Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Merlier za las preprečil četrto Milanovo zmago

Najboljši sprinter na letošnjem Giru se je iz izgubljenega položaja zavihtel na drugo mesto. Merlier slavil še drugič.
Tim Merlier je imel danes tudi precej sreče. FOTO: Luca Bettini Afp
Tim Merlier je imel danes tudi precej sreče. FOTO: Luca Bettini Afp
23. 5. 2024 | 17:39
23. 5. 2024 | 18:22
4:10

Vse je kazalo, da bo današnja etapa zaradi profila trase, ena izmed najhitrejših v zgodovini Gira, ampak ni bilo tako. Ni pa tudi veliko manjkalo. V cilj so prišli s povprečno hitrostjo 47,4 km/h!

Ravninska etapa od Fiere di Premiero do Padove je bila dolga 166 kilometrov. Na papirju je bila videti kot ena od najhitrejših etap, saj se je skoraj vseskozi spuščala.

Edina ovira na tem spustu je bila med krajema Ponte Oltra in Lamona, vendar ta vzpon ni povzročal preglavic niti preživelim specialistom za šprint.

V prvi skupinici ubežnikov so bili samo štirje kolesarji: Mikkel Honore (EF Education-EasyPost), Mirco Maestri, Andrea Pietrobon (Team Polti Kometa) in Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizane). V zadnji tretjini dirke se jim je pridružil še Edoardo Affini (Team Visma Lease a Bike).

 

Pet ubežnikov je postalo trd oreh za glavnino. Le stežka so jih ujeli na zadnjih desetih kilometrih etape. Potem se je začelo prerivanja za najboljše izhodišče sprinterjev. Kazalo je že, da Jonathan Milan (Bahrain Victorious) tudi danes ne bo imel konkurence v sprintu, a je na samem zaključku izgubil stik s svojima pomagačema, ki sta se ozirala po njem še po hudičevem jeziku, torej na zadnjem kilometru etape.

Potem pa je uprizoril neverjeten lov na zmago. Na zadnjih 400-metrih je prehitel vsaj deset kolesarjev, za Tima Merlierja (Soudal Quic Step), mu je zmanjkalo le nekaj centimetrov.

Rezultati 18. etape:

1. Tim Merlier 
2. Jonathan Milan 
3. Kaden Groves 
4. Alberto Dainese 
5. Stanislaw Aniolkowski 
6. Fernando Gaviria 
7. Madis Mikhels 
8. Caleb Ewans
9. Davide Ballerini 
10. Sebastián Molano

Skupni seštevek po 18. etapi

1. Tadej Pogačar 
2. Daniel Felipe Martínez + 7.42
3. Geraint Thomas + 8.04
4. Ben O’Connor + 9.47
5. Antonio Tiberi + 10.29
6. Thymen Arensman + 11.10
7. Romain Bardet  + 12.42
8. Einer Rubio  + 13.33
9. Filippo Zana + 13.52
10. Jan Hirt + 14.44

Jutri spet hribi

Hribovita 19. etapa od Mortegliana do Sappade je dolga 155 kilometrov. Če pogledamo profil trase bi jo raje označili za gorsko in ne samo za hribovito etapo.

Peloton bo šel proti severu v smeri Alp. Že uvodni kilometri bodo zagotovo mamljivi za beg večje skupine. Najtežji klanec v tej etapi je prelaz Duron.

Dolg je 4,4 kilometra, povprečni naklon pa je kar 9,6-odstoten. Sodi v 2. težavnostno kategorijo. Potem sledi še Sella Valcalda, ki sodi v 3. kategorijo in potem že Cima Sappada, 8,5-kilometrski vzpon, ki je proti vrhu vse bolj strm. Potem sledi spust dolg šest kilometrov, a do cilja je neugoden vzpon.

Favoriti se bodo najbrž pomerili prav na tem zadnjem vzponu, kajti varčevali bodo moči za jutrišnjo odločilno etapo, ki bo postavila piko na i letošnjega Gira.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine