Po kaotičnem zaključku presenetljivo slavil Consonni

Po padcu v zaključku so vsi favoriti ostali brez možnosti za zmago, zmedo je izkoristil Simone Consonni.
Fotografija: Slavje Consonnija v Murski Soboti. 
Odpri galerijo
Slavje Consonnija v Murski Soboti. 

Prva etapa dirke po Sloveniji se je izognila dežju, a je v zaključku razplet vseeno krojil padec v glavnini, zakrivil ga je Caleb Ewan. V glavnini je nastala zmeda, v zadnjih dvestotih metrih so z ramo ob rami šprintali Luka Mezgec, Matteo Pelucchi, Niccolo Bonifazio in Simone Consonni, najbolj uspešen je bil slednji. 

V pobeg dneva se je podala peterica, slovenske barve sta branila Nik Čemažar in Jon Božič, v pobegu je bil tudi kolesar Ljubljane Gusto Xaurum Ben Hill. Prav slednji je bil najboljši na letečih ciljih, po prerivanju na gorskem cilju so Božiču odvzeli točke in dobil je tudi edini gorski cilj ter s tem modro majico najboljšega hribolazca na dirki. 

Vsi so pričakovali ciljni šprint, kjer bi se morala za zmago udariti šprinterska smetana, najvijše so kotirali Marcel Kittel, Dylan Groenewegen in Mark Cavendish, a so na koncu vsi trije ostali brez možnosti za zmago. Avstralski Mitchelton Scott je imel najbolje postavljen vlak, pred njimi je bil le nizozemski Lotto in ko je tempo dober kilometer pred ciljem narasel, je Caleb Ewan podrsal v kolo Groenewegna ter padel. 
 

Bonifazio ni izkoristil pomoči Mohoriča


Za njim je na tleh pristalo ogromno šprinterjev, nekaj se jih je padcu za las izognilo, večina pa je izgubila stik z vodilnim delom glavnine. Tam je Matej Mohorič v zadnji ovinek odlično pripeljal Niccola Bonifazia, ki pa dobrega položaja ni znal izkoristiti za zmago, saj je začel šprintati takoj po zadnjem desnem ovinku 200 metrov pred ciljem.

Presenetljivo je imel največ moči Simone Consonni, ki dirka za ekipo UAE Emirates. »Ekipi Mitchelton in Lotto sta postavila zelo dobra vlaka, vendar sem potem v kaotičnem finišu uspel izkoristiti dober položaj in zmagati. Bil sem za Groenwegenom in tudi sam sem skoraj padel, a sem se uspel izogniti padcu. Nisem pričakoval zmage, sem pa jo zelo vesel. Zame šteje ta zmaga kar dvojno,« je bil zadovoljen Consonni. 

Luka Mezgec je šprint odprl nekoliko prepozno in ostal na četrtem mestu, v deseterici je od Slovencev končal še Rok Korošec. 

Komentarji: