Groenewegen utišal kritike, jutri dan za Francoze (VIDEO)

Karavana na Touru z enim očesom že pogleduje proti nedeljskemu spektaklu, današnja etapa je pripadla Dylanu Groenewegnu.
Fotografija: Dylan Groenewegen je s svojo drugo zmago na dirki po Franciji utišal kritike. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dylan Groenewegen je s svojo drugo zmago na dirki po Franciji utišal kritike. FOTO: Reuters

Zmagovalca lanske parade šampionov na Elizejskih poljanah Dylana Groenewegna so letos precej kritizirali, saj se do sedme etape v šprintih ni najbolje znašel, danes pa je izkoristil manjšo napako Fernanda Gavirie in s prstom na ustnicah tekmecem pokazal, da je nanj vedno potrebno računati.
 
Sedma etapa je bila z 231 kilometri najdaljša na letošnjem Touru, a do zadnjih 10 kilometrov prav veliko zanimivega na poti do Chartresa ni bilo. V boju za položaje pred šprintom je imel nekaj težav Fernando Gaviria, QuickStep ga je šele pred zadnjimi tremi kilometri pripeljal v ospredje in mu pripravil dobro izhodišče, a je 23-letni Kolumbijec tokrat prehitro začel s šprintom. V zadnjih metrih ga je zmanjkalo, zmagovalec druge etape dirke po Sloveniji v Rogaški Slatini Dylan Groenwegen je švignil mimo njega in zasluženo dvignil roki v zrak. 

»Iz dneva v dan mi gre bolje, vedel sem, da potrebujem nekaj časa, da ujamem ritem, v prvih etapah se nisem počutil dobro. Danse nam je uspelo, to je res izjemno. Hvaležen sem ekipi za pomoč skozi celo etapo, v šprintu pa sem videl, da je Kristoff zgodaj začel, zato sem mu le sledil in 200 metrov pred ciljem pohodil na polno. Bilo je dovolj, imam noge za zmago in upam, da na tem Touru to ni bila zadnja,« je bil zadovoljen Groenewegen, ki se mora za zmago zahvaliti tudi svoji ekipi. Že sredi etape so ekipe na vetru spet poizkušale narediti razliko in glavnina dela pri lovu je spet padla na pleča Lotta, a se je nizozemska ekipa še drugi dan zapored uspela rešiti iz težav. 

Drugi je bil na koncu Fernando Gaviria, tretji pa Peter Sagan, ki je tako zadržal večji del prednosti pred Kolumbijcem v točkovanju za zeleno majico. Rumena Grega van Avermaeta ni bila v težavah in Belgijec je v njej dočakal drugi vikend letošnjega Toura, 


 
Prvi teden je bil za kolesarje zelo naporen, čeprav pravih vzponov sploh še ni bilo. Od kaosa v prvi etapi dalje je vsak dan vsaj kdo od favoritov za rumeno majico zašel v težave in izgubil nekaj sekund, drugi vikend rumene pentlje pa so vseeno vsi dočakali v razmaku dobre minute. Mnogo bolj odločilna bi lahko bila nedeljska deveta etapa, o kateri v karavani razmišljalo vse od štartne črte v Vendeeju. 
 

Na papirju v prednosti Nibali

 
Kocke Pariz – Roubaixa so bile v preteklosti že del Toura, a so prireditelji vključili le enega ali dva odseka, tokrat pa kolesarje čaka prava mini različica severnega pekla. V zadnjih 50 kilometrih etape jih čaka petnajst tlakovanih sektorjev in skupno kar 22 kilometrov kock, med njimi tudi sloviti Mons-en-Pevele, ki tudi na Pariz-Roubaixu vedno poskrbi za veliko selekcijo. »Pravzaprav nas čakata dve ločeni dirki, specialisti se bodo v ospredju pomerili za etapno zmago, v ozadju pa bo sledil boj favoritov za rumeno majico, ki bodo poizkušali predvsem preživeti kocke in izgubiti čim manj časa. Ko na teh kockah dirkamo aprila, so tam kolesarji, ki teren poznajo in se na njem dobro znajdejo, za karavano Toura pa bo to pravi šok, čaka nas brutalna etapa,« se izziva, ki čaka kolesarje, zelo dobro zaveda športni direktor Mitchelton Scotta Matt White. 

Vincenzo Nibali je pred štirimi leti prav na kockah začel pot do kasnejše zmage na Touru. FOTO: Reuters
Vincenzo Nibali je pred štirimi leti prav na kockah začel pot do kasnejše zmage na Touru. FOTO: Reuters

 
Na poti do velodroma v Roubaixu prevladujejo močni in visoki specialisti za klasike, Greg van Avermaet in Peter Sagan bosta imela največje tekmece v falangi QuickStepa, kjer skoraj cela ekipa tudi na Pariz-Roubaixu sodi v krog favoritov. Hribolazce pa čaka eden najtežjih dni na kolesu, Nairo Quintana je v izjavah pred Tourom po ovinkih že namignil, da ga je strah severnega pekla, tudi Chris Froome pa na kocke nima dobrih spominov, saj je leta 2014 tam padel in končal svoj naskok na rumeno majico. V največji prednosti naj bi bil Vincenzo Nibali, ki je istega leta etapo končal na tretjem mestu, letos pa se je spomladi navajal na dirkanje po tlakovcih na dirki po Flandriji, kjer se je dolgo vozil povsem v ospredju. 
 
Še pred nedeljskim spektaklom, ki bo pravšnji uvod v finale svetovnega nogometnega prvenstva, karavano jutri čaka za Francijo najbolj posebna etapa. Slavili bodo namreč dan Bastilije, ki je glavni francoski državni praznik, etapna zmaga 14. julija na rumeni pentlji pa bi bila sanjska za vsakega Francoza. Po profilu sodeč bo o zmagovalcu odločal ciljni šprint, kjer ima izmed Francozov največ možnosti Arnaud Demare. 

Komentarji: