Pogačar bo Po Sloveniji pustil pečat, a cilj ostaja Tour

Športni direktor kolesarske ekipe UAE Team Emirates Andrej Hauptman spregovoril o pripravah svojega varovanca.
Fotografija: Tadej Pogačar bo letos lovil še tretjo zmago na dirki Tour de France. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Tadej Pogačar bo letos lovil še tretjo zmago na dirki Tour de France. FOTO: Dejan Javornik

Športni direktor kolesarske ekipe UAE Team Emirates Andrej Hauptman je po tiskovni konferenci ob predstavitvi 41. maratona Franja spregovoril o pripravah svojega varovanca in dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji Tadeja Pogačarja. Prepričan je, da bo 23-letnik pustil pečat na dirki po Sloveniji, a glavni cilj ostaja Tour. Triindvajsetletni slovenski as je trenutno na višinskih pripravah v Livignu v Italiji, potem ko si je ogledal nekatere dele trase Toura. »Ravnokar sem se vrnil v domovino, v nedeljo smo opravili priprave v Pirenejih in Alpah, pogledali smo tudi kronometer Toura. Poleg tega smo naredili intenziven cikel treninga. Tadej je trenutno v Livignu, kjer bo do dirke po Sloveniji opravil še zadnji dvig forme z višinskimi pripravami,« je uvodoma dejal nekdanji slovenski selektor.

Vse od Pogačarjevega prihoda k UAE Team Emirates pred tremi leti in pol nekdanji vrhunski kolesar bdi nad razvojem dvakratnega zmagovalca Toura. Mej zanj ne vidi, kot ekipa, ki ga je nase vezala do konca leta 2027, mu jih niti ne postavljajo. »Na Touru je zelo težko zmagati, še težje pa to ponoviti. Poleg tega, da vsi dirkajo proti tebi, je tudi konkurenca vse boljša, kolesarski vrh pa vse širši. Seveda delamo vse, da gledamo naprej, da se trudimo biti vsako leto boljši. Ne da je boljši le Tadej, ampak da vsi mi kot celotna ekipa napredujemo. To nam zazdaj uspeva, hkrati pa je res, da je Tadej nenazadnje še v letih, ko napreduje,« je na koncu izpostavil Hauptman.

Andrej Hauptman nosi Tadeja Pogačarja, potem ko je ta osvojil bronasto odličje v cestni dirki na olimpijskiih igrah v Tokiu. Foto: KZS
Andrej Hauptman nosi Tadeja Pogačarja, potem ko je ta osvojil bronasto odličje v cestni dirki na olimpijskiih igrah v Tokiu. Foto: KZS

Pogačar je v tej sezoni zabeležil sedem zmag, med drugimi je ubranil zmago na dirki po ZAE, od Tirenskega do Jadranskega morja, slavil pa je tudi na klasiki Strade Bianche. Izkazal se je torej tako na večdnevnih dirkah kot klasikah. Tudi na dirki po Sloveniji (15. - 19. junij), kjer bo prvi obraz preizkušnje, kani znova poseči po skupni zmagi. »Zagotovo si je zadal cilj, da pride kar se da dobro pripravljen na dirko. Kot vedno na vsaki preizkušnji od Tadeja pričakujem, da bo pustil svoj pečat. Verjamem, da ga bo tudi na dirki po Sloveniji. Seveda pa glavni cilj sezone ostaja Tour,« od želja ne beži športni direktor UAE Team Emiratesa.

Franja jih drži pokonci

Hauptman, od lani predsednik kolesarskega društva Rog, del kariere je tam preživel tudi Pogačar, je bil na tiskovni konferenci ob predstavitvi maratona Franja navdušen tudi nad prihodnostjo največjega slovenskega kolesarskega praznika za amaterje. »Kot profesionalec, zdaj sicer nisem več, je lepo videti, da postajamo kolesarska nacija. Rekreativno sezono sam ločim na čas pred Franjo in po njej,« je sprva o maratonu, ki bo na sporedu 11. in 12. junija, dejal 46-letni nekdanji odlični šprinter.

»Spomladi vsi rekreativni kolesarji začnejo trenirati z mislijo na Franjo. To jih drži pokonci in zaradi tega so bolje pripravljeni in posledično zdravi. Franja je nekaj posebnega, vsako leto vrhunsko organizirana. Še posebej je lepo, da tisti kolesarji, ki pridejo iz tujine in so prekolesarili že ogromno maratonov, pohvalijo to prireditev kot vrhunsko organizirano in praznik kolesarstva,« je sklenil Hauptman.

Komentarji: