Danec Pedersen zmagovalec, Pogačar osemnajsti

Mads Pedersen je presenetil vse in postal svetovni prvak. Slovenci niso izpolnili pričakovanj.
Fotografija: Mads Pedersen je novi lastnik mavrične majice. Foto Yorkshire 19 Twitter
Odpri galerijo
Mads Pedersen je novi lastnik mavrične majice. Foto Yorkshire 19 Twitter

Yorkshire – Dirka vseh dirk se je končala s presenetljivim razpletom, nihče ni pričakoval zmago Danca Madsa Pedersena. Zelo težki vremenski pogoji, dež, stoječa voda na cesti, veter, ozka cesta z nepreglednimi ovinki, so bile visoke ovire kolesarjem, ki so vozili skoraj sedem ur. 

Že kmalu po štartu se je izoblikovala skupina enajstih kolesarjev, med katerimi sta bila tudi Primož Roglič in Jan Polanc.

Dolgo so vztrajali v begu, njihova največja prednost je bila malo več od štirih minut. Čudna taktika selektorja Hauptmana, vendar smo upali, da je v ozadju še en scenarij. Ubežno enajsterico je glavnina ujela 118 kilometrov pred ciljem.

Potem je sledil razpad slovenskega sistema, najprej je zaradi padca moral odstopiti Jan Tratnik, hitro sta od glavnine odpadla Roglič, ki je potem kmalu tudi odstopil, za njim še Jan Polanc. V glavnini so ostali še Mohorič, Pibernik, Bole in PogačarDirka se je začela krojiti v devetih krogih v Harrogatu, nekaj kilometrov so se kolesarji ogledovali, kdo je še pri močeh, kdo je dovolj "živ" za nadaljevanje boja za mavrično majico. Odpadel je tudi branilec naslova Španec Alejandro Valverde, ki je v cilju podal izjavo, ki marsikaj pove o današnji dirki:  »Dirka je izjemno zahtevna, zmrznil sem na cesti, ekipnim kolegom sem povedal, da ne morem nadaljevati. To je svetovno prvenstvo za norce. Žal mi je, da se na ta način poslavljam od mavrične majice, vendar so bile te razmere preveč zahtevne zame.« 

Dva in pol kroga pred ciljem je sledil najresnejši napad Van der Poela in Trentina, ki sta zelo hitro ujela bežečega Moscona, Pedersena in Kunga. Peterka je nadaljevala do zadnjega kroga, glavnina je hitro zaostala za več kot minuto in vse je kazalo, da bo peterka med seboj obračunala za zmago.


Potem je sledil šok, Mathiew Van der Pola je "odrezalo", v trenutku je ostal nemočen, izpustil je štiri kolesarje in tako kot eden od glavnih favoritov komaj končal dirko z več minutnim zaostankom. Od četverice je potem najprej odpadel Italijan Moscon, ostali so samo še trije, Pedersen, Trentin in Kung. Vse je kazalo, da bo to lahka zmaga nekdanjega evropskega prvaka Mattea Trentina, vendar Pedersen je imel drugačen namen. V šprintu je odrezalo še Trentina in Mads Pedersen je postal svetovni prvak! 


 

Slovenci pod pričakovanji


Matej Mohorič je bil današnji slovenski as v rokavu, vendar je cesta obrnila sliko na glavo, slovenska osmerica je že na začetku dirke potegnila čudno potezo z Rogličem in Polancem, samo sprašujemo se lahko, zakaj je bil ta zgodnji pobeg sploh potreben? Ko je osemdeset kilometrov pred ciljem popustil še Matej Mohorič, je bilo vse bolj jasno, da je Pogačar selektorjev zadnji up za visoko uvrstitev, toda tudi njemu ni uspelo med deseterico, svetovno prvenstvo je končal na osemnajstem mestu. Pozitivno oceno za nastop si zaslužijo Pogačar, Pibernik in Bole, Tratnik je nesrečno padel, Polanc, Mohorič, Per in Roglič niso izpolnili pričakovanj.

»Dirka je bila zaradi vremena izjemno težka. Ceste so bile poplavljene, vseskozi je šlo na izpadanje in poskušal sem zdržati čim dlje v ospredju. Na koncu mi je zmanjkalo nekoliko moči, da bi se lahko boril za najvišja mesta,« je povedal Pogačar, ki je s svetovnim prvenstvom končal svojo izjemno uspešno krstno sezono med profesionalci, v kateri je slavil kar osem zmag, Vuelto končal na 3. mesto in na njej osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.


Tadej Pogačar, slovenski junak svetovnega prvenstva v Yorkshireju. Foto KZS
Tadej Pogačar, slovenski junak svetovnega prvenstva v Yorkshireju. Foto KZS


»Kolesarstvo je pač šport na prostem. Razmere so bile katastrofalne, še dobro, da so prireditelji skrajšali progo in odstranili prva vzpona, saj bi sicer lahko to postala dirka v triatlonu. Na začetku sta Primož Roglič in Jan Polanc poskušala s pobegom, ker smo pričakovali, da bo veter s strani še nekoliko močnejši in da bo na ozki cesti že prej katera od večjih ekip poslušala narediti selekcijo. To se nam ni izšlo. Rogličev pobeg sicer ni bil načrtovan pred štartom, Primož se je verjetno malo ustrašil mraza, ko si v skupini in ne voziš na polno te lahko hitro začne tresti in je dirke zate konec. Ta poteza se ni izšla, v teh razmerah pa bi se lahko vse obrnilo tudi drugače in bi se sedaj veselili,« je povedal selektor Hauptman.

V zaključne kroge smo prišli s štirimi kolesarji v ospredju Matejem Mohoričem, Tadejem Pogačarjem, Grego Boletom in Luko Pibernikom. Nekaj časa je super kazalo, v teh ekstremnih razmerah je Mohoriča hitro začelo tresti, zato je odstopil. To je bila dirka na izpadanje in na koncu nam je ostal samo Tadej, ki je pri 21 letih še enkrat več dokazal, kako velik športnik in borec je. Lahko smo veseli, da ga imamo. Ponovil se bom, prepričan sem, da bo ta rod prej ali slej osvojil kolajno,« je še povedal selektor Andrej Hauptman.Prvotna trasa Foto Uci
Prvotna trasa Foto Uci


Skrajšani odsek današnje dirke. Foto Uci
Skrajšani odsek današnje dirke. Foto Uci 

Potek dirke profesionalcev (elite)


17.01 Mads Pedersen je svetovni prvak!!
16.59 Trojka drvi proti cilju. še 1,5 km!
16.57 Zadaj Sagan poskuša z lovom. Pogčar lovi uvrstitev med deseterico, še 3 km.
16.55 Švicar Stefan Kung je izredno močan. Pedersen in Trentin držita.
16.54 Moscon je odpadel, samo še trije so v ospredju. 
16.51 Do cilja je še 7 km, prednost ubežnikov je 1:20 min.
16.49 Moscon, Trentin, Pedersen in Kung so v boju za odličje. italijani imajo številčno prednost, vendar odločila bo surova moč in ne kdo je dober v šprintu. Trentin je glavni favorit!
16.46 Kaj takega pa še ne!! Van der Poel vleče sidro po asfaltu, popolnoma ga je odrezalo.Kar dva Italijana sta v igri za medaljo.
16.42 Van der Poel je zabilo, odrezalo, zaletel v zid, neverjetno, odpadel je od ubežne peterke!!
16.38 Moscon je ujel nazaj, ne preda se. Glavnina zaostaja 47 sekund, še 14 km do cilja.
16.32 V glavnini je samo še 43 kolesarjev. Dva Italijana sta v bežeči peterki, torej se obeta italijanska zmaga, vendar tu je Van der Poel, aktualni svetovni prvak v ciklokrosu, eden izmed čudežnih fantov. Moscon je popustil, Trentin je sam.
16.32 Spet bomo videli obračun med Trentinom in Van der Poelom, prednost peterke je že skoraj minuto.
16.28 Je dirka res že odločena, 45 sekund ima peterka pred glavnino, do cilja je 22 km.
16.26 Prednost ubežnikov narašča! Je konec dirke za vse razen peterke: Moscon, Trentin, Van der Poel, Pedersen, Kung?
16.21 Pibernik je odpadel od glavnine.
16.19 Glavnina zaostaja 25 sekund! Še dva kroga ali 27 km je do cilja!
16.16 Moscon, Trentin, Van der Poel, Pedersen, Kung so streljaj pred glavnino v kateri sta tudi Pogačar in Pibernik.
16.16 Nič ne z napadom, glavnina je blizu.
16.16 Van der Poel in Trentin sta skočila na klancu! To pa je že zelo resen napad.
16.15 Trentin je napadel!16.11 Do cilja je 34 km, nič še ni odločeno, čakamo na zadnja dva kroga.Pogačar se odlično drži, Pibernik je videti v krizi. 
16.08 Sagan je še v igri, Van der Poel, Van Avermaet, Soler, Alaphilippe, Trentin, Bettiol, Terpstra ...
16.06 V glavnini je samo še 65 kolesarjev. Zaostajajo 20 sekund, Belgijcev je še 5, prav tako Nizozemcev in Francozov...
16.03 Do cilja je 40 km, glavnina s Pibernikom in Pogijem zaostaja 20 sekund.
16.01 Moscon se je pridružil bežeči trojki.
15.59 Pedersen, Kung, Teunnisen so 5 sek pred Mosconom, glavnina 20 sekund zadaj.
15.58 Moscon lovi Teunissena, ki zaostaja za Pedersenm in Kungom.
15.55 Dirka se lomi, Italijan Moscon napada!
15.52 Beg je ujet, ujel ju je Danec Pedersen, Pogačar lovi!
15.47 Naš poročevalec iz Harrogeta Miha Hočevar nam pošilja izjavo Valverda: »Dirka je izjemno zahtevna, zmrznil sem na cesti, ekipnim kolegom sem povedal, da ne morem nadaljevati. To je svetovno prvenstvo za norce. Žal mi je, da se na ta način poslavljam od mavrične majice, vendar so bile te razmere preveč zahtevne zame.« 

15.45 Pobeg še ni ujet, še vedno imata 20 sekund prednosti. Še trije krogi do cilja.
15.41 Tudi Bole je odpadel od glavnine, samo še Pogačar in Pibernik sta v igri.
15.33 Kung in Craddock lepo napredujeta, prednost znaša 34 sekund, zadaj pa ognjemet!!
15.31 Pibernik komaj čez klanec, 60 km je do cilja!
15.29 Kolesarji stopnjujejo tempo, Francozi se skrivajo, nizozemski napad!
15.26 Imamo dva ubežnika, ki imata pol minute prednosti. To sta Kung in Craddock, začelo je močno pihati, dež je pojenjal.
15.16 Daleč je še do cilja, Pogčar se vozi čist ov ospredju dirke, lahek prenos, videti je še čisto svež, prav tako Pibernik, Bole se skriva na repu. Do cilja je še 69 km.
15.13 Italijani se še vedno skrivajo, Visconti je sam v ospredju in nadzoruje tempo glavnine.Trentin in Bettiol sta glavni današnji italijanski orožji.
15.08 Francozi so prevzeli vajeti, tudi Danci so blizu. Trije Slovenci še vedno v ospredju.
15.02 Samo 93 kolesarjev je še v igri. Do cilja je 78 km.
14.59 Tudi Valverde je odstopil!
14.57 Matej Mohorič je omagal in zaostal za glavnino. Samo še Pogačar, Bole in Pibernik so v mokri bitki.
14.50 Do cilja je še 84 km, glavnina je vse manjša in manjša, še vedno močno dežuje. 
14.44 Našli smo tudi Pogačarja, še vedno je v glavnini!! Imamo še štiri borce v boju: Pibernik, Mohorič, Pogi in Bole.
14.41 Kaže, da bo Polanc tudi odstopil. Do cilja pa je še celih 93 km! Dirka se praktično še ni začela, v glavnini je samo še 118 kolesarjev.
14.40 Evenepoel in Gilbert sta odstopila.
14.36 Bole, Pibernik in Mohorič so samo še v glavnini. Kje je Pogačar?
14.32 Italijanov in Francozov še ni na spregled, prav tako se še vedno skriva močna nizozemska reprezentanca. Videli smo Sagana, tik za njim pa Mateja Mohoriča.
14.30 Do cilja je 100 km, slovenske vrsta pa že zdesetkana, kaj bo šele v zadnjih dveh krogih? Mohorič si danes z Rogličem in Polancem ni prav nič pomagal. Tratnik je odstopil zaradi padca. 
14.27 Zdaj gre zares, kolesarji odpadajo drug za drugim, Belgijci so razbili glavnino.
14.20 Spet smo brez slike in podatkov, samo 133 kolesarjev je še v glavnini.
14.19 Roglič je odstopil.
14.17 Polanc in Roglič ter Per so odpadli od glavnine, Mohorič, Bole in Pogačar še držijo.
14.15 Kamermani imajo težave s snemanjem, dež se je okrepil, kot kaže bomo danes dobili prvega svetovnega prvaka v "vodnem kolesarstvu"!?14.12 V glavnini je še 158 kolesarjev, razen Tratnika so vsi naši še vmes.
14.08 Beg je ujet 118 km pred ciljem, vse se začenja znova, dež še vedno pere kolesarje. Glavnina je še dokaj velika.
14.06 Beg je ujet! Dirka se začne znova! Jan Tratnik je odstopil, Danci narekujejo tempo.
14.02 Dennis je odstopil potem, ko je skoraj sam ujel ubežnike. Opravil je vrhunsko delo za Avstralijo.
13.58 Najhuje jo je skupil Gilbert, vendar s pomočjo Remca nadaljuje.
13.55 Evenepoel čaka Gilberta, ki menja kolo. 
13.54 Padec!!
13.52 Prav gotovo bo težje loviti po mestu, kot pa je to bilo do zdaj. Prednost ubežnikov je hitro padla na 1:43 min. Kakšna navijaška kulisa je v Harrogatu!!?
13.51 Pred kolesarji je še 9 krogov po Harrogatu ali 125 km!
13.45 V takih razmerah imajo kolesarji s kolutnimi zavorami gotovo prednost.
13.40 Oba nosilca rožnate majice na letošnji dirki po Italiji, sta še vedno v begu enajsterice: Nairo Quintana (Kolumbija), Richard Carapaz (Ekvador),  Magnus Cort (Danska), Michael Vakoč (Češka), Silvan Dillier (Švica), Maciej Bodnar (Poljska), Jonas Koch (Nemčija), Hugo Houle (Kanada) in Alex Howes (ZDA). Prednost je padla pod 3min., vendar v glavnini še niso organizirali pravega lova. Upajmo, da ga bodo zamudili!
13.37 Ob takih uspehih slovenskega kolesarstva smo se začeli spraševati, kdaj bomo v Sloveniji gostili svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu?
13.31 Sanjsko bi bilo, če bi pobeg uspel. Tako skupinico lahko oba Slovenca odšprintata. Prednost je 3:38, do cilja je 137 km.
13.28 Kolesarji so že v Harrogatu, zdaj se bo začelo 9 krogov po mestu. Ogromno ljudi je ob cesti, neprijaznem vremenu navkljub.
13.23 Prednost kopni, Rohan Dennis je dobro narekoval tempo v glavnini, 3:50 je še prednost Rogliča in Polanca. Lanskega zmagovalca Valverdeja še ni bilo na spregled, prav tako ne Sagana.
13.15 Avstralci narekujejo tempo glavnine. Za pravi lov je še prezgodaj, dlje kot bodo odlašali bolje bo za Slovenca ubežnika.
13.11 Do cilja je še 155 km. Kmalu bodo v Harrogatu. Prednost ubežnikov je 4:25 min.
13.01 Nimam v spominu, kdaj bi tako zveneča imena imela tako visoko prednost pred pelotonom tako daleč od cilja? Danes je res poseben dan!12.58 Drugo svetovno prvenstvo je bilo v Budimpešti! Tam je zmagal Belgijec Georges Ronsee. Leta 2020 bo v Budimpešti štart dirke po Italiji.
12.57 Prvo svetovno prvenstvo je bilo pred 92 leti v Nürburgringu v Nemčiji, vsa tri mesta so zasedli Italijani. Prvi svetovni prvak v cestnem kolesarstvu je bil Alfredo Binda.
12.54 Še vedno ni pravega lova za ubežniki, do cilja je 167 km, prednost je narasla na 4:21 min.
12.41 Prednost ubežnikov je že 4:10 min. Do cilja je 177 km.
12.39 Pogoji so iz kilometra v kilometer težji, vse več vode je na cesti, kolesarji si verjetno želijo čimprej do devetih krogov v Harrogatu, tam je cesta boljša.12.34 Največja prednost ubežnikov, 3:33! Nairo Quintana (Kolumbija), Richard Carapaz (Ekvador), Primož Roglič (Slovenija), Jan Polanc (Slovenija), Magnus Cort (Danska), Michael Vakoč (Češka), Silvan Dillier (Švica), Maciej Bodnar (Poljska), Jonas Koch (Nemčija), Hugo Houle (Kanada) in Alex Howes (ZDA), je ubežna enajsterica. 

12.31 Zadaj sta Pogačar in serviser Kavčnik "McGiver".12.26 Padel je v travo, ni se poškodoval, zdaj lovi glavnino.
12.25 Pogačar je padel, zamenjal je kolo, nadaljuje. Nismo videli, kako hud je bil padec.
12.22 Še 188 km upanja za Rogliča in Polanca, prednost pred pelotonom je 1:45 min.
12.20 Poglejte kakšne vremenske razmere imajo profiji!!?12.17 Prednost je padla na poldrugo minuto, zadaj se je začel lov. Zavohali so priložnost.
12.14 Na vrhu klanca vse mirno, luže so globje, kolesarje pere dež, vodeča enajsterica ima dobri dve minuti prednosti.
12.08 Večina navijačev si je danes verjetno bolj želela videti Rogliča in Polanca čisto spredaj v zaključku dirke in ne toliko na samem začetku. Vendar nekaj so želje navijačev, drugo pa je del selektorjeve taktike.
12.04 Roglič je oblekel anorak po klancu navzgor. Česa podobnega nismo že dolgo videli. Kaže, da večina reprezentanc ne premore reprezentančnih anorakov, skoraj vsi vozijo v klubskih barvah. Do vrha klanca sta še dva kilometra.
11.59 V begu ni Špancev, Italijanov, Francozev, ... nemogoče, da bi beg uspel.
11.57 Še kilometer do prvega klanca na današnji dirki.
11.53 Polanc, Roglič in skupinica imajo že 3 min prednosti.
11.52 Dobra novica prihaja iz Bahraina Meride, Luka Pibernik in Domen Novak sta za eno sezono podaljšala pogodbi. Bojda se jima bo v ekipi pridružil tudi Simon Špilak.11.46 Namen slovenske napadalnosti je najbrž narediti težko dirko, narediti osip v glavnini, da bi imel Mohorič več manevrnega prostora in manj tekmecev. Še vedno bo Matej imel ob sebi pet pomočnikov. 
11.42 Kot kaže, res ne bo helikoptrskega snemanja dirke, še vedno močno dežuje, prednost Rogliča in Polanca je še vedno poltretjo minuto.
11.35 Nairo Quintana (Kolumbija), Richard Carapaz (Ekvador), Primož Roglič (Slovenija), Jan Polanc (Slovenija), Magnus Cort (Danska), Michael Vakoč (Češka), Silvan Dillier (Švica), Maciej Bodnar (Poljska), Jonas Koch (Nemčija), Hugo Houle (Kanada) in Alex Howes (ZDA), je ubežna enajsterica. 
11.31 Kar nekaj reprezentanc manjka v begu, to ni dobro. Van der Poel ima defekt na sprednjem obročniku.

https://twitter.com/UCI_cycling/status/1178237361035059200

11.30 Prednost enajstih ubežnikov je že poltretjo minuto!
11.20 Na SP smo vajeni, da gredo prvi v beg kolesarji "eksoti", danes so v prvem begu kar štirje nosilci rožnate majice! Kolesarstvo se je spremenilo, taktika je spremenjena, do cilja je 226 km, so dobili navdih na včerajšnji dirki, ko je Nizozemka bila v solo begu kar 100km?
11.15 Enajst kolesarjev je v begu, prednost je že 2 minuti! Čudna taktika, vendar, če jim uspe priti do cilja, ki je oddaljen še 230 km, ne bomo imeli nič proti.
11.13 Kaže, da je beg končno uspel. In to kakšen? Roglič, Quintana, Carapaz in Polanc so v begu, zraven je še nekaj kolesarjev.
11.08 Tudi Roglič hoče v beg. Quintana in Carapaz sta tudi v begu.
11.06 Lepa gesta kolesarjev! 10.58 Polanc in Bodnar sta v ospredju, zadaj so še tri skupinice, močno dežuje.
10.54 Gilbert je dobil defekt na sprednjem obročniku s kolutno zavoro, mehanik mu jo je zamenjal z baterijskim izvijačem, kar je bilo veliko hitreje, kot smo nekajkrat videli včeraj na ženski dirki.
10.52 Jan Polanc je v begu! Kakšno taktiko imajo danes Slovenci? Potrošiti vse moči že v prvi polovici dirke?
10.46 Rogliču pobeg ni uspel, vendar še vztraja. Do konca gredo, dežuje, to bo izredna dirka, nikogar ne spustijo v beg.
10.38 Zdaj Roglič hoče v beg!
10.36 Jan Polanc napada!
10.34 Dirka se je začela! 
10.29 Jan Polanc je resen, videti je, da je današnja dirka zanj vrhunec sezone. začelo je deževati, še vedno je zaprta vožnja.
10.24 Dirka se še začela ni, a so že vsi mokri. Cesta je popolnoma mokra.
10.19 Še vedno je zaprta vožnja. Vsi Slovenci so skupaj v ospredju. Ne pomnimo, kdaj je bilo na SP toliko favoritov za zmago kot pa danes? Več kot 20 jih je, ki resno lahko računajo na zmago. Seveda mi upamo na slovensko zmagoslavje.
10.11 Mohorič je že v prvi vrsti tudi med zaprto vožnjo, napet je kot struna, danes je njegov dan!
10.08 Angleški organizatorji imajo resne težave, pravkar so sporočili, da zaradi slabega vremena ne bo helikopterskega snemanja dirke!! 
10:00 Svetovno prvenstvo za profesionalce (Elite) se je pravkar začelo! Sledi nekaj kilometrov zaprte vožnje, ne dežuje, samo 12 stopinj je v Yorkshireju.

 

 

Komentarji: