Predstavitvena informacija

Kakšen je jedilnik najboljših kolesarjev na Touru?

Hrana je gorivo – telesu daje moč, zagon in dovolj energije. Uravnotežen in kakovosten jedilnik pripomore k boljšemu psihofizičnemu zdravju.
Fotografija: V najboljši ekipi na letošnji znameniti Dirki po Franciji pred vsako tekmo zaužijejo le najkakovostnejše sestavine, med katerimi so tudi izdelki AVE brez gensko spremenjenih organizmov. FOTO: Team Bahrain Victorious
Odpri galerijo
V najboljši ekipi na letošnji znameniti Dirki po Franciji pred vsako tekmo zaužijejo le najkakovostnejše sestavine, med katerimi so tudi izdelki AVE brez gensko spremenjenih organizmov. FOTO: Team Bahrain Victorious

Pravilen način prehranjevanja je najpomembnejši predvsem v vrhunskem športu, saj lahko odločilno vpliva na rezultate in počutje športnika. Tega so dobro zavedajo v ekipi Team Bahrain Victorious, v kateri prehranski strokovnjaki in chefi vsakodnevno skrbijo za pravo kombinacijo živil in dovoljšen vnos kalorij. V najboljši ekipi na letošnji znameniti Dirki po Franciji (Tour de France) tako pred vsako tekmo zaužijejo le najkakovostnejše sestavine, med katerimi so tudi izdelki AVE brez gensko spremenjenih organizmov.

Vrhunski šport zahteva vrhunsko in natančno izbrano prehrano. Prav takšno, kot jo kolesarjem ekipe Team Bahrain Victorious, ki so več kot odlično vrteli pedale na tokratnem Touru, pripravljajo njihovi prehranski strokovnjaki. Jedilniki imajo skupno osnovo, prilagojeno vzdržljivostnim športom. Glede na čas v letu in posameznikove cilje potem individualno prikrojijo prehranski načrt in priporočila. Večino leta tako jedilnik vrhunskega kolesarja temelji na čim boljši preskrbi z energijo, da lahko opravljajo težje treninge in tekmujejo.

"Nekateri kolesarji pa v pripravljalno obdobje pridejo malenkost pretežki, zato v prvih tednih treninga rahlo omejijo vnos ogljikovih hidratov, da lahko izgubijo odvečno težo,« pojasni Nicola Moschetti, nutricionist ekipe Team Bahrain Victorious. Skupaj s chefoma Alenom Rožićem in Vladom Hrvatinom skrbijo za polnovredne obroke, ki športnikom zagotovijo potrebe po energiji, hranilih in esencialnih snoveh. Te so pri telesnih naporih bistveno povečane in nujne za normalno delovanje organizma.

V prehranskem načrtu profesionalnega kolesarja vsakodnevna prehrana dosega dnevni vnos različnih živil. Tako je v obrokih zastopanih vseh pet skupin živil, ki zagotavljajo zadosten vnos hranilnih snovi za normalno delovanje telesa. »Vse se začne z zajtrkom, ki naj bo pri športnikih bogat z ogljikovimi hidrati, beljakovinami in maščobami,« svetuje nutricionist Mochetti.

FOTO:Team Bahrain Victorious
FOTO:Team Bahrain Victorious


Kakovostne beljakovine v mesu, ribah in jajcih


Prehrana je med dirko, na treningu in doma različna, na meniju pa so vedno ogljikovi hidrati, kot so polnozrnate testenine, riž, rženi kruh, kvinoja in kuskus, beljakovine, zdrave maščobe, sadje in zelenjava. »Pred dirko, na kateri bo kolesar porabil med 3000 do 6000 kalorij, je zelo pomembno, da športniki zaužijejo vir ogljikovih hidratov, običajno testenine, riž ali kašo. Tovrstna hrana jim da energijo za čim boljši začetek tekmovanja. Po koncu tekme naj bo njihov obrok bogat z ogljikovimi hidrati in beljakovinami, da telo čim hitreje okreva. Pogosto je na krožniku riž s tuno ali piščančjim mesom,« svetuje Nicola Moschetti.

»Vsak izmed nas je individuum, tudi pri prehrani. Sam imam sicer konstantno telesno težo, vseeno pa pazim, kaj zaužijem. Ker s kolesarjenjem porabim veliko energije, je moj jedilnik količinsko bogat. Izogibam se ocvrti hrani in gaziranim pijačam. Po mojih izkušnjah so najkakovostnejše beljakovine, ki jih zaužijem z mesom, ribami in jajci. Po težkih naporih in utrujenih mišicah domača hrana in počitek najbolj pomagata do hitre regeneracije. Moje najljubše kosilo pa so testenine z različnimi omakami,« svoj režim prehranjevanja razkrije 26-letni Matej Mohorič, član ekipe Team Bahrain Victorious in letošnji udeleženec Dirke po Franciji, in doda: »Prisegam tudi na izdelke brez GSO, saj podpiram zdrav in uravnotežen življenjski slog. Držim se pravila, da poskušam jesti hrano, ki bi jo prepoznala tudi moja babica. Prav zato pogosto posežem po piščančjih izdelkih AVE brez GSO, saj se hrani z gensko spremenjenimi organizmi izogibam. K dobrim rezultatom poleg fizične pripravljenosti veliko pripomore prav ustrezna hrana. Skupina Panvita je tudi naš partner, njihovo meso pa se pogosto znajde tudi na naši domači mizi v sezoni piknikov.« Za vrhunske športnike so izdelki brez gensko spremenjenih organizmov namreč izjemno pomembni.

»V Panviti se dobro zavedamo, kako pomembna je zdrava in uravnotežena prehrana v življenju vsakega posameznika. Še posebej pa podpiramo naše vrhunske športnike – tudi tako, da zanje pripravljamo skrbno izbrana kakovostna in doma pridelana živila. Ponosni smo, da najboljša ekipa na Tour de France 2021, ekipa Team Bahrain Victorious, prisega na naše izdelke AVE,« je strnil Toni Balažič, izvršni direktor Skupine Panvita.

FOTO: Team Bahrain Victorious
FOTO: Team Bahrain Victorious


FOTO: Team Bahrain Victorious
FOTO: Team Bahrain Victorious

 
In kaj si lahko v slogu šampionov pripravite tudi sami doma? Spodaj nekaj predlogov za okusno in zdravo kosilo.
 

PIŠČANČJI ZREZKI S TOPINAMBURJEM IN PEČENIM PARADIŽNIKOM

FOTO: AVE
FOTO: AVE

Sestavine:
 • piščančje prsi file ali piščančji zrezki AVE GSO
 • kurkuma
 • oljčno olje
 • paradižnik
 • topinambur
 • sveža solata, kislica, mlada špinača ali rukola
 • sol
 • poper
 
Priprava:

Piščančje prsi razrežemo po dolgem, da dobimo zrezke, predvidoma dva zrezka iz ene polovičke. Premažemo s kurkumo in oljem, solimo in popramo.

Žar ponev ali žar dobro ogrejemo in zrezke opečemo na eni strani ter obrnemo. V ponev dodamo paradižnik in prerezan topinambur ter opečemo še zelenjavo. Pečemo tako dolgo, da so zrezki na obeh straneh lepo opečeni, opečena zelenjava pa na ugriz še vedno kompaktna (al dente). Postrežemo s svežo solato, kislico, mlado špinačo ali rukolo, ki jo pokapljamo z nekaj kapljicami oljčnega olja. Vse skupaj rahlo solimo.
 

SOLATA S PIŠČANČJIMI STEGNI IN GORČIČNIM PRELIVOM

FOTO: AVE
FOTO: AVE
 
Sestavine:
 • stegna, file (piščančja stegna brez kosti in kože) AVE GSO
 • mešana solata (zelena solata, rukola, mlada špinača ali kaj drugega)
 • sveža zelišča (bazilika, origano, peteršilj, drobnjak)
 • kuhan rumeni fižol ali katera druga stročnica
 • oljčno olje
 • gorčica
 • limonov sok
 • vinski kis
 • poper
 • sol
Priprava:

Piščančja stegna razrežemo na trakce in jih rahlo solimo. Ogrejemo ponev, v katero smo dodali nekaj olja, in meso na vseh straneh enakomerno opečemo.

V manjši skledi ali shakerju za koktajl zmešamo kis, limonov sok, olje in nekaj gorčice. Vse skupaj rahlo popramo in dobro pretresemo.

V skledi zmešamo narezane liste solate, zelišča in kuhan fižol ter jih razporedimo po krožnikih, na katerih bomo jed postregli. Dodamo koščke opečenega mesa in vse skupaj pokapljamo z gorčično omako.
 

NADEVANE PIŠČANČJE PRSI S SKUTO IN ŠPINAČO

FOTO: AVE
FOTO: AVE

Sestavine:
 • piščančje prsi AVE GSO
 • skuta
 • mlada špinača
 • šparglji Panvita
 • rdeča ali zelena bazilika
 • mesarska vrvica (po potrebi)
 • oljčno olje
 • sok polovičke limone
 • poper
 • sol 
Priprava:

Piščančje prsi razpolovimo in vsako polovičko prečno prerežemo, da dobimo velik zrezek (butterfly). V skledi zmešamo skuto in narezano špinačo. Nekaj špinače prihranimo, da jo bomo uporabili kot prilogo. Solimo in popramo ter dodamo nekaj kapljic oljčnega olja. Če imamo domačo ali bolj mastno skuto, jo lahko pred tem za nekaj časa pustimo na cedilu, da odstranimo odvečno tekočino. Zrezke na vseh straneh rahlo osolimo in na notranji strani premažemo s skutnim nadevom. Zapremo jih in po potrebi zavijemo z vrvico. V ponvi ogrejemo olje in zrezke opečemo na eni strani ter jih previdno obrnemo, da nadev ne izteka. Opečemo še na drugi strani ter nekaj minutk pred koncem dodamo še šparglje, ki jih prav tako opečemo.

Vse skupaj postrežemo s svežo špinačo in lističi sveže bazilike, ki jih lahko pred tem pokapljamo z nekaj kapljicami olja in limonovim sokom. Po potrebni dodatno solimo in popramo.
 

Naročnik oglasne vsebine je Panvita