Na »zidu« nova predstava Rogliča za čisto desetko

Primož Roglič je s tretjim mestom povečal vodstvo na UAE Touru, Luka Mezgec bi lahko iztržil še več kot peto mesto.
Fotografija: Primož Roglič (v rdečem) je na najbolj prestižni dirki v arabskem svetu v središču pozornosti. FOTO: Team Jumbo Visma
Odpri galerijo
Primož Roglič (v rdečem) je na najbolj prestižni dirki v arabskem svetu v središču pozornosti. FOTO: Team Jumbo Visma

Hatta Dam – Peklenski zadnji kilometer do jezu Hatta je bil stalnica že na dirkah po Dubaju, tudi tokrat je v zaključju četrte etape povzročil pravi kaos. Primož Roglič se je na čelu glavnine uspel izogniti velikemu padcu in na koncu je s tretjim mestom še povečal prednost, s petim se je izkazal tudi Luka Mezgec.

Na le dober kilometer dolgem vzponu do cilja se naklon povzpe tudi prek 15 odstotkov, na takšnem terenu pa svojo priložnost vidijo tako šprinterji kot specialisti za enodnevne klasike, zato vedno pride do težav še pred zaključkom. Tako je bilo tudi v četrti etapi UAE Toura, ko je glavnino šest kilometrov do konca presekal padec, ki je onemogočil nekaj tekmecev Rogliča, med drugim tudi Alejandra Valverdeja, ki je tako zadnji kilometer začel v slabem položaju na sredini glavnine.
 

Rogliča zdelala tudi vročinaRdeča majica se je večji del etape vozila na čelu glavnine, tudi vzpon je Roglič začel povsem v ospredju, na koncu pa sta bila zanj preveč le eksplozivni Caleb Ewan in Matteo Moschetti. »Danes me je zdelala vročina, na srečo mi vsaj veter ni povzročal preglavic, ker so me sotekmovalci dobro zaščitili. Zaključek je bil res zahteven, pravi zid, tam je bil Ewan najmočnejši in zasluženo je dobil etapo. Vesel sem, da smo se izognili težavam v zaključku, taktično smo dirko odpeljali odlično. Vedno je bolje pridobiti nekaj sekund kot jih izgubiti, ta dirka je zelo nepredvidljiva, zato se bomo najprej dobro pripravili na peto etapo, šele nato bomo misli preusmerili k zadnji gorski preizkušnji,« je dogajanje v četrti etapi strnil Roglič.


Valverdeju se je v gneči vseeno uspelo prebiti do osmega mesta, za rdečo majico je zaostal tri sekunde, Roglič pa je pobral še štiri odbitne sekunde za tretje mesto in prednost v skupnem seštevku povečal na 21 sekund.
 

Pripravljen je bil za več kot 5. mesto


Zahteven zaključek je ustrezal tudi Luki Mezgecu, zato so mu v ekipi Mitchelton Scott za četrto etapo dodelili vlogo kapetana. Tudi po padcu glavnine je imel Mezgec v ospredju še vedno pomoč izkušenega Michaela Albasinija, a se nista najbolje znašla: »Zelo dobro sem se počutil pred zaključkom, imel sem res dobre noge, na žalost pa sem vzpon začel preveč v ozadju, da bi iztržil kaj več kot peto mesto. V zadnjih treh kilometrih sem imel še dovolj pomoči sotekmovalcev, a te prednosti nismo znali izkoristiti, zato sem izgubil nekaj mest. Vseeno me veseli, da se noge zelo dobro vrtijo in upam, da bom to izkoristil v eni od prihajajočih etap.«

V današnji peti etapi Mezgeca čaka nova priložnost v šprintu, Rogliča pa vsaj na papirju nekoliko bolj miren dan v rdeči majici.

Komentarji: