Philipsen četrtič najhitrejši na Touru

Na izjemno hitrem zaključku na mokri cesti je bil spet najhitrejši Jasper Philipsen.
Fotografija: Jasper Philipsen je najhitrejši sprinter na letošnjem Touru, danes je to dokazal četrtič. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Odpri galerijo
Jasper Philipsen je najhitrejši sprinter na letošnjem Touru, danes je to dokazal četrtič. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp

Kljub močnemu dežju, razmočeni, ovinkasti cesti, je bil zaključek zelo hiter, tudi 80 km/h so kolesarji drveli proti cilju v Moulinsu. Močno smo se bali, da ne pride do padca, kajti vseskozi sta bila v ospredju tudi Pogačar in Vingegaard

Odlično delo sta opravila Luka Mezgec za Dylana Groenewegna, ki je v cilju pred sabo spustil samo zmagovalca Philipsena. Matej Mohorič pa je dobesedno za ušesa do cilja pripeljal Phila Bauhausa, ki je bil na koncu tretji. Še en pravi sprinterski obračun, tokrat v nevihti. 

Celo etapo pa so zaznamovali trije ubežniki, med katerimi je bil tudi starosta pelotona Daniel Oss, ki so ga ujeli zadnjega, 13 kilometrov pred ciljem. 

Jasno je bilo že na začetku, da sprinterske ekipe danes ne bodo dovolile, da bi jih kdo prikrajšal za sprinterski obračun. Ubežnike so imeli vseskozi na muhi, najdlje so jih izpustili za 3 minute.

Tudi danes je veljalo pravilo zadnjih treh kilometrov v primeru, da se kakemu kolesarju zgodi okvara na kolesu ali da pade. Zato smo, glede na nevihto, bili prepričani, da bodo tekmeci za skupni seštevek popustili takoj, ko pridejo znotraj zadnjih treh kilometrov. Zgodilo pa se je nasprotno, vsi so pomagali svojim sprinterjem priti na čelo glavnine. Na trenutke smo ostali brez diha, pogoji za sprint so bili res težki zaradi spolzke ceste. Ampak to ne bil bil Tour, če ne bi vsi šli vsak dan na vso moč. Jonas Vingegaard ostaja v rumenem, Tadej Pogačar 17 sekund za njim.

Jutri je na vrsti hribovita 12. etapa

Še ena hribovita etapa posuta s petimi kategoriziranimi in kopico nekategoriziranih klancev, ter enim letečim ciljem. Dolga je 169 kilometrov od Roanne do Belleville-En-Beaujolaisa.

Hribovita 12. etapa. FOTO: Letour.fr
Hribovita 12. etapa. FOTO: Letour.fr

***

Spremljali smo v živo

17:31
Jasper Philipsen
(Alpecin Deceuninck) je zmagal še četrtič na letošnjem Touru. Groenewegen je bil drugi ...

1. Jasper Philipsen
2. Dylan Groenewegen
3. Phil Bauhaus
4. Bryan Coquard
5. Mads Pedersen

17:29
Vendarle Philipsen ... četrtič!

17:26
Jumbovci so navili pedale do 80 km/h! Girmay se dobro drži, vseskozi je na dobrem položaju. Danes bo njegov dan? 

17:23
Spet dežuje, spet je cesta razmočena, spet je nevarno. Glavnina gre 60 km/h! Še 5 km!

17:21
Sprinterske ekipe vladajo na čelu pelotona, Pogačar se je raje umaknil. Še 7 km.

17:18
Cesta je spet suha. Glavnina gre na vso moč, sprinterske ekipe iščejo prosta mesta na čelu. Še 10 km.

17:15
Ekipa Uno-X je najbol zagreta za lov na Ossa. Pravkar so ga ujeli, 13 km pred ciljem.

17:12
Oss je že na muhi pelotona ...

17:07
Še 20 km do cilja, Oss ima 20 sekund prednosti. Še vedno dežuje.

17:01
Še vedno močno dežuje. Daniel Oss (TotalEnergies) je še vedno sam pred glavnino. Sledi rahel vzpon in potem spust. Upamo, da ne pride do padcev. 

16:56
Močno je začelo deževati. Glavnina bo zdaj morala počasneje, mogoče je to priložnost za Daniela. Vendar je do cilja še 28 km.

16:53
Oss povečuje svojo prednost. Zdaj on muči glavnino, ki gre skoraj na vso moč, a ga ne morejo ujeti.

16:48
Videti je, kot da glavnina nalašč »muči« 36-letnega Ossa, ki solira proti cilju.  

16:44
Glavnina se je pognala na lov na Ossa, samo vprašanje kilometra je kdaj ga bodo pogoltnili.

16:40
Daniel Oss (TotalEnergies) je profesionalec že od leta 2008. Od leta 2010 je bil glavni Saganov pomočnik. 40 km pred ciljem ima še vedno pol minute prednosti.

16:35
Malokrat imamo priložnost videti, da bi pol minute pred glavnino soliral tako izkušen kolesar, kot je Oss, ljubitelj heavy metal glasbe ...

16:33
Daniel Oss (TotalEnergies) je ostal sam na cesti, tudi Andrey Amador (EF Education-EasyPost) se je predal.

16:32
Veter piha z močjo 22 km/h. Peloton je raztegnjen čez celo cesto. Kaže, da se bosta tudi ostala ubežnika predala, 50 km pred ciljem.

16:27
Matîs Louvel (Arkea-Samsic) je odpadel iz ubežne skupinice. Daniel Oss (TotalEnergies) in Andrey Amador (EF Education-EasyPost) sta sama 20 sekund pred glavnino, ki je postala nemirna zaradi močnega bočnega vetra, ki je začel nenadoma pihati.

16:22
Uhuu ... srna je prečkala pot pelotonu! Tole bi bilo lahko nevarno.

16:20
Ne dežuje, cesta je spet suha, 58 km pred ciljem, trije imajo še vedno pol minute prednosti pred glavnino.

16:18

16:13
Pred kolesarji je tretji, zadnji klanec na današnji etapi, Côte ​de la Croix Blanche (1,6 km, 5,4 %) na 118. kilometru in prav tako sodi v 4. kategorijo.

16:10
Niso v nevihti, rahlo dežuje, peloton ne pretirava s hitrostjo, še vedno so ubežniki pol minute spredaj.

16:05
Dežuje na Touru! Tega kolesarji niso pričakovali ...

16:00
Pred kolesarji je dežna zavesa! 70 km pred ciljem, ubežniki imajo še 40 sekund prednosti.

15:55
»Naš letni proračun je eno tretjino ekipe Ineos. Uvrščamo se na peto mesto med ekipami svetovne serije, ampak je, če me vprašate, naša ekipa glede na vložek najboljša med najboljšimi. V šali, vendar z veliko resnice pravim, da ne bi vedel kaj z dodatnimi desetimi milijoni evrov, če bi nam jih odobrili lastniki. Kolesarjev, ki so zmožni zmagati na tritedenskih dirkah, na trgu že dolgo ni več, za opremo pa ne bi mogel porabiti vseh teh dodatnih milijonov, lahko bi imeli zlata kolesa na avtomobilih ali pa astronomske plače zaposlenih.

image_alt
Milan Eržen, direktor Bahrain Victorious: Dirkali bomo za Gina Mäderja

Milan Eržen. FOTO: Leon Vidic
Milan Eržen. FOTO: Leon Vidic

15:50

15:45
Včeraj se je po pelotonu govorilo, da bo Van Aert danes zapustil Tour, ker naj bi imela njegova žena datum, rok za rojstvo drugega otroka. Van Aert je to zanikal in danes je na dirki in se bo potegoval tudi za etapno zmago. 

15:40
85 km pred ciljem, peloton še vedno muči tri ubežnike, ki imajo zdaj 55 sekund prednosti. 

15:35

15:30
Ubežniki: Daniel Oss (TotalEnergies), Matîs Louvel (Arkea-Samsic) in Andrey Amador (EF Education-EasyPost), imajo minuto prednosti, 94 km pred ciljem.  

15:25
Če spodaj pogledamo trenutni skupni seštevek na Touru, lahko vidimo, da bi bila letošnja dirka izjemno zanimiva, če ne bi bilo Vingegaarda in Pogačarja. Res sta razred zase, trenutno med kolesarji za tritedenske dirke.

15:20
Skupni seštevek pred današnjo 11. etapo:

1. Jonas Vingegaard 
2. Tadej Pogačar  + 0.17
3. Jai Hindley  + 2.40
4. Carlos Rodriguez  + 4.22
5. Pello Bilbao  + 4.34
6. Adam Yates + 4.39
7. Simon Yates + 4.44
8. Tom Pidcock + 5.26
9. David Gaudu + 6.01
10. Sepp Kuss+ 6.45

15:15

15:10
Edini leteči cilj je tudi za kolesarji, 109 km pred ciljem.

15:05

15:00
OSS Daniel Oss (TotalEnergies) je prekolesaril 50.000 kilometrov v 304-etapah v 16. tritedenskih dirkah, kar je enako 1,25-krat okoli sveta, poročajo na procyclingstats.com. Škoda, da ni podatka za Luisa Leona Sanchesa, ki je prevozil 30 tritedenskih dirk.

14:55
Glavnina je raztegnjena, trije ubežniki imajo 1:23 prednosti, 122 km pred ciljem.

14:50
Danes ne moremo reči, da gledamo dirko na dirki, čeprav že celo etapo bežijo trije kolesarji. Njihova prednost je vseskozi okoli dveh minut, kar je premalo za medsebojni obračun v ospredju, pred glavnino. 

14:45
»Letos na Touru gotovo ne bom spet imel mononukleoze, upam, da mi bo zdravje služilo, da čim manjkrat padem oziroma ne padem. Na dirkah po Flandriji in na dirki Pariz–Roubaix sem trikrat grdo padel, ni se izteklo po načrtih, a se ne predajam, enkrat se sreča obrne v tvojo korist,« je nadaljeval Mohorič, ki se bo v Franciji držal preverjenega recepta, za etapne zmage se bo potegoval v pobegih.

image_alt
Matej Mohorič po epske zmage kot leta 2021

14:38
Danes so skoraj idelne vremenske razmere za dirkanje, 23 stopinj Clzija, veter piha z desne strani 11 km/h.

14:34
»Ne vem, od kod te trditve, ne poznajo mojih številk iz treningov, ne vedo, kako težak sem, lahko ugibajo, a lahko rečem, da je to bila ena mojih boljših predstav, številke so bile zelo dobre, vendar ne najvišje, kar sem jih doslej dosegel,« je nadaljeval Pogačar, ki je odgovoril tudi na vprašanje, ali se strinja z Vingegaardovimi trditvami, da Dancu bolj ustrezajo alpske etape, ki prihajajo konec tega in v začetku prihodnjega tedna.

image_alt
Pogačarjeva forma, motivacija in samozavest za zmago v Parizu

14:30

14:25
Prednost treh ubežnikov se manjša, trenutno znaša 1:43, kolesarji so malo pred drugim klancem Côte de Mercurol (2,9 km, 4,9 %).

14:20
Njegov krik olajšanja na ciljni črti je povedal veliko. »Etapo smo začeli povsem osredotočeni. Proučili smo prvih 40 km in pričakovali, da bo dirka težka. V kritičnem trenutku smo imeli pet kolesarjev v ospredju. Matej Mohorič je vseskozi napadal, Fred Wright in drugi tudi. Na neki točki sem videl, da morajo kolesarja Jumba Visme predse spustiti skupino.

To je bila moja priložnost, počakal sem na trenutek, ko so bili vsi na robu zmogljivosti. V zadnjih 3 km sem vedel, da sem najhitrejši v skupini, prevzel sem odgovornost in uspelo mi je. V tem trenutku so ven prišla vsa čustva, pravi razlog, da smo si tako želeli to zmago. Ta je za Gina,« je 33-letni Bilbao svojo prvo etapno zmago na Touru posvetil rajnkemu Ginu Mäderju, ki je junija podlegel poškodbam po padcu na dirki po Švici.

image_alt
Bilbau velika zmaga za Gina Mäderja in Španijo

14:15
Daniel Oss (TotalEnergies), Matîs Louvel (Arkea-Samsic) in Andrey Amador (EF Education-EasyPost) imajo 2:16 prednosti. Jasno je, da imajo sprinterske ekipe svoj načrt.

14:09
Danes ima Domen Novak rojstni dan. Škoda, da ga ni na letošnjem Touru. Lepo, da se je njegovega praznika spomnila cela ekipa. Domen, vse najboljše želimo tudi iz našega uredništva.

14:06
Včeraj je bil težka etapa tudi za Mezgeca ...

14:02
Kolesarji so na prvem klancu, Côte de Chaptuzat (1,9 km, 5 %, 4. kat.).

13:59
Daniel Oss (TotalEnergies), Matîs Louvel (Arkea-Samsic) in Andrey Amador (EF Education-EasyPost), imajo 3:40 prednosti, 155 km pred ciljem.

13:55
Včeraj zmagal, danes podaljšal pogodbo.

13:50
Start današnje etape je bil v Clermont-Ferrandu. To mesto že 13. gosti start etape Tour de France; zadnji start od tu je bil 14. etapa leta 2020. Na cilju v Lyonu je zmagal Soren Kragh Andersen. Raphael Geminiani (rojen leta 1925), zmagovalec sedmih etap Toura, se je rodil v Clermont-Ferrandu in še vedno živi v bližnji vasi Pérignat-sur-Allier. V nekdanji prestolnici regije Auvergne (ki je leta 2016 postala Auvergne-Rhône-Alpes) sta bili samo dve etapi: leta 1951 (zmagal je Geminiani) in 1959 (zmagal je André Le Dissez). Kolesar Soudal-Quick Step Rémi Cavagna se je rodil v Clermont-Ferrandu, kjer živi tudi Romain Bardet. In ravno ta teden berem knjigo o legendi Geminianiju ...

Rafael Geminiani.  FOTO: M.C.
Rafael Geminiani.  FOTO: M.C.

Rafael Geminiani.  FOTO: M.C.
Rafael Geminiani.  FOTO: M.C.

13:45
Ubežniki imajo 1:55 prednosti. Vendar je videti, da jih peloton ne bo zlahka izpustil.

13:40

Na begu so trije kolesarji: Daniel Oss (TotalEnergies), Matîs Louvel (Arkea-Samsic) in Andrey Amador (EF Education-EasyPost). Imajo že poldrugo minuto prednosti, 170 km pred ciljem.

13:35
Peloton je izpustil dva kolesarja ...

13:30
Samo en napadalec?

13:25
Zaprte vožnje je konec! Samo en napad ...

13:22

13:20
Favoriti za današnjo zmago so Jasper Philipsen, Caleb Ewan, Fabio Jakobsen, Wout van Aert, Dylan Groenewegen, Phil Bauhaus, Cees Bol, Mads Pedersen, Biniam Girmay, Jordi Meeus ... Če jih seveda ne bodo presenetili baroudeurji, ubežniki.

13:15

Enajsta etapa se je začela z 10 km dolgo zaprto vožnjo. Na papirju je etapa videti namenjena sprinterjem, mogoče celo četrti zmagi Jasperja Philipsena (Alpecin Deceuninck) na letošnjem Touru, z njo bi se uvrstil med največje etapne zmagovalce rumene pentlje.

Ravninska 11. etapa s tremi gorskimi cilji. FOTO: Letour.fr 
Ravninska 11. etapa s tremi gorskimi cilji. FOTO: Letour.fr 

Ravninska 11. etapa od Clermont-Ferranda do Moulinsa je dolga 179,8 kilometra. V prvem delu, kjer sta tudi dva gorska cilja, oba 4. kategorije, prvi je Côte de Chaptuzat (1,9 km, 5 %), drugi Côte de Mercurol (2,9 km, 4,9 %). Tretji in zadnji gorski cilj je Côte ​de la Croix Blanche (1,6 km, 5,4 %) na 118. kilometru in prav tako sodi v 4. kategorijo. Edini leteči cilj je na 70. kilometru.

Zadnji gorski cilj je toliko oddaljen od cilja, da tudi če kak sprinter odpade od glavnine, bo imel dovolj časa za vrnitev in pripravo za končni obračun, zadnjih 1300 metrov je povsem ravnih. 

Na papirju je etapa videti namenjena sprinterjem, mogoče celo četrti zmagi Jasperja Philipsena (Alpecin Deceuninck) na letošnjem Touru, z njo bi se uvrstil med največje etapne zmagovalce rumene pentlje.

Sprinterske ekipe ne bodo dovolile ubežnikom priti pred njimi v cilj. Moštva, ki v svojih vrstah nimajo sprinterskih asov, niti kolesarja, ki bi se boril za končni seštevek, pa bodo naredila vse, da bo ubežnikom uspelo priti do cilja pred glavnino. Kateri kolesarji bodo močnejši, je odvisno tudi od počitka, ki je sledil prejšnji pošastni etapi. Večina kolesarjev bo imela danes zelo težke noge. Kolesarji ne marajo predvidljivih etap. Današnja je na papirju že taka, toda na cesti utegne biti zelo zahrbtna, ne samo do sprinterjev, ampak tudi do kolesarjev, ki tekmujejo za skupni seštevek.

Komentarji: