Ne zmaguje le Roglič, temveč tudi Pogačar

Veliki up slovenskega kolesarstva nosi rumeno majico na dirki po Kaliforniji.
Fotografija: Tadej Pogačar v rumeni majici vodilnega na dirki po Kaliforniji. FOTO: Uae Emirates
Odpri galerijo
Tadej Pogačar v rumeni majici vodilnega na dirki po Kaliforniji. FOTO: Uae Emirates

Na kolesu te dni ne blesti le Primož Roglič, ki je pet dni nosil rožnato majico na Giru in se bo v prihodnjih dneh spet podal v boj zanjo, temveč tudi Tadej Pogačar. Pri le 20 letih je v 6. etapi dirke po Kaliforniji slavil svojo prvo zmago v svetovni seriji in tudi oblekel majico vodilnega v skupnem seštevku. Do morebitne končne zmage ga loči le še ena etapa.

Slovenski strokovnjaki že lep čas z nasmehi na obrazih razlagajo, kakšen kolesarski dragulj je Pogačar, ki je bil v konkurenci kolesarjev do 23 let lani razred zase, svoj izjemni potencial pa letos razkazuje tudi med profesionalci najvišjega razreda. Nase je najprej opozoril z etapno in skupno zmago na dirki po Algarveju na Portugalskem, zmaga v Kaliforniji pa vendarle sodi v višji razred.

Tadej Pogačar je v Kaliforniji slavil svojo prvo zmago v svetovni seriji. FOTO: Uae Emirates
Tadej Pogačar je v Kaliforniji slavil svojo prvo zmago v svetovni seriji. FOTO: Uae Emirates


Mladi Komendčan, ki je še lani nosil dres ljubljanskega Roga, letos pa brani barve ekipe UAE Emirates in Združenih arabskih emiratov, si jo je prikolesaril na ciljnem vzponu na Mt. Baldy, na katerem je v zadnjih metrih ugnal Kolumbijca Sergia Higuito. Tretji je bil Novozelandec George Bennett z zaostankom petih sekund, četrti je bil Avstralec Richie Porte, deset sekund zadaj. Blizu je bil tudi Simon Špilak, ki je na 7. mestu zaostal 25 sekund. Pred etapo vodilni Tejav van Garderen je popustil 4,2 km pred ciljem.


Skočil 3,4 km pred ciljem


Glavno selekcijo je na vzponu opravil Pogačar, ki je napadel 3,4 km pred ciljem, sledil pa mu je lahko le Higuita. Ta je nato pospešil in se otresel Pogačarja, ki pa je skupaj s Portom prikolesaril nazaj v ospredje. V zadnji ovinek je prvi prišel Kolumbijec, ki pa je zgrešil linijo, in Pogačar je pospešil mimo njega.

Tadej Pogačar je še lani nosil dres ljubljanske ekipe Xaurum Gusto. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tadej Pogačar je še lani nosil dres ljubljanske ekipe Xaurum Gusto. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Za zmago ima zasluge celotna ekipa, ki me je ščitila vso etapo, jaz sem dal vse od sebe v zadnjih petih kilometrih in v klanec mi je šlo res dobro. Ko sem ujel Higuito, sem vedel, da se nama bliža Bennett, a sem počakal, preden sem začel šprintati. Higuita je na zadnjem zavoju naredil napako in lahko sem zmagal,« je povedal Pogačar, ki ima v skupnem seštevku 16 sekund prednosti pred Higuito in 20 sekund pred Dancem Kasperjem Asgreenom, Špilak je na 6. mestu, zaostaja 1:03.


Še 141 kilometrov do Pasadene


Pogačar bo danes ponoči po slovenskem času branil rumeno majico, do morebitne končne zmage pa ga loči še 141 kilometrov od Santa Clarite do Pasadene, na poti sta dva kategorizirana vzpona (3. in 2. kategorije), zaključek pa je ravninski. Obeta se še en veliki uspeh slovenskeg kolesarstva.

Preberite še:

Komentarji: