Pogačarja do zmage loči le še kronometer

Predzadnja, šesta etapa je favoritom služila kot počitek pred jutrišnjim odločilnim desetkilometrskim kronometrom. Ubežnikom je tokrat pobeg uspel.
Fotografija: Tadej Pogačar je brez težav obdržal majico vodilnega pred zadnjo, sedmo etapo. FOTO: Marco Alpozzi/LaPresse
Odpri galerijo
Tadej Pogačar je brez težav obdržal majico vodilnega pred zadnjo, sedmo etapo. FOTO: Marco Alpozzi/LaPresse

Predzadnja etapa dirke od Tirenskega do Jadranskega morja je za nosilca modre majice, vodilnega v skupnem seštevku po šestih etapah, minila precej bolj mirno kot včerajšnja. 
image_alt
Pogačar še povečal prednost v skupnem seštevku

Tadej Pogačar je celo omenil, da je bila včerajšnja spektakularna etapa ena od najtežjih v njegovi dosedanji kolesarski karieri. 

Šesta, ravninska etapa od Castelraimonda do Lida di Ferma, je bila dolga 169 kilometrov. Minila je v znamenju šestih ubežnikov, ki so imeli vseskozi okoli štiri minute prednosti pred glavnino. Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert), Simone Velasco (Gazprom-RusVelo), Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation), Brent Van Moer (Lotto Soudal), Nelson Oliveira (Movistar) in Emils Liepins (Trek-Segafredo) so imeli danes glavno vlogo na dirki, vendar so jih vseskozi na varni razdalji nadzorovali kolesarji moštev UAE Team Emirates, Deceuninck-QuickStep, Alpecin-Fenix in Total Direct Energie, občasno so se jim pridružili tudi iz Brahrain Victoriousa.

Šestdeset kilometrov pred ciljem se je zgodil hud padec. Simon Carr (EF Education-Nippo) je bil nepreviden in se je z vso silo zaletel v prometni znak. K sreči je po zdravniški oskrbi lahko nadaljeval dirko.

Triintrideset kilometrov pred koncem so se začeli trije zaključni krogi po okolici Lida di Ferma, sekstet je imel tri minute prednosti, začelo je dišati po obračunu za zmago med ubežniki in ne med šprinterji v glavnini.

Dvajset kilometrov pred ciljem je Mikel Landa (Bahrain Victorious) staknil defekt, moral je zamenjati kolo, kolegi iz moštva so ga počakali, saj je Landa na tretjem mestu v skupnem seštevku. Glavnina je bila v polnem diru, zato so se morali zelo potruditi, da so Lando pripeljali varno nazaj v peloton. 

Petnajst kilometrov pred ciljem se je peloton vdal v usodo, spustili so ubežnike, naj obračunajo med sabo. Le Stefan Küng (Groupama-FDJ) je menil drugače, sam se je pognal v lov za šestimi ubežniki. Na zadnjem vzponu, šest kilometrov pred ciljem je iz ubežniškega seksteta odpadel Latvijec Emils Liepins (Trek-Segafredo). Že dolgo nismo videli obračuna med ubežniki. V ovinkastem, tehnično zahtevnem zaključku se je najbolje znašel Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation) in slavil svojo prvo profesionalno zmago v karieri. Drugi je bil Brent Van Moer (Lotto Soudal) in tretji Simone Velasco (Gazprom-RusVelo).
Kolesarje jutri čaka zadnja, sedma etapa s kronometrom dolgim 10,1 kilometra. V skupnem seštevku Tadej Pogačar ostaja na prvem mestu, Wout Van Aert (Jumbo-Visma) je minuto in petnajst sekund za njim, Mikel Landa Meana (Bahrain Victorious), pa že za tri minute. 
Tadej Pogačar v cilju včerajšnje, spektakularne, pete etape. FOTO: Gian Mattia d'Alberto/LaPresse
Tadej Pogačar v cilju včerajšnje, spektakularne, pete etape. FOTO: Gian Mattia d'Alberto/LaPresse
 

Komentarji: