Mlajšega zmagovalca, kot je bil Pogačar, si ne predstavlja

Direktor največje kolesarske dirke na svetu Tour de France Christian Prudhomme zagotavlja, da bo tudi letošnja pentlja izjemen spektakel.
Fotografija: Direktor največje kolesarske direk na svetu Tour de France Christian Prudhomme je človek, ki živi za kolesarstvo. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Odpri galerijo
Direktor največje kolesarske direk na svetu Tour de France Christian Prudhomme je človek, ki živi za kolesarstvo. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Lanska 107. izvedba najslavnejše kolesarske dirke na svetu bo za vselej z zlatimi črkami zapisana v zgodovino slovenskega kolesarstva. Zmaga Tadeja Pogačarja je bila senzacionalna, epska, lansko Dirko po Franciji pa z velikim zanimanjem in nadvse čustveno spremljali tudi Francozi.

V pogovoru za Siol.net je direktor francoske pentlje Christian Prudhomme povedal marsikaj zanimivega iz kolesarskega zakulisja največje dirke na svetu.


Za vse nepozabna vožnja na čas


Lanska dirka je direktorju ostal v lepem spominu, ker je do nje sploh prišlo.

»Ni bilo enostavno, velik izziv je predstavljala izpeljava Torura v drugem terminu, saj so vsi deležniki morali hitro pristati na spremembe,« je povedal 60-letni nekdanji novinar in se usmeril proti slovenskem junaškem podvigu dvojca Tadej Pogačar, Primož Roglič.

»Ko je zmagal mladi Egan Bernal, smo bili prepričani, da se to dolgo ne bo ponovilo, pa je nato prišel še mlajši Pogačar. Zdaj verjetno vsi slovenski navijači poznajo naše majhno smučišče La Planche des Belles Filles. To je bilo res nepozabno,« se je Prudhomme spomnil kronometra, predzadnje etape lanskega Toura, na kateri je Pogačar slekel dotlej rumenega Rogliča.

»Slovenski ljubitelji kolesarstva te doživljali, kar smo Francozi že večkrat, ko sta se za zmago potegovala naša kolesarja,« dobro ve, kakšna čustva so tedaj  prevevala slovenske navijače.

»Za Francoze je bila močna dirka leta 2019, ko je Julian Alaphilippe kar dolgo nosil rumeno majico in je bil Thibaut Pinot blizu končni zmagi,« je primerjal dirki.

Prudhomme je človek, ki živi za Tour in je direktor tega mega športnega dogodka čisto vsak dan v letu in domala vsak trenutek dneva, saj je to življenjsko poslanstvo.

»Lanske dirke ne bi mogli izpeljati brez odličnega sodelovanja z Mednarodno kolesarsko zvezo, ekipami, kolesarji in tudi krajevnimi skupnostmi, departmaji ter francoskim političnim vrhom,« je povedal o zahtevnost izvedbe. Tudi letos skrbi zaradi koronavirusa ne bo kaj dosti manj.

Tadej Pogačar (desno) in Primož Roglič sta z velikimi črkami pisala kolesarsko zgodovino najznamenitejše dirke na svetu. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Tadej Pogačar (desno) in Primož Roglič sta z velikimi črkami pisala kolesarsko zgodovino najznamenitejše dirke na svetu. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP


Julija zagotovo prikolesarijo v cilj


»Izziv je tudi danes, četudi je več stvari že znanih, vemo, da bo start v Brestu. Glavno vprašanje, je, koliko ljudi bo prišlo, kakšne bodo dovoljene številke, kaj se bo spreminjalo … Upoštevati moramo namreč francosko zakonodajo, zato se lahko se zgodi, da se bo kaj spreminjalo, ampak sam sem prepričan, da bomo julija prišli na cilj,« je optimist Prudhomme.

»Grand depart«, kot imenujejo začetek Toura, bi moral biti v danski prestolnici København, a so ga prav zaradi zapletov premestili v Brest. Letošnji Tour se začel 26. junija, končal pa 18. julija s tradicionalnim ciljem na Elizejskih poljanah v Parizu.

Slovenska šampiona Roglič in Pogačar sta dobrodošla osvežitev pri širjenju vpliva dirke vseh dirk, četudi je Slovenija neznaten trg.

»TDF širi svoje meje in tudi ljudje iz majhne države ljubijo to dirko, če na njej nastopajo njeni športniki. Navijačev smo veseli, ne glede na to, od kod prihajajo, širše kot je zanimanje, boljše je. Včasih nas kritizirajo, ker TDF odpeljemo izven meja Francije, ampak to je rast, prepričan sem, da bo tudi v Sloveniji še pridobival na prepoznavnosti.«
 

Že prvi teden bo nakazal zmagovalca


Traso letošnjega Toura so v kolesarskih krogih označili za vrnitev k tradiciji, prvi teden bo ravninski, z nekaj etapami za specialiste za enodnevne dirke in nekaj sprinterskimi.

»Res gre za nekakšno vrnitev h klasični dirki, trasi, prvi teden bomo preživeli na ravnini, a to narekuje topografija Francije. Če po polovici dežele potegnete vodoravno črto, lahko vidite, da je zgornji del države bolj ravninski, spodnji bolj gorat. Če je start v Nici, so gore blizu, če je v Brestu, so malo dlje. Spremeniti smo morali lokacijo začetka dirke, zato je tako,« je pojasnil izbiro trase, ki v prvem tednu daje več kolesarjem z eksplozivnimi skoki.

Bernard Hinault (v sredini) je zadnji francoski zmagovalec. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Bernard Hinault (v sredini) je zadnji francoski zmagovalec. FOTO: Benoit Tessier/Reuters


»Tudi Pogačar in Roglič sta že potrdila, da se na takšnih trasah odlično znajdeta. Vselej so mogoča velika presenečenja, kar daje dirki še posebno draž. Že začelo se bo eksplozivno in po prvem tednu dirke se bo nakazalo, kdo se bo lahko boril za končno zmago in kdo ne,« je menil Prudhomme.

Direktor ne skriva, da je ob pomanjkanju domačih favoritov njihov tudi nizozemski šampion Mathie van der Poel. Francozi na svojega zmagovalca Toura čakajo od davnega leta 1985, ko je svojo četrto in zadnjo zmago na francoski pentlji slavil Bernard Hinault.

»Je poseben šampion, je vnuk Raymonda Poulidorja, enega najpopularnejših športnikov Francije. Van der Poel bo prvič nastopil na Toruru in je sposoben napadati kjerkoli. Enako tudi Van Aert, Alaphilippe, Pogačar in Roglič. Kdo se bo najbolj izkazal, ne vem, možnosti za presenečenje je veliko,« upa na čim boljšo van der Poelovo predstavo in si ne predstavlja, da bi bil lahko zmagovalec mlajši od Pogačarja.

Preberite še:

Komentarji: