Roglič le še korak od zgodovinske zmage

Z etapnim slavjem je Primož Roglič na UAE Touru ubil dve muhi na en mah. V zadnjih tristo metrih je obračal neverjetnih 780 vatov.
Fotografija: Roglič je najprej dvignil roki v zrak, takoj po cilju pa se je za odlično delo zahvalil še Laurensu de Plusu. Foto AFP
Odpri galerijo
Roglič je najprej dvignil roki v zrak, takoj po cilju pa se je za odlično delo zahvalil še Laurensu de Plusu. Foto AFP

Jebel Jais – Krstna izvedba dirke po Združenih arabskih emiratih bi se za slovensko kolesarstvo težko odvijala bolje. Primož Roglič je popoln teden v arabski puščavi začinil z odlično vožnjo na zadnjem vzponu in etapno zmago. Rdečo majico mu v zadnji etapi lahko odvzame le velika smola.

Čeprav je bilo jasno, da gre za kraljevsko etapo na UAE Touru, ki bo odločala o skupnem seštevku, je Roglič pred štartom deloval sproščeno: »Ne poznam vzpona, bomo videli, kakšno vlogo bo igral veter, težko bo dolgo kolesariti v ospredju. Sem samozavesten, lahko bi le sledil Valverdeju, saj mi ni treba loviti dodatnih sekund, a nisem tak kolesar in zagotovo bom naredil vse, da poizkušam zmagati še etapo, če se bo za to pokazala priložnost.«

Roglič je napovedal, da nas čaka nov kolesarski presežek. Še pred tem se je v pobeg dneva podal njegov prijatelj Jan Tratnik, ki je bil del močne peterice, imeli so že devet minut naskoka, a je kmalu po začetku kar 20 kilometrov dolgega zadnjega vzpona postalo jasno, da ne bodo imeli možnosti za etapno zmago.


 

De Plus junak iz ozadja




Na čelu glavnine je ekipa Jumbo Visma narekovala močan, a enakomeren tempo, v prvi polovici vzpona je veliko dela opravil Tony Martin, za zadnji del pa je bil na vrsti Laurens de Plus, kateremu Roglič dolguje veliko zahvalo. Mladi Belgijec je bil tako kot v prvi gorski etapi izjemen, njegovemu tempu je lahko sledila le še razredčena skupina okrog Rogliča in Zasavcu vse do zadnjih metrov etape sploh ni bilo treba odbijati napadov na rdečo majico. Takrat je postalo jasno, da bo Roglič skupni zmagovalec dirke, ostalo je vprašanje etapnega zmagovalca.

Prvi je šprint začel Dan Martin, ki je Rogliča zaprl ob ograji, a se je vodilni na dirki dobro znašel in po levi našel dovolj prostora, da je švignil mimo Irca in Toma Dumoulina do zmage številka 1 v sezoni 2019. »Vedno je lepo zmagati dirko, zato sem se zmage res razveselil, ko sem prečkal ciljno črto. Spet smo pokazali, da smo močna ekipa, Laurens de Plus je opravil izjemno delo in mi pripravil odlično izhodišče pred šprintom. Nisem šprinter, zato sem se bal prvi začeti šprint, ker bi me lahko zmanjkalo, na koncu pa sem imel dovolj moči še za drugi poizkus in na koncu zmago. To bo velika motivacija za naslednje cilje in vrhunec sezone na Giru,« je povedal junak dneva Roglič, ki že na začetku sezone poganja pedala z osupljivimi številkami. Tako je včeraj v zadnjem kilometru povprečno obračal kar 515 vatov, v zadnjih 300 metrih pa neverjetnih 780, kar bi bila velika številka tudi za precej težje kolesarje, kot je Rogla.


 

Le še šprinterski zaključek


Po zaslugi desetih odbitnih sekund je skupno vodstvo povečal na 31 sekund pred svetovnim prvakom Alejandrom Valverdejem. Danes je na sporedu le še 145 kilometrov dolga šprinterska etapa s ciljem v Dubaju, kjer bo, če se bo uspel izogniti tehničnim težavam in padcem, Primož Roglič postal prvi zmagovalec UAE Toura v zgodovini. Sezona 2019 se za slovenskega fenomena ne bi mogla začeti bolje in če se po jutru dan pozna, nas v prihajajočih mesecih čaka kopica Rogličevih mojstrovin.
 

Preberite še:

Komentarji: