdržati do konca za novo zmago.



Viviani je poizkušal sam po levi strani in iztržil je tretje mesto, na drugem je etapo končal Davide Cimolai. V zaključku se je dobro boril tudi Matej Mohorič, ki si je izboril položaj za Vivianijem, a nato v zadnjih metrih ni imel dovolj moči, da bi se lahko pomeril z najhitrejšimi, etapo je končal na 13. mestu, Jan Polanc pa dve mesti za njim. 
 

Lani deveti, kako bo letos?


Dirka svetovne serije se bo jutri končala s tradicionalnim kronometrom v mestu San Benedetto del Tronto, kjer je pred Rogličem zahtevna naloga.

»Težko je napovedovati izid, vsi bomo imeli bolj ali manj enake razmere, vsak bo poizkušal dati vse od sebe, potem pa bomo videli, za kaj bo to zadoščalo. Če bom dirkal na vso moč, bom zadovoljen ne glede na izid,« je bil kot po navadi diplomatski Roglič in se vzdržal primerjav z Yatesom.

Njegov britanski tekmec je bil precej bolj neposreden, vlogo favorita pa je prepustil Slovencu: »Mislim, da moja prednost ne bo zadostovala, vemo, da je Roglič med najboljšimi v kronometru, na tako ravni progi lahko izgubim veliko časa. Če bi želel zmagati, bi verjetno potreboval okrog 45 sekund prednosti, bom pa zagotovo poizkusil narediti vse in ga presenetiti.«

Yates se bo na 10,05 kilometra dolgo progo podal zadnji, zato bo lahko s pomočjo športnih direktorjev spremljal svoj zaostanek. Lani je Roglič kronometer na enaki trasi premagal s časom 11:32 in povprečno hitrostjo 52,283 km/h. Če bi letos dosežek ponovil, bi moral Yates za novo slovensko zmago dirkati slaba dva km/h počasneje ...
 

Komentarji: