Čas je, da se Mohoriču tudi na klasiki nasmehne sreča

Slovenski prvak bo v nedeljo na ardenski klasiki Amstel Gold eden od kapetanov Bahrain Meride, na štartu tudi Pogačar. 
Fotografija: Matej Mohorič je na cestah dirke Amstel Gold postal mladinski svetovni prvak. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Matej Mohorič je na cestah dirke Amstel Gold postal mladinski svetovni prvak. FOTO: Reuters

Valkenburg – Tlakovane klasike so že v vzvratnem ogledalu, sezone enodnevnih dirk pa vendarle še ni konec. Kolesarji so se preselili v Ardene, za ogrevanje jih je že v sredo čakala Brabantska puščica, v nedeljo pa bo šlo zares z dirko Amstel Gold. Spremenjeni zaključek je premešal razmerje moči, na papirju bi moral ustrezati tudi slovenskima adutoma.

Minulo nedeljo je enega največjih uspehov kariere z zmago na Pariz-Roubaixu dosegel Philippe Gilbert, ki se zdaj vrača na ceste, ki so mu prinesle največ veselja. Dirko Amstel Gold je Belgijec dobil kar štirikrat, znameniti zaključni vzpon na Cauberg je poznal do obisti, tam si je leta 2012 priboril tudi mavrično majico svetovnega prvaka.

Prireditelji so dirko želeli narediti bolj zanimivo, zato Cauberga v samem zaključku ni več, v zadnjih 16 kilometrih sta le vzpona na Geulhemmerberg in Bemelerberg, po tehnično zahtevnem spustu do cilja kolesarje čaka še sedem kilometrov ravnine. Lani je negotovost v pelotonu zaradi novega zaključka izkoristil Michael Valgren in slavil po dolgem napadu, zato letos kopica kolesarjev računa na zmago.

Philippe Gilbert bi se s peto zmago na dirki Amstel Gold izenačil na vrhu lestvice z Janom Raasom. FOTO: Reuters
Philippe Gilbert bi se s peto zmago na dirki Amstel Gold izenačil na vrhu lestvice z Janom Raasom. FOTO: Reuters


Na domačih tleh bo pod drobnogledom Mathieu van der Poel, ki najvišje kotira na stavnicah. V sredo je na Brabantski puščici najprej s serijo napadov naredil končno selekcijo, na koncu pa še v šprintu brez težav ugnal Juliana Alaphilippa in Michaela Matthewsa, dva izmed favoritov za nedeljsko zmago. Na ozkih nizozemskih poljskih cestah in strmih vzponih se bodo tekmeci van der Poela bali kot hudič križa, tako nekako, kot so se pred nekaj sezonami bali Petra Sagana.
 

Nazaj na ceste, kjer je postal prvak


Če bodo v glavnini vsi gledali van der Poela, se bo odprlo več možnosti za napad, kar je voda na mlin slovenskima adutoma. Matej Mohorič je brez dvoma v dobri formi, a je na največjih dirkah to pomlad še ni uspel izkoristiti. V Flandriji je napadal prezgodaj, na Roubaixu pa po lastni napaki padel in ostal brez vrhunske uvrstitve. Glede na sposobnosti Mohoriča bi mu morale biti dirke v Ardenih bolj pisane na kožo, veliko bo prerivanja in hitrih ter zahtevnih spustov na ozkih cestah, kjer Mohoriču v karavani skorajda ni para. Nenazadnje je prav na teh cestah leta 2012 osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka ...

Mohorič na podelitvi mavrične majice v Valkenburgu. FOTO: Reuters
Mohorič na podelitvi mavrične majice v Valkenburgu. FOTO: Reuters


»Na dirki Amstel Gold bomo imeli zelo močno ekipo, Mohorič, Caruso in Teuns bodo čakali na priložnost, če bo dirka težka, za šprint pa imamo Colbrellija in Cortino, imeli bomo eno najmočnejših zasedb na dirki,« je samozavesten športni direktor Rik Verbrugghe. Računal bo tudi na Grego Boleta in Jana Tratnika, oba sta v sredo opravila veliko dela in dokazala, da sta v zelo dobri formi, obema dirke v Ardenih ustrezajo.
 

Letos predvsem po izkušnje


Nekoliko več vprašajev je zapisanih ob imenu Tadeja Pogačarja, a ne zaradi forme, v Baskiji pred tednom dni je še enkrat pokazal, da je že zdaj eden hitrejših kolesarjev v pelotonu. Vprašanje pa je, kako se bo odrezal na enodnevnih dirkah, letos je že bil šesti na VN Miguela Induraina, ki je bolj podobna »spomeniku« Liege-Bastogne-Liege čez dober teden dni. »V Ardene grem brez posebnih rezultatskih pričakovanj, težko je napovedati razplet teh dirk. Na papirju mi najbolj ustrezata Valonska Puščica in Liege, ki sta bolj hriboviti. Vem, da je forma dobra, moj cilj je predvsem spoznati teren in si nabrati izkušnje, saj bi bil na teh dirkah v prihodnjih sezonah rad pri vrhu,« razloge za nastop v Ardenih že v prvi sezoni razgrinja Pogačar.

Preberite še:

Komentarji: