Bilbao je bil najhitrejši med ubežniki, Pogačar ostaja tik za Vingegaardom

Pello Bilbao (Bahrain Victorious) je bil najhitrejši na 10. etapi, med šestimi ubežniki, ki so še ostali pred glavnino.
Fotografija: Pello Bilbao je na Touru s posebno misijo. FOTO:  Anne-christine Poujoulat Afp
Odpri galerijo
Pello Bilbao je na Touru s posebno misijo. FOTO:  Anne-christine Poujoulat Afp

Današnja 10. etapa je bila za ubežnike zagotovo najtežja na letošnjem Touru. Prvih 70 kilometrov je bilo zelo konfuznih in hitrih, na trenutke smo pomislili, da gre za enodnevno dirko, da jutri ne bo na vrsti 11. od 21. etap.

FOTO: Gonzalo Fuentes Afp
FOTO: Gonzalo Fuentes Afp

Hribovita etapa dolga 167 kilometrov od Vulcanie v Saint-Ours-Les-Rochesu do Issoira, je bila zelo hitra, čeprav so morali premagati 5 kategoriziranih klancev in kopico nekategoriziranih, vse skupaj se jim je nabralo 3151 višinskih metrov, celo etapo jih je spremljala visoka temperatura zraka, na cilju celo 35 stopinj Celzija.

Šele v drugi polovici etape se je oblikovala skupina 14 kolesarjev, ki so bežali pred glavnino, ki jih z muhe ni nikoli spustila za več kot tri minute.

Med ubežniki je bilo veliko zvenečih imen, vključno s Pellom Bilbaom (Bahrain Victorious), ki je na letošnjem Touru tudi na prav posebni dobrodelni misiji. Že pred Tourom je objavil, da bo iz lastnega žepa doniral po en evro za vsakega kolesarja, ki bo na etapni razvrstitvi za njim. Do danes je zbral 1213 evrov za https://basos.eus/en/crowdfunding/   Če danes zmaga bo dodal še 168evrov! In zmagal je!

Glavnina z rumeno majico je v cilj prispela 2:43 za ubežniki. Sprememb med vodilnimi ni, Bilbao pa se je iz 11. prebil na 5. mesto. 

Tadej Pogačar je še vedno na drugem mestu, 17 sekund za Jonasom Vingegaardom.

Jutri je na vrsti 11. ravninska etapa, še ena priložnost za sprinterski festival hitrosti.

11. etapa je ravninska. FOTO: Letour.fr 
11. etapa je ravninska. FOTO: Letour.fr 

***

Spremljali smo v živo

 

17:10
Pello Bilbao
(Bahrain Victorious) je zmagovalec 10. etape. Glavnina je prišla v cilj 2:41 za zmagovalcem. 

5. najhitrejših na 10. etapi:

1. Pello Bilbao
2. Georg Zimmermann
3. Ben O'Connor
4. Krists Neilands
5. Esteban Chaves

17:08
Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Ben O’Connor (AG2R-Citroën) in  Antonio Pedrero (Movistar) so ujeli Neilendsa 3 km pred ciljem.

17:06
Ajajaj ... ujeli ga bodo ...

17:03
Latvijec Krists Neilands (Israel-Premier Tech)  ima še 15 sekund prednosti pred zasledovalci v prvi skupinici, 34 sekund pred drugo skupinico in 3:17 pred glavnino, 8 km pred ciljem.

16:58
Ubežniki medsebojno obračunavajo za zmago na 10. etapi mora zdržati samo še čez en nekategorizirani klanček, potem ima do cilja samo še spust. Še 14 km do cilja, 16 sekund za njim je 5 kolesarjev.

16:55

16:49
Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Ben O’Connor (AG2R-Citroën) in  Antonio Pedrero (Movistar) na vso moč lovijo Neilendsa, ki ima še 22 sekund prednosti. 

16:45
5 kolesarjev lovi ubežnika Neilendsa, ki ima pol minute prednosti. Lahko bi mu uspelo.

16:40 
Krists Neilands (Israel-Premier Tech) prvi čez zadnji, peti gorski cilj, do cilja, ki je oddaljen 28 km, je še en nekategoriziran klanec, ima 34 sekund prednosti pred zasledovalci.

16:38
Ubežniška skupina je povsem razpadla ... Sprinterji odpadajo iz glavnine. Ineos je prevzel vajeti glavnine, ki zaostaja 3:46, Van Aert 3:19, skupina z Bilbaom 32 sekund za Neilandsom, 30 km do cilja.

16:35
Van der Poel
ne more slediti Van Aertu na klancu, odpadel je. Ubežniki ne varčujejo z močmi, Krists Neilands (Israel-Premier Tech) spet beži sam. 

16:33
Samo še 9 kolesarjev je v ubežniški skupini ...

16:32
Kolesarji so na zadnjem klancu, Côte de la Chapelle-Marcousse (980 m n. v., 6,5 km, 5,6 %, 3. kat.). Van der Poel in Van Aert zaostajata 2:14, glavnina pa 3:04, 33 km do cilja.

16:28
Po pelotonu se šušlja, da bo Wout jutri zapustil Tour, ker njegova soproga pričakuje njunega drugega otroka.

16:25
Na begu so: Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Nick Schultz, Krists Neilands (Israel-Premier Tech), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Warren Barguil (Arkea-Samsic), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Ben O’Connor (AG2R-Citroën), Harold Tejada (Astana), Antonio Pedrero (Movistar), Anthony Perez (Cofidis), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers). 

Lovita jih Wout van Aert in Matthieu van der Poel.

16:22
Wout van Aert
in Matthieu van der Poel sta napadla glavnino! Selita se do ubežnikov ...

16:18
»Moje počutje je bilo kljub vročini povsem v redu. Moja primarna naloga je bila slediti Pogačarju. Priznam, da je bil malenkostno boljši od mene,« je o nedeljski zadnji etapi pred prvim dnevom premora na Touru dejal Vingegaard, ki je najbolj užival v tem, da ga je na cilju pričakala njegova družina. »To mi največ pomeni, po srečanju z družino sem takoj pozabil na etapo,« je še dodal Danec. Francoska pentlja se bo po dnevu premora nadaljevala v torek, ko bo na sporedu razgibana etapa med krajema Vulcania in Issoire v dolžini 167,2 km.

image_alt
Vingegaard sporočil Pogačarju: Naslednje etape bodo ustrezale meni

16:14
Kolesarji se spuščajo proti vznožju zadnjega današnjega klanca Côte de la Chapelle-Marcousse (980 m n. v., 6,5 km, 5,6 %, 3. kat.).

16:08
Glavnina zaostaja 2:19, ubežnike je napadel Krists Neilands (Israel-Premier Tech).

16:05
»Ne vem, od kod te trditve, ne poznajo mojih številk iz treningov, ne vedo, kako težak sem, lahko ugibajo, a lahko rečem, da je to bila ena mojih boljših predstav, številke so bile zelo dobre, vendar ne najvišje, kar sem jih doslej dosegel,« je nadaljeval Pogačar, ki je odgovoril tudi na vprašanje, ali se strinja z Vingegaardovimi trditvami, da Dancu bolj ustrezajo alpske etape, ki prihajajo konec tega in v začetku prihodnjega tedna.

Razsodila bo cesta

»Pred dirko sem preizkusil nekaj od teh klancev, na nekaterih sem že dirkal. Vsako leto sem boljši na dolgih klancih in v vročini, počakati moramo na zadnji teden, da bomo videli, komu je bolj všeč v Alpah,« Pogačar pričakuje, da bo razsodila cesta, na kateri se mu doslej po željah ni izšlo le v 5. etapi.

image_alt
Pogačarjeva forma, motivacija in samozavest za zmago v Parizu

16:00

15:55
Glavnini se ne mudi ujeti ubežnikov. 60 km pred ciljem zaostaja 3 minute.

15:50
Pello Bilbao
(Bahrain Victorious) je tudi na begu. Nekako bi prav njemu danes privoščili zmago. Že pred Tourom je objavil, da bo iz lastnega žepa doniral po en evro za vsakega kolesarja, ki bo na etapni razvrstitvi za njim. Do danes je zbral 1213 evrov za https://basos.eus/en/crowdfunding/   Če danes zmaga bo dodal še 168evrov!

15:45
David Rožman
 je kolesarsko kariero končal leta 2004. Želel je ostati v kolesarstvu in je takoj začel delati kot maser. Sodeloval je s slovensko reprezentanco in slovenskima kluboma Savo in Adrio Mobil. Nato se je leta 2008 preselil v nemško profesionalno ekipo Milram. Ekipa je propadla leta 2010 in začelo se je iskanje novega delodajalca. Rožman ga je našel pri ekipi Sky (danes Ineos), kjer sta zanj dobro besedo zastavila dva kolesarja, ki sta z njim sodelovala pri Milramu, in slovenski mehanik Filip Tišma.

Kaj vse zajema vloga maserja v kolesarski ekipi?

image_alt
David Rožman: S kolesarjem moraš biti odkrit

15:40
Med ubežniki je veliko mojstrov za »enodnevne dirke«, kot je današnja, zato bodo zadnji kilometri še kako zanimivi.

15:35
Glavnina še vedno zaostaja za 3:08, 70 km pred ciljem.

15:31
Chavesa
so ujeli, spet je 14 kolesarjev na begu.

15:30
Pello Bilbao
(Bahrain Victorious) je v skupnem seštevku na 11. mestu in zaostaja 7:37 za rumeno majico. Je najbolje uvrščeni med ubežniki. Chaves ima pred ubežniško skupino 15 sekund prednosti, pred glavnino pa 3:18, 77 km pred ciljem.

15:25
14 kolesarjev je na begu: Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Nick Schultz, Krists Neilands (Israel-Premier Tech), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Warren Barguil (Arkea-Samsic), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Ben O’Connor (AG2R-Citroën), Harold Tejada (Astana), Antonio Pedrero (Movistar), Anthony Perez (Cofidis), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers). 

Chaves (EF Education-EasyPost) je zdaj napadel!

15:21
Ubežniki in zasledovalci so se združili, trenutno imajo 3 minute prednosti pred glavnino, 85 km pred ciljem.

15:20
Četrti gorski cilj je pred kolesarji. Četrti gorski cilj je Côte de Saint-Victor-la-Rivière (1041 m n. v., 3 km, 5,9 %, 3. kat.), peti in zadnji pa Côte de la Chapelle-Marcousse (980 m n. v., 6,5 km, 5,6 %, 3. kat.). Toda na vrhu zadnjega gorskega cilja klanca še ni konec, kar je najhuje za kolesarje, ki jim klanci niso preveč ljubi. Do ciljne črte nato trasa vodi samo še navzdol. 

15:15
Končno je na dirki vse. tako kot smo vajeni, ubežniki imajo 2:40 prednosti pred glavnino, vmes so še zasledovalci, ki ne morejo do prve skupine, nočejo pa se še vdati glavnini.

15:10
Skupinica z Alaphilippom ne more ujeti 7. ubežnikov, ki imajo že 40 sekund prednosti, glavnina zaostaja 2:38, 92 km pred ciljem.

15:05

15:00
Ubežniki so pravkar prečkali gorski cilj Col de la Croix Saint-Robert, dolg 6 kilometrov, s 6,3-odstotnim povprečnim naklonom, 1460 metri nadmorske višine in sodi v drugo kategorijo. 

14:55
Jumbo Visma je prevzela vajeti glavnine, ki za ubežniki zaostaja za 2:08, 100 km pred ciljem. Vse je, kot kaže pod rumeno kontrolo.

14:50
Glavnina je spet končno strnjena, pred njimi sta še dve skupinici po sedem kolesarjev.

14:45
V prvi ubežniški skupini so: Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Nick Schultz (Israal-Premier Tech), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Warren Barguil (Arkea-Samsic), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), 25 sekund za njimi so:

Ben O’Connor (AG2R-Citroën), Harold Tejada (Astana), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Krists Neilands (Israel-Premier Tech), Antonio Pedrero (Movistar), Anthony Perez (Cofidis), Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers), skupina z rumeno in belo majico zaostaja 1:41.

14:40
7 ubežnikov ima 33 sekund prednosti pred sedmimi zasledovalci, 1:21 pred skupino v kateri sta rumena in bela majica, 2:20 še zadnja večja skupina, 110 km pred ciljem. Kolesarji so že pod tretjim klancem. Tretji gorski cilj je Col de la Croix Saint-Robert, dolg 6 kilometrov, s 6,3-odstotnim povprečnim naklonom, 1460 metri nadmorske višine in sodi v drugo kategorijo. 

14:36

14:35
7 kolesarjev je na begu: Kasper Asgreen (Soudal-Quick Step), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Nick Schultz (Israal-Premier Tech), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Warren Barguil (Arkea-Samsic), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), za njimi je nekaj zasledovalci, ki zaostajajo 28 sekund, skupina z ruemno majico pa 37 sekund, ostala glavnina zaostaja 2:36, tudi Van Aert!

14:30
7 kolesarjev je na begu, 24 sekund za njimi je 65 kolesarjev med katerimi sta tudi rumena in bela majica, druga glavnina zaostaja 3 minute, v kateri je okoli 90 kolesarjev, 120 km pred ciljem.

14:25
Tudi toliko se ne umirijo na dirki, da bi se prešteli, da bi videli kdo je kje ...

14:20
Tako zanimive, bojevite etape že dolgo nismo videli na Touru! Ne pozabimo, še 125 km je do cilja, gledamo pa ognjemet že od štarta 167 km dolge etape.

14:16
Še vedno je glavnina razvlečena po cesti, še vedno gre na vso moč, nekateri zaostajajo že več kot 2 minuti. Res me zanima, zakaj gredo vsi tako na moč, kakšno škodo v glavnini hočejo narediti. Pogačar krpa luknjo za luknjo, ki nastaja zaradi trganja glavnine, za njim je Vingegaard ...

14:13
Alaphilippe
in Mohorič nista več sama. 

14:10
Kaže, da Alaphilippe dobro pozna današnjo traso, Mohorič mu komaj sledi na spustu! 

14:08
Mohorič
in Alaphilippe bežita sama ...

14:07
Mohorič
je napadel po klancu navzdol!

14:05
Če na ekranu ne bi pisalo Tour de France, bi človek pomislil, da gleda juniorsko dirko! Vsi dirkajo proti vsem, kot da kolesarstvo ni moštveni šport!? Gaudu in Bardet sta odpadla!

14:02
Videti je, da vsi lovijo vse, tudi rumena majica ima samo enega pomočnika, medtem, ko dva jumbovca hočeta na beg. Razumi kdor more. 

13:58
Česa podobnega že dolgo nismo videli na tritedenskih dirkah, vsi gredo na vso moč, ampak ne zato, da bi se naredila ubežniška skupina ... Kot da je na naslednjem gorskem cilju konec etape!

13:53
Tudi na drugem klancu gredo vsi na vso moč. Pogačar ima okoli sebe samo še enega pomagača, Vinge ima dva. Ne razumem, zakaj je treba pokriti vsak skok rumeni in beli majici, saj na beg hočejo samo kolesarji, ki že krepko zaostajajo v skupnem seštevku. Tako leti, da je še Bardet odpadel!

13:48
Vsi kolesarji so spet skupaj, vendar napadi si sledijo drug za drugem na drugem klancu na današnji etapi. Danes so kolesarji spet zelo živahni!

13:45
No, dobro je, glavnina je spet strnjena, samo 13 ubežnikov je 22 sekund pred njimi. Bolje je tako.

13:44
13 kolesarjev je na begu, 23 sekund za njimi je skupina z rumeno in belo majico, peloton je še 10 sekund zadaj.

13:42
Rumena majica, kateri je Vingegaard, je v ubežniški skupini. Smolo ima, da je v tej skupini tudi bela majica, v kateri je Pogačar. Glavnina zaostaja 50 sekund.

13:38
Razpad sistema dirke! Rumena in bela majica sta 10 sekund za ubežniki, glavnina pa 30 sekund za njimi. Na vrsti je že drugi klanec, drugi gorski cilj je na 27. kilometru etape, Col de la Guery (1280 m n. v., 7,2 km, 5 %, 3. kat.). 

13:35
Že prvi gorski cilj je povzročil kaos na dirki. Glavnina je razpadla na več skupin, ubežniki imajo pol minute prednosti. 

13:30
Današnja etapa bi bila za Mohoriča bolj primerna za beg, kot je bila nedeljska. Ja, včasih se zgodi, da se znajdeš nehote med ubežniki. 

13:25
Temperatura zraka je 29 stopinj Celzija, veter piha v hrbet z leve strani z močjo 4 km/h. Skok na skok temu početju pravijo kolesarji. Šprinterji že odpadajo od glavnine, ki gre na vso moč. Dva kolesarja imata že nekaj sekund prednosti. Današnja etapa je pretežka za samo dva ubežnika! 

13:21
Zaprte vožnje je konec. Napadi so se že začeli! Pravzaprav so kolesarji že na prvem klancu! Start etape je bil v Vulcanii, 758 metrov nad morjem, prvi gorski cilj pa je že na sedmem kilometru dirke, Col de la Moréno na nadmorski višini 1065 metrov (4,8 km, 4,7 %), drugi gorski cilj je na 27. kilometru etape, Col de la Guery (1280 m n. v., 7,2 km, 5 %, 3. kat.). 

13:15
Z zaprto vožnjo dolgo 7,5 km se je začela 10. etapa 110. dirke po Franciji. Hribovska deseta etapa od Vulcanie v Saint-Ours-Les-Rochesu do Issoira je dolga 167 kilometrov in lahko bi rekli, da poteka po najzanimivejših cestah Centralnega masiva.

V deseti etapi cesta vodi samo gor in dol. FOTO: Letour.fr
V deseti etapi cesta vodi samo gor in dol. FOTO: Letour.fr

***

Kdor se ni spočil na včerajšnji prvi prosti ponedeljek, bo imel danes hude težave. Hribovska deseta etapa od Vulcanie v Saint-Ours-Les-Rochesu do Issoira je dolga 167 kilometrov in lahko bi rekli, da poteka po najzanimivejših cestah Centralnega masiva.

image_alt
Pogačar Vingegaardu odščipnil še 8 sekund

Pogled na profil trase desete etape razkrije, da danes ravnine praktično ni. Kolesarjem se bo nabralo 3151 višinskih metrov, spet pa je napovedana temperatura nad 30 stopinj Celzija. Vroče ne bo samo na zraku, predvsem bo zelo vroče v pelotonu.

Na trasi je pet kategoriziranih klancev, štirje so tretje in eden druge kategorijo, ter edini leteči cilj, ki jih čaka spet na klancu, na 60. kilometru med prvima dvema gorskima ciljema.

Start etape je v Vulcanii, 758 metrov nad morjem, prvi gorski cilj pa je že na sedmem kilometru dirke, Col de la Moréno na nadmorski višini 1065 metrov (4,8 km, 4,7 %), drugi gorski cilj je na 27. kilometru etape, Col de la Guery (1280 m n. v., 7,2 km, 5 %, 3. kat.).

Tretji gorski cilj je Col de la Croix Saint-Robert, dolg 6 kilometrov, s 6,3-odstotnim povprečnim naklonom, 1460 metri nadmorske višine in sodi v drugo kategorijo. Četrti gorski cilj je Côte de Saint-Victor-la-Rivière (1041 m n. v., 3 km, 5,9 %, 3. kat.), peti in zadnji pa Côte de la Chapelle-Marcousse (980 m n. v., 6,5 km, 5,6 %, 3. kat.). Toda na vrhu zadnjega gorskega cilja klanca še ni konec, kar je najhuje za kolesarje, ki jim klanci niso preveč ljubi. Do ciljne črte nato trasa vodi samo še navzdol.

Tour bo šestič gostoval v mestu Issoire, zadnjič je pred natanko 40 leti, ko je slavil domačin Pierre Le Bigaut.

image_alt
Pogačarjeva forma, motivacija in samozavest za zmago v Parizu

Današnja etapa je skoraj idealna za pobeg večje skupine. Pravzaprav lahko pričakujemo, da se bo zopet organiziralo večje število kolesarjev, ki bodo v ospredju dirkali na svoji dirki, tekmeci za skupni seštevek pa bodo spet imeli svojo dirko, ki bo veliko bolj taktična.

Komentarji: