Groenewegen drugič zapored, huda kri zaradi Gavirie (VIDEO)

Dylan Groenewegen je po šprintu dobil tudi osmo etapo letošnjega Toura, Fernando Gaviria pa je razburil ostale šprinterje z boksarskim pristopom.
Fotografija: Številka tri za tretjo etapno zmago 25-letnega Dylana Groenewegna na Touru. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Številka tri za tretjo etapno zmago 25-letnega Dylana Groenewegna na Touru. FOTO: AFP

Dirka po Franciji tudi na dan Bastilije ni postregla s presenečenji, prvi del etape je bil vnovič precej miren, tempo v glavnini pa počasnejši od pričakovanj. Zapletlo se je šele 20 kilometrov pred ciljem, ko je imel težave Roberto Ferrari, z njim se je na tleh znašel tudi kapetan UAE Emirates Dan Martin. 

Začel se je silovit ekipni lov, a UAE ni bil kos tempu QuickStepa in ostalih šprinterskih ekip v ospredju, zato je Dan Martin izgubil skoraj minuto, ki bo v nadaljevanju dirke zelo dragocena. V zaključku se je z zgodnjim šprintom do zmage poizkušal dokopati Arnaud Demare, a Francozu tudi na največji državni praznik ni uspelo. Prezgodaj je šprint začel tudi Peter Sagan, v najboljšem položaju je bil Andre Greipel. 

Nato se je na vsak način želel Fernando Gaviria nekako zriniti mimo njega po levi strani, a tam ni bilo dovolj prostora, zato je začel visokoraslega Nemca odrivati z glavo, kaj lahko bi se njegov manever končal tudi s padcem. Greipel je nekoliko upočasnil, zmedo pa je izkoristil Dylan Groenewegen, ki je kot blisk priletel iz ozadja za še drugo etapno zmago zapored. 


 

Greipel in Gaviria kaznovana


»Danes sem se počutil še bolje kot včeraj, zaključek je bil zelo težak z veliko tehnično zahtevnimi ovinki, tempo je bil hiter, nervoza pa velika. A tak je vsak dan na Touru, naša ekipa se je odrezala odlično in zelo vesel sem, da sem uspel zmagati še drugič zapored,« je v cilju povedal junak etape Groenewegen, ki je razveselil celo ekipo LottoNl-Jumbo, med njimi tudi Primoža Rogliča, saj bo zdaj pritisk v nadaljevanju precej manjši. 

Sodniki so se po ogledu videoposnetka odločili, da tako Greipla kot Gavirio postavijo na čelo glavnine in jima odvzamejo današnje rezultate, kar je bilo glede na videno precej nepošteno predvsem do Greipla. Incident je najbolje videl John Degenkolb, ki je bil tik za njima: »Videl sem, kaj se dogaja, Gaviria se je poizkušal preriniti skozi luknjo, a prostora ni bilo dovolj. Strah me je bilo, da se bo končalo s padcem, zato nisem pohodil na polno, tudi jaz pa sem izgubil dober rezultat zaradi njegove poteze.«

Kolumbijec je tokrat resda rinil z glavo skozi zid, a vseeno ni naredil nič takšnega, kar ne bi v šprintih redno videvali na vseh dirkah, ne le na Touru. Še slabši dan je imel Marcel Kittel, pred etapo ga je športni direktor Dimitrij Konševoj okrcal, da je egoist in da gleda le na svoje koristi, ekipa pa od njega nima prav veliko, čeprav ga zelo dobro plačuje. Kittel bi mu lahko odgovoril na cesti, a je spet ostal v ozadju, končal je šele na 17. mestu, nato je kolo zabrisal ob ekipni avtobus in glasno zaklel, preden so ga skrile zavese Katjuše, kjer je vzdušje očitno vse prej kot dobro. 

Komentarji: