Kriterij Dauphine: Geraint Thomas nadaljeval britansko dominanco (VIDEO)

V zadnji etapi je bil najhitrejši Adam Yates, ki je v skupni razvrstitvi za rojakom zaostal natanko minuto.
Fotografija: Geraint Thomas je prvega zasledoval prehitel za minuto. Foto Philippe Lopez/AFP
Odpri galerijo
Geraint Thomas je prvega zasledoval prehitel za minuto. Foto Philippe Lopez/AFP

Saint Gervais – Skupni zmagovalec jubilejne 70. izvedbe francoske kolesarske dirke Kriterij Dauphine je prekaljeni 32-letni Skyev Britanec Geraint Thomas. Rumeno majico vodilnega je oblekel po predvčerajšnji peti etapi in jo zadržal do konca, danes je na zahtevni gorski etapi na 136-kilometrski progi med Moutiersom in smučarskim središčem Saint Gervaisom brez težav odbil vse napade izzivalcev in dirko končal natanko minuto pred danes najhitrejšim rojakom Adamom Yatesom (Mitchelton-Scott).


Brez etapne zmage


Thomas ni zmagal na niti eni od sedmih posamičnih etap letošnjega Dauphina, je pa trikrat končal med najboljšo trojico, kar mu je naposled poleg skupne zmage zagotovilo končno tretje mesto po točkah in četrto med »hribolazci«. Podaljšal je popolno britansko dominanco na tej dirki v zadnjih osmih letih, le dvakrat sta bila v tem obdobju zmagovalca kolesarja iz drugih držav – leta 2014 Američan Andrew Talansky in lani Danec Jakob Fuglsang. Popolno otoško prevlado je z drugim mestom potrdil Yates, domačo čast pa je najbolje rešil tretjeuvrščeni Romain Bardet (Ag2r), predlani tu že drugi.


Pibernik na robu stoterice


»Zmago bi postavil ob bok tisti z dirke Pariz–Nica, ki je bila doslej največja v moji karieri. Še nikdar nisem bil tako vrhunsko pripravljen, tudi na Touru bi rad imel proste roke,« se je po zmagovitem koncu dirke smejalo Valižanu, ki mu je v zadnji etapi kar dvakrat počila zračnica, razveselil pa se je 17. zmage v profesionalni karieri. Edini slovenski zastopnik na dirki Luka Pibernik (Bahrain Merida) je dirko končal na robu stoterice z debelo uro in pol zaostanka za Thomasom.


IZIDI ZADNJE (SEDME) ETAPE


1. Adam Yates (VB, Mitchelton-Scott) 3;51:34
2. Daniel Navarro (Špa, Cofidis) + 0:04
3. Romain Bardet (Fra, Ag2r La Mondiale) 0:09
4. Emanuel Buchmann (Nem, Bora-Hansgrohe) 0:14
5. Geraint Thomas (VB, Sky) 0:19
86. Luka Pibernik (Slo, Bahrain Merida) 21:03


KONČNI VRSTNI RED


1. (1.) Geraint Thomas 24;43:12
2. (2.) Adam Yates 1:00
3. (3.) Romain Bardet 1:47
4. (4.) Daniel Martin (Irs, UAE-Emirates) 2:35
5. (5.) Damiano Caruso (Ita, BMC) 2:44
99. (113.) Luka Pibernik 1;39:10

Komentarji: