Veličastna zmaga za Španca Izaguirra, Pogačar ostaja drugi

Kot bi gledali enodnevno klasično kolesarsko dirko in ne že 12. etapo dirke vseh dirk.
Fotografija: Ion Izaguirre je zmagal na veličasten način s solo pobegom. FOTO: Marco Bertorello Afp
Odpri galerijo
Ion Izaguirre je zmagal na veličasten način s solo pobegom. FOTO: Marco Bertorello Afp

Izjemno težka 12. etapa je minila s povprečno hitrostjo 43,5 km/h. Če še dodamo, da so morali premagati 3120 višinskih metrov, pet kategoriziranih klancev in še kopico nekategoriziranih, potem je jasno, da danes kolesarji, ki so bili na begu, niso niti malo varčevali z močmi.

Glavnina je šla proti cilju v svojem ritmu. V prvi tretjini etape je bilo videti, kot da danes ne bomo gledali ubežnikov na cesti. Ampak, specialisti za enodnevne dirke so spet imeli svoj načrt. Zdaj smo že vajeni, da na tritedenskih dirkah spremljamo dirko na dirki, taktiko enodnevnih dirk, od starta do cilja. V prvi tretjini je bil zelo aktiven in napadalen tudi Matej Mohorič, vendar mu ni uspelo uvrstiti se v ubežniško skupino 15. kolesarjev.

Hribovita 12. etapa od Roanna do Belleville-en-Beaujolaisa, je bila dolga 169 kilometrov. Spremljali smo dirko na dirki in veličasten zaključek 34-letnega Španca Iona Izaguirra, izkušenega mojstra za največje zmage. Napadel je na predzadnjem klancu in s solo vožnjo nadaljeval vse do cilja. 

Glavnina je prišla v cilj 4:15 za njim, Pogačar je bil celo drugi v sprintu, ampak proti Vingegaardu ni pridobil niti sekunde. Jonas Vingegaard ostaja v rumeni majici, Pogačar je še vedno 17 sekund za njim, na tretjem mestu je Jai Hindley, ki zaostaja 2:40.

Pogačar je pretegnil nogi v sprintu glavnine. FOTO: Thomas Samson Afp
Pogačar je pretegnil nogi v sprintu glavnine. FOTO: Thomas Samson Afp

Jutri je na vrsti Pogačarjeva gora

Na dan Bastilje, največjega francoskega državnega praznika, je na vrsti Grand Colombier, gigant v jurskem gorovju.

Gorska 13. etapa, je na vrsti 14. julija je dolga le 138 kilometrov s startom v Châtillonu-sur-Chalaronneju do brutalnega vzpona na Grand Colombier.

Tour de France nikoli prej ni obiskal Châtillon-sur-Chalaronne, vasice 50 kilometrov severno od Lyona. Rumena karavana gre proti vzhodu, v gorovje Jura. Končni cilj je vrh Grand Colombier, gore, ki je bila prvič na La Grande Boucle leta 2012. To bo že peti obisk tega klanca in drugič bo na vrhu cilj etape. Prvič so imeli na vrhu cilj leta 2020. In kdo je zmagal? Tadej Pogačar osebno. Drugi je bil Primož Roglič.

13. etapa se konča na Grand Colombierju. FOTO:Letour.fr
13. etapa se konča na Grand Colombierju. FOTO:Letour.fr

 

***

Spremljali smo v živo

17:19
34-letni Ion Izaguirre (Cofidis) slavi veličastno zmago! Drugo zmago za Cofidis na letošnjem Touru.

1. Ion Izaguirre (Cofidis)
2. Mathieu Burgaudeau
3. Matteo Jorgenson
4. Tiesj Benoot
5. Tobias Halland Johannessen
6. Thibaut Pinot

Glavnina je zaostala 4:15!

17:17
Španec Ion Izaguirre (Cofidis) ima pred sabo samo še 1 km!

17:12
Ne, ne, Izaguirra nihče več ne more ujeti. Ima še minuto prednosti pred šestimi zasledovalci in 4:25 pred glavnino, 4 km pred ciljem.

17:09
Španec Ion Izaguirre (Cofidis) odlično napreduje, še vedno ima 45 sekund prednosti, lovi ga Jorgenson.

17:06
Zasledovalci se trudijo, a ne morejo ujeti Izzagira. Še 10 km.

17:02
Izzagire
ima že minuto prednosti pred šestimi zasledovalci! Še 14 km do cilja. Lahko ga še ujamejo.
16:58
Hud padec na repu glavnine! K sreči vsi nadaljujejo. Izaguirre je še vedno sam na čelu dirke. Ineos vleče skupino z rumeno in belo majico.

16:55
Izzagire
ima pol minute prednosti pred zasledovalci in 4:07 pred glavnino, 21 km pred ciljem.

16:52
Španec Ion Izaguirre (Cofidis) gre odlično proti cilju, ki je oddaljen še 24 km. Vmes sta še dva nekategorizirana klančka. 

16:49
Ion Izaguirre (Cofidis)) prvi čez zadnji gorski cilj na današnji 12. etapi. Zasledovalci zaostajajo 24 sekund, glavnina 4:07.

16:47
Ion Izaguirre (Cofidis) je sam na čelu dirke, Van Aert je odpadel iz glavnine! To je bila njegova taktika na začetku etape?

16:46
Ion Izaguirre
(Cofidis) je zdaj sam na čelu dirke! Dohitel in prehitel je Pinota, Jorgensona in Van der Poela.

16:45
Mikel Landa
, Sepp Kuss in Emanuel Buchmann so dohiteli skupino z rumeno majico. AG2R-Citroën nima več razloga, da bi vlekel to skupino. Gall danes še ne bo med deseterico. Glavnina za tremi ubežniki zaostaja 4:27, 30 km pred ciljem. V glavnini se še nič ne dogaja, jumbovci so mirni.

16:42
Thibaut Pinot
(Groupama-FDJ) in Matteo Jorgenson (Movistar) sta ujela Mathieu Van der Poela (Alpecin-Deceuninck).

16:36
Kolesarji so raztreseni po celi trasi. Predzadnji klanec je kriv za osip med ubežniki in v vseh ostalih skupinah v ozadju. Van der Poel ima še 15 sekund prednosti pred dvema kolesarjema, ki ga lovita.

16:32
Kolesarji so na zadnjem klancu Col de la Croix Rosier (5,3 km, pri 7,6 %, 2. kat.). Tu se bo odločila današnja etapa.

16:29
Samo še en kategorizirani klanec je pred kolesarji, Col de la Croix Rosier (5,3 km, pri 7,6 %, 2. kat.)

16:26
Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) ima 26 sekund prednosti pred zasledovalci in 3:00 pred glavnino z rumeno majico.

16:23
Zasledovalci, ki sledijo Van der Poelu so: Andrey Amador (EF Education-EasyPost), Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Guillaume Martin, Ion Izagirre (Cofidis), Ruben Guerreiro, Matteo Jorgenson (Movistar), Dylan Teuns (Israel-PremierTech), Tobias Halland Johanessen (Uno-X), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) in Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). 

16:19
Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) napreduje, glavnina z rumeno in belo majico zaostaja 2:39.

16:15
Mathieu Van der Poel
(Alpecin-Deceuninck) je skočil Andreyu Amadorju (EF Education-EasyPost), trenutno ima 26 sekund pred zasledovalci med katerimi ni več Pedersena in Alaphilippa, ki sta odpadla.

16:12

16:10
Predzadnji klanec je pred kolesarji. Četrti klanec je Col de la Croix Montmain (5,5 km, 6,1 %, 2. kat.)

16:07
Michael Woods
in Giulio Ciccone sta grdo padla, vendar nadaljujeta z dirko. Andrey Amador (EF Education-EasyPost) in  Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) sta napadla ubežnike. 

16:05

16:00
Padec na klancu! Neprevidno so jemali bidone in padli.

15:55
Glavnino vlečejo kolesarji AG2R-Citroën. Felix Gall je zdaj njihov kolesar za skupni seštevek, trenutno je 16. v skupnem seštevku, medtem ko so Mikel Landa, Emanuel Buchmann, Louis Meintjes in Sepp Kuss, ki so bili pred današnjo etapo pred njim, v skupini, ki za njimi zaostajajo 3 minute. Gall možnost, da se približa prvi deseterici.

15:50
Kolesarski zvezdnik Mark Cavendish je po odstopu z dirke po Franciji zaradi padca v sredo uspešno prestal operacijo in bo odsoten več tednov. »Pri zlomu ključnice bo zaradi vijakov iz prejšnje operacije okrevanje trajalo dlje kot nekaj tednov,« je Britanec delil novico prek Instagrama.

Točnega termina, koliko časa bo 38-letnik odsoten s kolesa, ni navedel. Ploščico je na zlomljeno ključnico Cavendishu v Manchestru namestil specialist za poškodbe rame, Lennard Funk.

image_alt
Vijaki podaljšali okrevanje Marka Cavendisha

15:44
Ubežniki so že na tretjem klancu, Col de la Casse Froide (5,2 km,  6,1 %, 3. kat.). Pred glavnino imajo 3:24 prednosti.

15:40
Zanimivo je bilo spremljati dirkanje kolesarjev Jumbo Visme, ki so se na vse pretege trudili pobegniti iz glavnine. Zdaj je med ubežniki samo en jumbovec. V glavnini so trije skupaj z Vingegaardom. Medtem kolesarji UAE niso opravili niti enega poskusa bega. Verjetno je šlo za tipanje Pogačarjevega pulza ... Kakorkoli, današnja etapa je bila eksplozivna, zdaj je mirna povsod na cesti razen med ubežniki, ki se bodo danes med sabo pomerili za etapno zmago. Še 66 km do cilja.

15:35
Današnja 12. etapa poteka na las podobno kot je potekala 10. Pravzaprav gledamo enodnevno klasično dirko. 15 ubežnikov dirka na svoji dirki, vsi ostali dirkajo, da pridejo do cilja celi in brez večjih težav. 

15:30
Trenutno stanje na dirki je: 15 kolesarjev je na begu, 39 kolesarjev z rumeno in belo majico vred zaostaja 2:00, 60 kolesarjev s pikčasto majico zaostaja 6:40, zelena majica in 35 kolesarjev zaostaja 10:23, 72 km pred ciljem.

15:25
Od zdaj naprej bomo spremljali dirko na dirki.

15:20
Končno se je dirka malce umirila, uredila, pravzaprav. 13 kolesarjev je na begu: Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Andrey Amador (EF Education-EasyPost), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Guillaume Martin, Ion Izagirre (Cofidis), Ruben Guerreiro, Matteo Jorgenson (Movistar), Dylan Teuns (Israel-PremierTech), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Tobias Halland Johanessen (Uno-X), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), glavnina z rumeno majico zaostaja 2:00, 75 km pred ciljem.

15:15
Mineva 25 let od začetka Toura 1998, ki ga je dobil Pantani. Se nam samo dozdeva, ali sta si podobna s Pogačarjem?

Čeprav sta si generacijsko oddaljena, je njuno dojemanje kolesarstva podobno. Tadej ni preračunljiv, sledi instinktom. Nepredvidljiv je in velikokrat pokvari načrte tekmecev. Marco se je zanašal na občutke, v klanec je napadal, ko je to želel. Ni gledal na to, koliko kilometrov je še do cilja. Želel je le iti najhitreje v hrib in pri tem sta si s Pogačarjem neverjetno podobna: gresta čez mejo utrujenosti in bolečine. Naredita skok več, čeprav jima noge govorijo, da je bilo dovolj. Za nekaj takega potrebujete neverjetno močno glavo in ogromno srce. Tisti, ki mu to uspe, postane številka ena.

image_alt
V Pogačarju Italijani vidijo Pantanija

15:10
Na dirki je pravzaprav pravo razsulo; trije bežijo, trije jih zasledujejo, potem je glavnina z rumeno in belo majico, v kateri je 35 kolesarjev, potem že skoraj 4 minute zadaj, skupina s pikčasto majico in 60. kolesarji, 35 kolesarjev je skupaj z zeleno majico že 8 minut zadaj.

15:05
Dylan Teuns
(Israel-Premier Tech), Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) in Mads Pedersen (Lidl Trek) imajo 30 sekund prednosti pred glavnino.

14:59
Trije ubežniki imajo 15 sekund prednosti, 95 km pred ciljem.

14:55

14:50
Še vedno na dirki ni ubežnikov. Skupina s pikčasto majico pa zaostaja že 2:38. Še 105 km do cilja.

14:45
Nenavadno je, da bi bili kolesarji, ki branijo rumeno majico, tako napadalni že na začetku etape. Jumbovci danes zagotovo nekaj pripravljajo. Ne verjamem, da se jim gre tako močno za etapno zmago. Na tako težki etapi, kot je današnja, se rumena majica ne zapušča.

14:40
Mattias Skjelmose
(Lidl-Trek) in Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) imata nekaj sekund prednosti. Spet je med napadalci jumbovec. Jumbo Visma ima danes načrt!

14:38
Še vedno na dirki ni ubežnikov. Skupina s pikčasto majico zaostaja 1:28.

14:34
Van Aert
beži, lovi pa ga njegov večni tekmec Van der Poel.

14:30
Wout van Aert solira!

14:25
Wout van Aert
še vedno napada! Skupina s pikčasto majico zaostaja že minuto. Pogačar je spredaj. Vingegaard tudi, še 127 km do cilja.

14:20
Tudi drugi gorski cilj je za kolesarji. Trije imajo 44 sekund prednosti pred prvim delom glavnine.

14:15
Davida De La Cruza oje odpeljal rešilec. Za Luisom Leonom Sanchezom in Markom Cavendishem je to tretji kolesar Astane, ki je zapustil Dirko po Franciji zaradi padca.

14:10
Padec je glavnino razklal na dva dela.

14:08

14:06
David de la Cruz
je grdo padel. Drži se za levo ramo.

14:05
Tudi Wout van Aert je danes napadalen! Kot bi se spustil z verige, kot pravijo nekateri žaljivi navijači. Padec! Hud padec!

14:02
Moho
v akciji!

13:58
Zelena majica za glavnino zaostaja že skoraj minuto! Mohorič se še vedno trudi pobegniti.

13:55
Mohorič
je danes najbolj napadalen na dirki. Prečkali so prvi, od petih, gorskih ciljev. Nikomur še ni uspel pobeg.

13:50
Že se spet vrtijo napadi. Kolesarji so na prvem klancu na današnji 12. etapi,  Côte de Thizy-les-Bourg, (4,3 km, 5,6 %, 3. kat.) Ewan je že odpadel! Na prvih 16 km dirke je povprečna hitrost 52.5 km/h, s tem, da so imeli vmes že en nekategorizirani klanec!

13:46
Peloton se je umiril. Varčujejo z močmi za sledeči klanec, ki je že prvi kategorizirani.

13:43
Da, da, Mohorič se trudi na vso moč. Pomaga mu Van Aert, tudi Kung ...

13:42
Tudi Matej Mohorič skuša pobegniti.

13:40
Eksploziven start, napadi se vrstijo, nikomur še ni uspelo pobegniti ... Kakšna je formula za pobeg?
13:36
Danes je bila predstavitev ekip nekoliko drugačna.

13:33
Ne spomnim se, da bi kdaj videl, da bivši svetovni prvak napade na kilometru 0.

13:30
Bivši svetovni prvak Mads Pedersen je prvi napadel takoj po končani zaprti vožnji!

13:25
Lahko se zgodi, da Soudal Quick Step letos ostane brez etapne zmage. To bi bila prava katastrofa za te pobiralce zmag.

13:23
Fabio Jakobsen
(Soudal Quick Step) je odstopil z dirke. Posledice padca na 4. etapi so prehude, rane se ne celijo po pričakovanjih, zato je ekipni zdravnik Fabiu svetoval, da odstopi.

13:18

13:15
12. etapa se je začela. Kolesarji so na zaprti vožnji dolgi 10 km.

Hribovita 12. etapa. FOTO: Letour.fr 
Hribovita 12. etapa. FOTO: Letour.fr 

Etapa je zelo podobna deseti, o kateri so kolesarji enotni, da je bila najtežja na dosedanjem Touru. 

image_alt
V Pogačarju Italijani vidijo Pantanija

Premagati bodo morali pet gorskih ciljev in enega letečega. Prvi trije klanci sodijo v tretjo kategorijo, zadnja dva v drugo. Etapa bo izjemna že zaradi tega, ker so klanci razporejeni po celotni etapi.

Prvi klanec jih čaka že na 20 kilometru, vendar se že od samega starta in do desetega kilometra trasa vseskozi vleče čez nekategorizirani klanec. Zadnji klanec pa je 28 kilometrov pred ciljem, ki je sicer zadnji kategorizirani klanec. V zadnjih 28 kilometrih so še trije nekategorizirani klanci. 

Prvi klanec je Côte de Thizy-les-Bourg, (4,3 km, 5,6 %, 3. kat.) Drugi je Col des Ecorbans (2,1 km, 6,9 %, 3. kat.). Tretji klanec je na Col de la Casse Froide (5,2 km,  6,1 %, 3. kat.). Četrti je Col de la Croix Montmain (5,5 km, 6,1 %, 2. kat.), zadnji peti je najtežji Col de la Croix Rosier (5,3 km, pri 7,6 %, 2. kat.). Edini leteči cilj je na 93-kilometru. Belleville-en-Beaujolais še nikoli prej ni gostil ciljne etape Toura. Premagati bodo morali 3120 višinskih metrov.

Predvidevanje poteka etape

Po izkušnji v deseti etapi bodo kolesarji mogoče dvakrat premislili, ali bodo šli v beg ali ne. Pred njimi je spet ena izjemno težka etapa, in če pogledamo, kakšna jih šele čaka v petek, soboto in nedeljo, se lahko zgodi, da se ubežniki danes ne bodo odločili za beg od starta. Kljub temu si upamo trditi, da se celotna glavnina ne bo valila čez vseh pet klancev. Zagotovo se bodo nekateri opogumili in se podali v beg vsaj pred zadnjima dvema klancema druge kategorije. 

Drži tudi, da je petkova etapa težka samo na zaključnih kilometrih, kjer jih čaka 17 kilometrov dolg Grand Colombier. Pred tem orjakom je trasa »prevozna« tudi za najbolj utrujene od prejšnjega dne, od 12. etape.

image_alt
Philipsen četrtič najhitrejši na Touru

Torej, spet bomo gledali dirko na dirki. Ubežniki bodo bili bitko za etapno čast, tekmeci za skupni seštevek ali kot pravi Tadej Pogačar »GC-rajderji«, se bodo merili verjetno samo na zaključnih nekategoriziranih klancih. Etapa je kot nalašč, da Pogačar odščipne še kako sekundo Vingegaardu, še bolj pa je pisana na kožo Mateju Mohoriču

Komentarji: