Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Zmaga mlademu Nemcu, Pogačar danes do drugega mesta

Tudi danes Pogačar ni mogel zdržati v glavnini. Dva kilometra pred ciljem se je pognal za ubežnikom, a je vedel, da ga ne more več ujeti.
Georg Steinhauser je danes slavil svojo prvo zmago med profesionalci. FOTO: Luca Bettini Afp
Georg Steinhauser je danes slavil svojo prvo zmago med profesionalci. FOTO: Luca Bettini Afp
22. 5. 2024 | 15:00
22. 5. 2024 | 17:54
12:07

image_alt
Mladi Steinhauser ni mogel verjeti, koga je premagal

***

Spremljali smo v živo

17:12
Še drugič na tem Giru je Pogačar dosegel drugo mesto. Zasledovalci so zaostali okoli 20 sekund.

17:11
Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) je zmagal! Minuto za njim je Pogačar ...

17:10
Pogačar
ima pred zasledovalci 45 sekund prednosti že. Za vodečim Nemcem pa zaostaja 1:37. 

17:09
Georg Steinhauser je slišal kdo ga lovi! Vendar se mu bo izšlo, Pogi bo drugi ...

17:07
Pogi se je poslovil od skupine. Spet je sam. Samo Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) je pred njim 1:50, 1,3 km pred ciljem. Ne more ga ujeti ...

17:06
Majka
je zdaj na čelu skupinice, Pogi za njim ... Ne, Pogačar je zdaj na čelu ... Pogi gre sam! Pogi ne zdrži v skupini!

17:05
Martinez
je napadel. Pogačar ga ne spusti ...

17:04
O'Connor je odpadel!

17:02
Kaže, da bo Nemcu uspelo, prednost je še vedno 2:50, 3 km pred ciljem.

16:59
Samo še Steinhauser je tri minute pred glavnino, vsi ostali zasledovalci so popustili. Arensman je zdaj na čelu skupinice s Pogijem. Pogi še vedno miruje ...

16:57
Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) ima že kvadraten obrat, vendar ima še vedno zajetno prednost pred zasledovalci.

16:55
Ne, ni samo Majka ob njem, Felix Grosschartner je še zraven ... Še 4,5 km do cilja, glavnina zaostaja 3 minute.

16:54
Ineosovi kolesarji vlečejo glavnino na vso moč. Tik za njimi je že Pogačar. Samo Majka je z njim, vendar je videti, da še komaj drži skupino.

16:52
Na vrsti je najtežji del klanca! Maksimalen naklon je 13-odstoten.

16:50
Pogi
je šele zdaj snel anorak! Pogovarja se po radijski postaji ... mogoče sprašuje, kje naj napade. Ne, to bi bilo že skoraj preveč ... 

16:49
Pogi
ima ob sebi samo še Majko. Še 7 km je do cilja, Nemec še vedno sam na begu. 

16:48
Očitno se danes Pogi ne bo pognal za ubežniki ...

16:45
Ineosovi kolesarji vlečejo glavnino, ki zaostaja 3:10.
16:40
Začel se je zaključni klanec do cilja! Zadnjih 11 km!

16:35
Vzpon na Brocon z južne strani ni nič podoben prejšnjemu. Dolg je 11,9 kilometra, povprečni naklon pa je 6,5 odstoten.

16:30
Trenutno stanje na dirki: Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) je sam na begu, pol minute za njim je Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl Trek), 1:52 zaostaja Marco Frigo, 2:19 glavnina s Pogijem, 17 km pred ciljem.

16:25
Pogi na letošnjem Giru ne more zmagati na devetih etapah (teoretično lahko), zato smo se včeraj spomnili, kako veličasten kolesar je bil Italijan Alessandro Petacchi. Zmagal je na devetih sprinterskih etapah na Giru leta 2004! Alessandro je najbolj podcenjen, najboljši kolesar, v sodobnem kolesarstvu.

image_alt
Pogačar na lovu za Petacchijem

16:20
Spet dežuje! Sledi spust z Brocona. To bo še nevarno, cesta je ozka, ovinki nepregledni ... Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) še vedno sam na begu.

16:15
Čez Brocon bodo morali še enkrat! Glavnina je razredčena, ampak od favoritov za deseterico ni še nihče odpadel. Glavnina zaostaja dve minuti.

16:10
Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl Trek) je odpadel. Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost) nadaljuje sam, še dva km do vrha Brocona, glavnina zaostaja poldrugo minuto, 33 km pred ciljem. Pogačar je zdaj videti bolje. 

16:05
Kakorkoli se stvari obrnejo, na letošnjem Giru zmaga Tadej Pogačar. To velja tudi za skrajšano 16. etapo, na kateri je slovenski zvezdnik v rožnati majici želel le varno prikolesariti v cilj, vendar so ga tekmeci pripeljali v položaj, v katerem bi stežka zavrnil ponujeno. V sklepnih dveh kilometrih je pritisnil na pedala in svojim uspehom na italijanskih cestah dodal peto zvezdico.

image_alt
Tadej Pogačar je zmage še preštel na prste ene roke

16:00
Na čelu glavnine so zdaj kolesarji, ki nimajo svojega kolesarja med deseterico. Pogi ima še dva pomočnika ob sebi.  

15:56
Zaenkrat se Pogi dobro drži. Pomaknil se je bolj proti čelu glavnine, ki zdaj na vso moč lovi ubežnika, ki imata že minuto prednosti, 40 km pred ciljem.

15:53
Pred kolesarji je 9 km klanca! Zdaj bomo videli, kako je s Pogijem! Spet so kolesarji DSM-ja na čelu glavnine.

15:50
Pogačar
je bil pred etapo izvrstno razpoložen. Zabaval je celo ekipo, tudi gledalce, pred njimi se je vozil po zadnjem kolesu ... Zdaj pa ni videti v redu, popolnoma resen je, ves čas gleda v Majkino zadnje kolo, ima odpet brezrokavnik ... vozi se na deseti poziciji ... upajmo, da ni kaj narobe.

15:45
Vajeti glavnine so prevzeli kolesarji Ineosa. Zdaj poteka bolj gladko in umirjeno, ubežnika imata 44 sekund prednosti. Kaže, da so se v pelotonu umirile strasti.

15:43

15:40
Kolesarji so prečkali intergiro, sledi klanec na Brocon, ki ga bodo prevozili dvakrat! Prvi vzpon poteka z vzhoda, drugič prihajajo kolesarji z juga.

Vzhodni vzpon na prelaz Brocon gre iz doline Vanoi. S te strani je dolg 15,4 kilometra. Potem prečkajo smučišče in tudi prvič prečkajo ciljno črto v Funivie Lagorai, potem jim ostane še 26 kilometrov dirkanja.

Sledi spust in takoj spet vzpon z južne strani. Vzpon z južne strani ni nič podoben prejšnjemu. Dolg je 11,9 kilometra, povprečni naklon pa je 6,5 odstoten.

15:36
50 km pred ciljem, glavnina je razpadla, Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl Trek) še vedno beži, zdaj se mu je pridružil Georg Steinhauser (EF Education - EasyPost). Glavnina zaostaja 40 sekund.

15:33
Le kaj imajo za bregom kolesarji iz DSM?

15:28
Pogačar
je vseskozi na preži. Nekam čudno se danes vozi. Kolesarji DSM-ja ne nehajo, še vedno na vso moč vlečejo glavnino oziroma kar je od nje ostalo. Povzročajo nervozo? Ni mi jasno, kakšno taktiko izvajajo ... In zakaj? 

15:25
Amanuel Ghebreigzabhier
(Lidl Trek), Eritrejec z najlepšo držo na kolesu, se je odločil napasti. Ima že 20 sekund prednosti.

15:21
Pogija še nismo videli, da bi bil toliko na pedalih ... poganjal v stoje ... kot danes. Videti je zelo resen. Takega ga nismo vajeni na tem Giru. 

image_alt
Pogačar je sam ujel in prehitel vse ubežnike. In zmagal

15:20
Uhuuu ... tole gre pa hitro! Bardet misli resno. Pogi je tik za njim. Ubežnike so ujeli, do vrha Gobbere sta še dva kilometra.

15:16
Medijska zvezda!

15:14
Kolesarji so že na klancu Gobbera, ki je dolg šest kilometrov, sodi v 3. težavnostno kategorijo. Ampak kolesarji iz DSM še vedno vlečejo glavnino. Ne vem, če s tem, kaj pomagajo Bardetu. Samo še nekaj sekund prednosti imajo ubežniki.

15:10
Glavnino vleče Bardetovo moštvo DSM Firmenich PostNL. Včeraj je imel Bardet slab dan, na cilju je zaostal 1:19 in v skupnem seštevku zdrsnil na sedmo mesto.

TEAM DSM-FIRMENICH POSTNL

15:05
Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF-Faizane) je tudi danes med ubežniki. Čez noč je postal medijska zvezda!

15:00
Dobra novica je ta, da danes na Giru ne dežuje! Še predzadnja gorska etapa na 107. Giru se je začela. Že od samega starta v Val Gardeni gre na nož. Poskusi pobega so se vrstili že na prvem klancu Passo Sella. Kolesarji so trenutno na spustu z drugega prelaza Rolle.
Na begu je 10 kolesarjev: Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Nairo Quintana (Movistar), Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep), Giulio Pellizzari (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Marco Frigo (Israel-PremierTech), Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Davide Ballerini (Astana Qazaqstan), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) in Attila Valter (Team Visma | Lease a Bike), ki imajo slabo minuto prednosti, 68 km pred ciljem.

Trasa predzadnje gorske etape na Giru. FOTO: Infografika Delo
Trasa predzadnje gorske etape na Giru. FOTO: Infografika Delo

Po besedah večine kolesarjev je bila včerajšnja peklenska, čeprav je bila skoraj polovična zaradi slabih vremenskih razmer. Vsi so že utrujeni, a najtežje šele prihaja.

Etapa od Val Gardene do prelaza Brocon je dolga 159 kilometrov, premagati bodo morali 4200 višinskih metrov.

Pet kategoriziranih klancev je na etapi, od tega dva sodita v 1. kategorijo. Že prvi klanec je zloglasni Passo Sella. Vzpon je dolg devet kilometrov in začne se praktično s same startne črte.

Potem sledi dolg spust v Predazzo. Potem že sledi drugi 20-kilometrski vzpon na Passo Rolle. Po spustu sledi tretji vzpon na etapi.

Passo Gobbera, dolg je šest kilometrov. In potem gredo še dvakrat na Passo del Brocon! Prvi vzpon poteka z vzhoda, drugič prihajajo kolesarji z juga.

Vzhodni vzpon na prelaz Brocon gre iz doline Vanoi. S te strani je dolg 15,4 kilometra. Potem prečkajo smučišče in tudi prvič prečkajo ciljno črto v Funivie Lagorai, potem jim ostane še 26 kilometrov dirkanja.

Sledi spust in takoj spet vzpon z južne strani. Vzpon z južne strani ni nič podoben prejšnjemu. Dolg je 11,9 kilometra, povprečni naklon pa je 6,5 odstoten.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine