Američanka slavila, Jančičeva padla v zadnjem ovinku

Dirka prepolna padcev je največ veselja prinesla Američanki Megan Jastrab.
Fotografija: V dirki, polni padcev, se je najbolje znašla Megan Jastrab. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
V dirki, polni padcev, se je najbolje znašla Megan Jastrab. FOTO: Getty Images

Yorkshire – Dirka mladink (starost 17 in 18 let) je bila zaznamovana z grozovitimi padci, žal so bile vanje udeležene tudi vse štiri Slovenke.

Že v uvodnih kilometrih je Metka Mikuž zbila nerodno postavljenega redarja. Padec je bil hud in kazalo je že, da ne bo mogla nadaljevati dirke, vendar se je pobrala, popravila kolo in odhitela za skupino. Hitrost glavnine je bila vseskozi velika, Metka se je trudila med spremljevalnimi avtomobili, iskala je zavetrje, komaj ji je uspelo priključiti je spet počilo in kolesarke so bile spet na asfaltu. Tokrat se je Metka izognila padcu.

Kolesarke so padale skoraj vsakih pet kilometrov, v enem večjih padcev sta bili udeleženi tudi Tjaša Sušnik in Ana Ahačič. Ana se je hitro pobrala, Tjaša pa je imela težave s kolesom, kljub temu ji je nekako uspelo ujeti glavnino. Komaj je zadihala v sredici pelotona, ko je spet počilo, Sušnikova je bila spet na tleh, tokrat je bil padec še hujši. Spet je vstala, komaj sestavila kolo in nadaljevala lov na glavnino, ki je bila že zdesetkana. Tjaša se je trudila, niti zavetrje med avtomobili ni kaj dosti pomagalo, luknja, ki je zazevala med njo in glavnino, je bila prevelika, ostala je ujeta med dekleti, ki so padle z njo, in tistimi, ki niso mogle slediti pelotonu. Ana Ahačič in Nika Jančič sta se odlično skrivali v glavnini in hranili moči za šprint.

Prvi sta napadli Čilenka Catalina Kampos in Francozinja Cedrine Kerbaol, hitro sta si nabrali polminutno prednost, vendar je to zadostovalo le do zaključnih petih kilometrov, ko ju je pogoltnil ostanek glavnine. V zaključku te za mladinke izredno dolge 86-kilometrske dirke, sta se za pobeg odločili Američanka Megan Jastrab in zmagovalka kronometra Rusinja Gareeva. Ana Ahačič je v zaključku popustila, razloga še ne vemo, Jančičevi pa je kazalo zelo dobro vse do zadnjega ovinka, 500 metrov pred ciljem, ko se je zgodil še en strahovit padec. Jančičeva je poletela čez kup padlih kolesark, a se je kljub hudemu padcu hitro pobrala, vendar kolo je bilo nevozno, zato je tekla s kolesom vred do ciljne črte. Rusinja in Američanka sta v zadnjih metrih preveč taktizirali, zato ju je glavnina ujela, vendar Jastrabova je imela še dovolj moči, da je zmagoslavno dvignila roki.

Ameriška prevlada v mladinskih kategorijah je popolna, včeraj so slavili med fanti in danes še med dekleti. Današnje dirke se bomo spominjali po neverjetni smoli in borbenosti vseh štirih Slovenk in strahovitih padcih.

"Zadovoljna sem s svojim prvim nastopom na svetovnem prvenstvu. Malo več sreče bi morala imeti in bi se najbrž potegovala za boljši rezultat. Nekje na 30 km sva padli skupaj s Tjašo in še nekaj kolesarkami, komaj sem ujela nazaj, to mi je vzelo precej moči, po mojem mišljenju ravno toliko, da nisem mogla držati do zadnjega kilometra. To je zame povsem nova izkušnja, svetovno prvenstvo je nekaj čisto drugega kot običajne dirke," je v cilju izjavila Ana Ahačič, ki je prvo leto med mladinkami.

"Glede na to, da se šele eno leto ukvarjam s tem športom sem zelo zadovoljna, čeprav nisem imela niti malo sreče danes. Prvih 60 km dirke je bilo super, z lahkoto sem držala tempo, tudi potem, ko so vse močno pospešile, sem lahko bila stalno v ospredju. Škoda je le, da je bilo toliko padcev in je bila zato skupino zelo živčna. Zelo mi je žal, da se nisem mogla izogniti padcu v zadnjem ovinku, 500 metrov pred ciljem, kolo se mi je pokvarilo, prijel me je še krč zaradi bolečine in sem zato morala peš skozi cilj," je povedala Nika Jančič.

Nika Jančič nesrečno v cilju. Foto Kzs
Nika Jančič nesrečno v cilju. Foto Kzs


 

Rezultati:


1.Megan Jastrab (USA)    2:08:00
2.Julie de Wilde (Belgium)    
3.Lieke Nooijen (Netherlands)    
4.Aigul Gareeva (Russia)    
5.Elynor Backstedt (Great Britain)    
6.Noemi Ruegg (Switzerland)    0:00:03
7.Kata Blanka Vas (Hungary)    
8.Lea Curinier (France)    0:00:05
9.Silje Mathisen (Norway)    
10.Magdeleine Vallieres Mill (Canada)    0:00:07

52. Nika Jančič +1:35
57. Ana Ahači +2:00
89. Metka Mikuž +14:06
91. Tjaša Sušnik +25:13


 

Komentarji: