Pred vikendom na Vuelti so noge že pošteno načete (VIDEO)

Prvi teden Vuelte je bil precej bolj zahteven, kot je izgledalo na papirju, sedmo etapo je dobil Tony Gallopin.
Fotografija: Tony Gallopin je po etapni zmagi skočil na peto mesto v skupnem seštevku. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tony Gallopin je po etapni zmagi skočil na peto mesto v skupnem seštevku. FOTO: AFP

Pozo Alcon – Profil petkove etape na dirki po Španiji je izgledal enostaven, a se je trasa na koncu izkazala za zelo zahtevno in nekaj favoritov je plačalo davek. Tudi Michal Kwiatkowski, ki je še pred najtežjimi gorskimi etapami izgubil nekaj dragocenih sekund, najbolje pa se je v kaosu znašel Tony Gallopin, ki je dobil sedmo etapo.

Po zmagi na dirki po Poljski je Kwiatkowski v Španijo prišel kot kapetan Skya, želel je sebi in tekmecem dokazati, da je tudi na dolgih in strmih vzponih lahko v boju za zmago. To je že večkrat pokazal na Touru, kjer je bil vedno eden glavnih pomočnikov ob zmagah Chrisa Frooma in letos Gerainta Thomasa. »Bomo videli, če bom še v boju za skupno zmago po prvem prostem dnevu, prepričan sem, da bom, če se bom tako odločil. Hraniti moram energijo, za mano je zelo naporna sezona in ogromno tekmovalnih dni, hkrati se pripravljam še za svetovno prvenstvo in ne morem kar streljati nabojev vsepovprek,« je bil samozavesten, a previden Kwiatkowski pred sedmo etapo.

Vzpon tretje kategorije v zaključku dirke bi moral biti le formalnost, a so ozke ceste in zelo slab asfalt terjale svoj davek. Kopica počenih zračnic je na vzponu razredčila skupino, na spustu se je v enega od padcev zapletel tudi Kwiatkowski in izgubil skoraj minuto. Skupaj s Sergiom Henaom sta sicer zaostanek zmanjšala, a je bil zaradi stran vrženih 30 sekund Poljak vseeno precej jezen. Etapo je dobil Tony Gallopin, ki je iz skupine favoritov napadel v zadnjih kilometrih, rdečo majico je zadržal Rudy Molard.
 

Obliž na rane dirke po Franciji


»Vedeli smo, da je v finalu vse mogoče, zato sem si najprej želel ujeti pobeg, a nam ni uspelo. Potem me je ekipa spravila v odličen položaj, da sem lahko napadel najboljše in poizkusil sem. Ujel sem pravi trenutek, ko sem 200 metrov pred ciljem videl, da za mano ni nikogar, sem vedel, da je zmaga moja. To je sanjska zmaga, sploh po vsej smoli in padcih, ki sem jih doživel lani in letos. Na Touru sem prej odšel domov in očitno se je plan izkazal za zelo dobrega,« je bil v cilju vesel Gallopin, ki je pred nekaj leti veljal za enega največjih francoskih talentov, nosil je tudi rumeno majico na dirki po Franciji, nato pa je nekoliko utonil v povprečje.



Danes kolesarje čaka še ena podobna etapa s kratkim vzponom v zaključku, kjer najvišje kotira Peter Sagan. Slovak še ni vrgel puške v koruzo niti za letošnje svetovno prvenstvo, na Vuelti pa je do sedaj dokazal, da tudi na zahtevnih vzponih lahko sledi tempu najboljšim, včerajšnjo etapo je končal na drugem mestu.

Pravo razmerje moči v gorah bomo dobili v nedeljo, ko se obeta prva poslastica letošnje Vuelte in vzpon ekstra kategorije na skoraj 2000 metrov visoko La Covatillo. Pred ponedeljkovim prvim dnevom premora bodo noge v pelotonu že zelo utrujene, na dobrih 20 kilometrih vzpona in več kot 1000 metrih višinske razlike se bodo zaostanki merili v minutah, ne v sekundah.

Komentarji: