Pogačar prvi, Roglič drugi v etapi. Roglič prevzel rumeno majico

V zadnjem kilometru so ujeli Hirschija, v šprintu pa je bil najhitrejši Pogačar, takoj za njim pa Roglič. Kakšen zgodovinski dan!
Fotografija: Primož Roglič je v rumeni majici! FOTO: Benoit Tessier/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je v rumeni majici! FOTO: Benoit Tessier/AFP

Končno smo dočakali rumeno majico na plečih slovenskega kolesarja. In ne samo to, danes smo bili v 9. etapi priča tudi dvojni slovenski zmagi. Zmagovalec je Tadej Pogačar, drugi pa Primož Roglič.

Zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo. Pričakovali smo današnji razplet, vendar si ga nismo upali napovedovati na glas. Zdaj je jasno, da bo šel 6. september v slovensko športno zgodovino. 

Etapa, dolga 154 kilometrov med Paujem in Larunsom se je od štarta začela na vso moč. Nikakor se ni mogla izoblikovati ubežna skupina, čeprav je poskušalo mnogo kolesarjev, še najbolj aktivni pa so bili kolesarji iz moštva Sunweb. Po prvem gorskem cilju je končno beg uspel mlademu Marcu Hirschiju (Sunweb), za njim pa se je izoblikoval skupinica: Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), David De La Cruz (UAE Team Emirates), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), David Gaudu (Groupama-FDJ), Daniel Martínez (EF Pro Cycling), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), 

Pogačar, zmagovalec 9. etape, svoje prve na Touru. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Pogačar, zmagovalec 9. etape, svoje prve na Touru. FOTO: Marco Bertorello/AFP


Njihova prednost ni šla čez 4 minute. Hirschi je bil pred zadnjim klancem sam pred glavnino, saj je Jumbo Visma ujel vse njegove zasledovalce. Čez zadnji, najtežji klanec dirke Marie Blanque, je še vedno prišel sam, zadaj pa se je v zadnjih treh kilometrih začel pravi boj za zmago in začel ga je kdo drug kot Tadej Pogačar. Kar trikrat je spet poskusil z begom, spet pokazal največjo borbenost, a mu ni uspelo. Z begom je poskusil tudi Bernal, a mu prav tako ni uspelo. Čez zadnji gorski cilj, 18 kilometrov pred ciljem so za Hirschem ostali le Pogačar, Roglič, Landa in Bernal. 

V zadnjem kilometru so ujeli Hirschija, v šprintu pa je bil najhitrejši Pogačar, takoj za njim pa Roglič. Kakšen zgodovinski dan!
 

Skupni seštevek po 9. etapi


1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 38:40:01
2. Egan Arley Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers 00:00:21
3. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 00:00:28
4. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale 00:00:30
5. Nairo Quintana (Col) Team Arkea-Samsic 00:00:32
6. Rigoberto Uran (Col) EF Pro Cycling 00:00:32
7. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates 00:00:44
8. Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott 00:01:02
9. Miguel Angel Lopez Moreno (Col) Astana Pro Team 00:01:15
10. Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain McLaren 00:01:42

Tadej Pogačar še sam ni mogel verjeti. FOTO: Benoit Tessie/ Reuters
Tadej Pogačar še sam ni mogel verjeti. FOTO: Benoit Tessie/ Reuters


16:36
»Tole je res noro! Moštveni kolegi so vse naredii, da sem bil lahko dober v zaključku. Zmaga mi zelo veliko pomeni, Primož je zelo dober, upam, da mu bom lahko sledil še naprej,« je v cilju izjavil Tadej Pogačar. 

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates    03:55:17
2. Primoz Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma    
3. Marc Hirschi (Swi) Team Sunweb    
4. Egan Arley Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers    
5. Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain McLaren    
6. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo    00:00:11
7. Guillaume Martin (Fra) Cofidis    00:00:11
8. Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale    00:00:11
9. Richie Porte (Aus) Trek-Segafredo    00:00:11

 

16:32
Dvojna slovenska zmaga v 9. etapi Toura! Pogačar prvi, Roglič drugi, Hirschi tretji.

16:30
Pogačar prvi, Roglič drugi v etapi. Roglič prevzel rumeno majico!

16:28
Hirschi je ujet. Bo Roglič zmagal v etapi in še prevzel majico?

16:26
Bardet, Porte, Urán, Martin, Quintana, Mollema: so 40 sekund za Rogličem.

16:25
Hirschi gre zmagi nasproti, samo 18 sekund ima pred Rogličem. Še 4 km. Rumena majica zaostaja 1:21 min. Slovenc bo v rumeni majici!

16:22


16:20
Hirschiju gre odlično, povečuje prednost pred zasledovalci med katerimi so Roglič, Pogačar, Bernal in Landa.Še 10 km do cilja, Yates je minuto za Rogličem. 

16:15
Še 15 km do cilja. Yates bo izgubil rumeno majico, saj je že minuto za Rogličem. Rumena majica bo končno na Primožu Rogliču. Kakpen dan! Hirschi ima še 1:07 min prednosti, Pogačar je zraven, Landa tudi. Roglič je na gorskem cilju pridobil še 5 sekund bonusa.

16:12
Pogi je zapel Rogličevo zadnje kolo na šprintu za gorski cilj. Kmalu bi oba padla. Hirschi ima samo še minuto prednosti. Kakšna drama. Roglič je v rumeni majici. Bernal je odpadel v šprintu za gorski cilj, kjer so časovne bonifikacije.

16:10
Hirschi ima še 1:19 prednosti, Roglič je v virtualni rumeni majici. Bardet lovi. Quintana ne more več, Yatesa ni več. Roglič vleče spredaj, Pogačar drži.

16:03
Bernal gre naprej, ujel je Pogačarja, Roglič samo sledi. Yates izgublja. Landa je tudi zraven.

16:02
Yates je spustil! Roglič je v rumenem!

16:00
Glavnina še 3 km pred gorskim ciljem. Bardet drsi nazaj, Uran tudi, Pogačar odlično, Kuss je popusti, na vrsti je Bennett, Quintana čaka, Bernal trpi. Porte gre naprej. Pogi je skočil. Nihče mu ne sledi.

15:57
Dumoulin tudi ni videti dobro. Še 3 km do gorskega cilja Buchmann je že minuto za rumeno majico. 

15:55
Glavnina se ne trga, Jumbo VIsma narekuje hud tempo, Pinot še drži. Ineos je miren. Landa tudi. Yates vrti najtežje prestavno razmerje. Roglič je videti odlično, prav tako Pogačar. Kuss ni prav hiter. Pinot je spet odpadel.

15:52
Van Aert je opravil svoje. Hirschi je 2:44 min spredaj. Še 4 km klanca je pred njim, zadnje trije kilometri so najhujši. Buchmann je odpadel. Yates se še drži. Pogačar se še drži, ne poskua z napadi. 

15:50
Tole bo pestro. Gesink je odpadel. Jensen tudi. Van Aert vleče na vso moč.

15:46
Jumbo gre čisto do konca, kar 7 jih je spredaj!

15:45
Kaže, da se Jumbovcem mudi ujeti Hirschija, na vso moč grejo zdaj. Van Aert je glavni motor. Roglič je na četrtem mestu, Dumo ulin je pred njim, vse imajo pod kontrolo, Ineos je zadaj, vendar so samo trije, rumena majica ima samo enega pomočnika ob sebi. Da, vse kaže, da bodošli na zadnji klanec po rumeno majico. Tega tempa Yates ne bo zdržal. Bernal? NIč kaj lahko mu ni, sodeč po grimasah. Še najbolje sta videti Roglič in Dumoulin. Marie Blanque, se je začel!

15:40
Še 8 km in današnja dirka se bo začela čisto zares. Vsi favoriti so še v glavnini, Roglič je namigoval na akcijo. je kaj lepšega kot biti v rumenem na dan počitka? 

15:35
Glavnino vodi Jumbo Visma, zaostaja 4:10, nič se ne trudijo ujeti Hirschija, za to je še dovolj časa. Vse kaže, da vsi varčujejo moči za zadnji klanec Marie Blanque, ki je dolg 7,7 kilometra, povprečni naklon je 8,6-odstoten. Ta klanec velja med kolesarji za enega najbolj osovraženih v kolesarskem svetu.

15:30
Roglič je videti odlično. Prav tako Pogačar, ki mu gre še vreme na roko, saj je malce hladneje, megleno, cesta je mokra. 

15:25
Glavnina je ujela zasledovalce. Hirsch je zdaj sam v ospredju. Hirsch je star šele 22 let in to je njegov prvi Tour. Bil je že svetovni prvak v kategoriji U23. Do cilja je 38 km. in še trije izjemni klanci. 



15:20
Kolesarji so začeli klanec I'shere, dolg je 4,2 km. 7 odstoten. 

15:15
Marc Hirschi (Team Sunweb) je 4:00 min pred:
Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Davide Formolo (UAE Team Emirates), Sébastien Reichenbach, David Gaudu (Groupama-FDJ), Daniel Martínez (EF Pro Cycling), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Omar Fraile (Astana), in 4:29 pred rumeno majico.

15:10
Martin tudi razmišlja o rumeni majici. Je lahko on glano presenečenje letošnjega Toura? Bolj, ko ga podcenjuje francoska javnot, boljši je. 

15:05
Že po prvem tednu je Jumbo Visma ukinila taktiko dveh kapetanov, Včeraj je Dumoulin dokončno svoje kolesarjenje na tem Touru posvetil Rogliču. Torej, zdaj stavijo na vse ali nič. Vse in vsi za Rogliča! 

Slabo vreme, Jumbo Visma kontrolira 9. etapo. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Slabo vreme, Jumbo Visma kontrolira 9. etapo. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP


15:00
Pinot je slabo minuto za glavnino. Hirschi dobro napreduje, 3:18 je pred zasledovalci in 4:22 pred rumeno majico. Tudi leteči cilj je pobral. Sagan boostal v zelenem. Sedem kolesarjev je med ubežnikom in rumeno majico: Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), David De La Cruz (UAE Team Emirates), David Gaudu (Groupama-FDJ), Daniel Martínez (EF Pro Cycling), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers)

14:55
Do cilja je 62 km. Rumena majica za ubežniki zaostaja 3:53 min. Tudi Roglič in Pogačar sta ob rumeni majici. 

14:50
Jutri je prvi dan počitka. Jutri je tudi testiranje vseh v pelotonu. Je kdo pozitiven na Covid-19? Se bo Tour sploh nadaljeval? Če morajo imeti gledalci na 1600 metrih nad morjem maske, potem je možno vse. Pogačar je izjavil, da bomo videli, kako se bo etapa odvijala. To je bilo vse, kar je napovedal. Roglič pa je rekel, da bo akcija na zadnjem klancu. Ni rekel, da gre po rumeno majico. Je rekel, da bo poskusil slediti najboljšim. Kdo pa je boljši?

14:45
HIrschi (Sunweb) je prvi čez drugi gorski cilj. Glavnina je 2:52 min za njim. Megla je zelo gosta, navijači so z maskami. Koliko bi jih bilo tu, če ne bi bilo korone? Nobenega avtodoma ...
14:40
Kdo razen Pogija sploh lahko premaga Rogliča? Quintana? Landa? Porte? Bernal? Prvih deset v skupnem seštevku je še vedno na tesnem, ampak glede na dogajanje na cesti, bo danes v cilju vse premešano. 

14:35
Roglič je videti odlično. Van Aaert vodi rumenočrni vlak proti vrhu drugega klanca. Megleno je in mokro. Navijači nosijo maske. Kuss je videti zelo izmučen, prav tako Gesink. 

14:30
Kolesarji so na spustu, glavnina zaostaja 2:06, Pinot še več, cesta je mokra. Roglič je na varnem, Ineosa kot, da ga ni na dirki. 

14:25
Hirschi in zasledovalci so že čez drugi gorski cilj. Še 82 km do cilja, Zgoraj je megleno, mokro in vseskozi gre na vso moč. 

Astanin Wilier. FOTO: Astana/wilier
Astanin Wilier. FOTO: Astana/wilier


14:20
Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), David De La Cruz (UAE Team Emirates), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), David Gaudu (Groupama-FDJ), Daniel Martínez (EF Pro Cycling), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Hirschi pa sam nekaj sekund pred njimi, glavnina, ki to ni več, saj je v njej le okoli 30 kolesarjev, je še vedno samo 1:00 zadaj, Roglič je vseskozi med vodečimi.

14:15
Gaudu in Martinez sta ujela skupino, ki jo vodi Kämna. Potem je Martinez nadaljeval in zdaj lovi vodečega Hirschija. Pelton je 1:07 za ubežnikom. Še 3 km do vrha klanca. Pinota je zabilo in je odpadel. 

14:10
Brutalen dan. Navijač sam stoji ob cesti sredi gozda, opazuje peloton, z masko na obrazu ... Če ta Tour pride do Pariza, bo to čudež. Koga bo okužil sredi gozda?

14:05
Jumbo Visma ima vse pod kontrolo. Vse kaže, da bo Roglič danes v rumeni majici. Do vrha klanca je še 6 km. Ubežniki niso daleč, Hirschi se trudi, da Sunwebu končno uspe beg. Jalov poskus. Pogačar je blizu rumene majice. 

14:02
Mohorič je na začelju. Prav tako Alaphilippe. Jumbo Visma je ujel ubežbike, tudi svojega Van Aerta. Ineosa ni videti, rumena majica komaj drži. Nič ne bo s pobegom. 

Borec in napadalec v enem. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Borec in napadalec v enem. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP


14:00
Klanca je še 8 km. Van Aert tudi poskuša z begom na klancu. Pinot navija tempo, kaže, da bo manjši skupinici uspel beg. Jumbo Visma lovi. Sunweb ima samo enega v begu. Gaudu je tudi poleg Pinota.

13:57
Anthony Turgis (Total Direct Energie) je grdo padel, vendar nadaljuje z dirko. Pinot je danes precej živahen, prav tako Sivakov.

13:55
Prelaz De La Hourcere. Vzpon je dolg 11,1 kilometra, naklon pa 8,8 odstoten. Glavnina je že razpadla. Jumbo Visma je zdaj spredaj. Ineos se tudi zbira.

13:52
Turgis je grdo pade. Tudi v klanec gre na vso moč, Jumbo Visma je raztresena po celem pelotonu. Rumena majica je na repu. 

13:50
Aru zaostaja za 5:50 min. Čisto sam se vozi pred metlo. Kot kaže ne bo odstopil, saj je ravnokar iztisnil gel. Dva Sunwebovca poskušata z begom. Začel se je drugi današnji klanec.

13:47
Le kaj ima Sunweb za bregom? Zdaj kar trije poskušajo z begom.

13:45
Pred Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem je bil Tadej Valjavec. Če smo bolj natančni, je bila kopica vrhunskih slovenskih kolesarjev. Vendar je ta kolesar iz Zgornje Besnice rojakom prvi dal vedeti, da se je na največjih etapnih dirkah mogoče potegovati za vrh v skupnem seštevku.Ko je kot mladec zablestel na dirkah v Italiji, se ga je oprijel vzdevek »mali Berzin«. Zahodne sosede je spominjal na Jevgenija Berzina, Rusa, ki je bil najboljši na Giru d'Italia 1994. To je bilo tisto leto, ko je rožnata karavana prišla najbližje Valjavčevemu domu, 12. etapa se je končala, 13. pa začela v Kranju. Zanj je bila naslednja ...

13:40
Mogoče bo Cavagni uspelo.  Sam je 9 sekund pred pelotonom.

13:35
Do cilj je 103 km. Še vedno nikomur ni uspel beg. 



13:32
Spet svetovni prvak v akciji. Kdo bi to pričakoval po tako težki včerajšnji etapi. Ni mu uspelo. Aru še kar lovi.

13:30
Tudi Jan Polanc je poskusil. Ni mu uspelo.

13:27
Najprej je poskusil svetovni prvak, potem pa še olimpijski, zdaj pe Declerq. Nič ne bo. Kakšno razmetavnaje moči!

13:25
Kakšen naval! Skoki se vrstijo drug za drugim. Nič ne kaže, da bo kou uspelo. Aru pa bo kot kaže odstopil. Ne vemo še kaj se mu je zgodilo. 

13:20
Povprečna hitrost v prvih 25 km je že 50 km/h. Kolesarji, kot bi ne vedeli kakšni klanci jih danes čakajo?

13:17
Kolesarji Sunweba so danes najbolj našpičeni, Napadi se še kar vrstijo.

13:15
Peloton je raztegnjen v kolono. Hitrost je nad 50 km/h, čeprav cesta sploh ni ravna. Še nikour ni uspelo pobegniti. Aru je še kar za pelotonom. Kaj se mu je zgodilo?

13:12
Alaphilippe je ujel Martina in zdaj se spet nadaljujejo poskusi za pobeg. Trentin je na vrsti. Vztraja ...Etapa se je začela res ekplozivno.

13:10
Povprečna hitros je kar 47 km/h, čeprav je bil že en klanec vmes.

13:07
Dan Martin je napadel.

13:05
Vsi so skupaj, beg ni uspel. Kung se je pognal na vso moč, Aru je odpadel iz glavnine. Do cilja je 120 km.

13:04
Prvi gorski cilj je že za kolesarji, osvojil ga je Benoit Cosnefroy, ki je tudi danes v pikčasti majici. Po gorskem cilju je napadel Marc Hirschi (Sunweb). Ujel ga je Nicholas Roche! 

13:02
V pelotonu je še 169 kolesarjev.

13:00
9. etapa se je že začela. pred nami je 154- kilometrov dolga etapa poteka med Paujem in Larunsom.


***
Osma etapa je minila v znamenju Pogačarjevega boja za izgubljenimi sekundami. Napadel je prvič in napad ni uspel, poskusil je drugič, tudi zaman, v tretje mu je uspelo. Napadel je trikrat! Napadati smo ga videli skoraj na vsaki dirki, kateri je nastopil. In primerjava se je ponudila kar sama; Pogi je novi pirat! Njegov slog dirkanja je z etape v etapo, iz dirke na dirko, bolj podoben dirkanju, kot ga je uprizarjal sloviti Marco Pantani, ki še danes buri duhove kolesarskih navdušencev zaradi svojih podvigov na klancih. 



Deveta 154- kilometrov dolga etapa poteka med Paujem in Larunsom. Vmes je kar 5 kategoriziranih pirenejskih vzponov, med njimi trije, ki merijo več kot 1000 metrov nad morjem. Cilj današnje etape ni na vrhu klanca, ampak po zahtevnem 12-kilometrskem spustu, ki ima na koncu še 6-kilometrski podaljšek za »pod nogo«, kar pomeni, da je vseskozi cesta rahlo navkreber.

Mesto Pau je najbolj obiskana lokacija v zgodovini Tour de Franca. Letos bo Tour to mesto obiskal že 72. 
Po 50-kilometrih kolesarje čaka prvi prelaz De La Hourcere. Vzpon je dolg 11,1 kilometra, naklon pa 8,8 odstoten. Kratek spust vodi do naslednjega vzpona Soudet. Vzpon z najvišjo točko dneva, 1.540 metrov, je 3,8 kilometra dolg z 8,5-odstotnim povprečnim naklonom.

Sledi skoraj 20-kilometrski spust v dolino, potem sledi zadnji vzpon čez prelaz Marie Blanque, ki je dolg 7,7 kilometra, povprečni naklon je 8,6-odstoten. Ta klanec velja med kolesarji za enega najbolj osovraženih v kolesarskem svetu. Spust je dolg 12 kilometrov in je tudi zahteven, potem pa še 6 kilometrov »ravnine« do cilja.

Nesrečni Diego Rosa. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Nesrečni Diego Rosa. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP


Favoriti današnje etape so znani, seveda, če ne bo ubežniške skupine. Primož Roglič bo najverjetneje dan pred odmorom oblekel rumeno majico, saj Adam Yates priznava, da bo zadovoljen z deseterico in da ne namerava na vse pretege braniti majice. Obleči majico pred dnevom odmora, ki sledi jutri, je dokaj nehvaležno, saj se z njo zelo povečajo dejavnosti, ki jemljejo dan, namenjen počitku in regeneraciji. Včerajšnja etapa je dokaz, da Jumbo Visma stavi vse na enega - na Primoža Rogliča.

S spremljanjem 9. etape začnemo ob 13:00

 

Današnja, 9. etapa


 

Preberite še:

Komentarji: