Fantastična druga zmaga Mateja Mohoriča

Mohorič je bil celo etapo v begu, najprej v večji skupini, potem v skupinici in zadnjih 26 kilometrov čisto sam. Še druga zmaga Mateja Mohoriča!
Fotografija: Mohorič je poskrbel za tretjo zaporedno slovensko zmago na Touru. FOTO: Benoit Tessier Reuters
Odpri galerijo
Mohorič je poskrbel za tretjo zaporedno slovensko zmago na Touru. FOTO: Benoit Tessier Reuters

Spremljali smo v živo


Mateju Mohoriču je uspelo! Kazalo je že, da je bil preveč aktiven skozi celo etapo, da je razmetaval z močmi, da se je izpraznil ... potem pa je kot feniks iz pepela pustil 19 kolesarjev sredi ceste 26 kilometrov pred ciljem. Neskončen osebni kronometer nam je uprizoril in zdržal vse do ciljne črte v Libeurneju.

Med kolesarji je taka zmaga najbolj cenjena. Solo vožnja, tako dolg samostojen pobeg, na tako pomembni dirki, po 18. etapah, po vsem delu, ki ga je moral opraviti za ekipo ... res fantastično.

Prvih 5 v 19. etapi:
1. Matej Mohorič
2. Christophe Laporte
3. Casper Pedersen
4. Mike Teunissen
5. Nils Politt

16:50
Fantastična druga zmaga Mateja Mohoriča!

FOTO: Philippe Lopez Afp
FOTO: Philippe Lopez Afp


16:48
Da, da, velika zmaga bo to! Podbevc oz. Šenčurjan gre sam proti cilju. Nihče več ga ne more ujeti, samo še 1 km in spet bo veliki zmagovalec!

16:44
Tretja zaporedna zmaga na Touru gre v Slovenijo!

16:43
Matej Mohorič sam proti cilju. Zasledovalci niso složni, ne morejo ga ujeti, že minuto prednosti ima! Zadaj se odvija boj za drugo mesto. Še 5 km do fantastične zmage!

Moho gre proti svoji drugi zmagi na Touru! FOTO: Philippe Lopez Afp
Moho gre proti svoji drugi zmagi na Touru! FOTO: Philippe Lopez Afp


16:42
Še 7 km do cilja, prednost je 53 sekund! Ne, ne bodo ga ujeli, Mohorič gre kot rešilec proti cilju. To bo druga zmaga na letošnjem Touru!

16:41
Evo ga, najboljšega kolesarja v Sloveniji!16:40
Kar 9 kolesarjev ga lovi, vendar ne morejo blizu. Če bo zmagal ... kakšna fascinantna zmaga bo to! Po vsem tem, kar je opravil za Colbrellija. 

Mohorič je danes spet zelo aktiven. FOTO: Stephane Mahe Reuters
Mohorič je danes spet zelo aktiven. FOTO: Stephane Mahe Reuters


16:35
Zelo težek prenos vozi, hitrost je še vedno prava, trenutno ima 40 sekund prednosti, še 12 km do cilja!

16:33
Mohorič
gre sam proti cilju. Zadaj se ne morejo zmeniti ali bi lovili ali ne. Vsi so že utrujeni, Moho trpi, zelo trpi, vidi se po grimasah ... 

16:29
Skoraj 50 sekund ima že prednosti, tudi kilometri kopnijo, še 15 jih je ...

16:24
Dobro mu kaže, prednost pred zasledovalci je že 40 sekund in raste ...

16:23
Mohorič
povečuje prednost, dobro na poti je, prednost je že 30 sekund, ampak celih 22 km ima še do cilja! Trpel bo ...

16:22
Mate
j ima že 20 sekund prednosti!

16:21
Mohorič
gre solo 25 km do cilja!

16:20
Mohorič
je napadel! 

16:17
Odličnjak s kranjske gimnazije in zlati maturant Matej Mohorič. Še več, večina ocen v redovalnici, so bile petice, pa tudi maturo je opravil z odliko, z 31 točkami, in tako postal zlati maturant.

16:15
Moho
je odličen matematik, se mu bo danes izračun izšel?

16:12
Matej
še vedno krpa luknje, ki jih povzročajo napadalci ...

16:10
Matej
je preživel krizo, spet je agresiven!

16:07
Mohorič
je v težavah ... preveč je napadal, zdaj pa plačuje davek ...čisto na repu skupinice je ...
Matej Mohorič je danes že od začetka etape v begu. FOTO: Benoit Tessier Reuters
Matej Mohorič je danes že od začetka etape v begu. FOTO: Benoit Tessier Reuters

16:05
Matej je zelo aktiven. Na vse pretege se trudi zbežati devetnajstim kolesarjem ... Glavnina zaostaja 12 minut! Jonas Rutsch (EF Education-Nippo) napada!

16:00
Tako kot smo pričakovali, napadi se vrstijo drug za drugim, Mohorič je še v igri.

15:55
Akcija med ubežniki se je začela!

15:50
Današnjega zmagovalca moramo poiskati med 20. ubežniki: Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Julien Bernard, Jasper Stuvyen, Edward Theuns (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (DQS), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Christophe Laporte (Cofidis), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Michael Valgren, Jonas Rutsch (EF Education-Nippo), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Casper Pedersen (DSM), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Ion Izagirre (Astana), Simon Clarke, Max Walscheid (Qhubeka-NextHash), Anthony Turgis (TotalEnergies), Franck Bonnamour (B&B-KTM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Še 50 km do cilja.
15:45
Ubežniki bodo obračunali med seboj. Do cilja ni nobenega klanca več. Najbrž bomo videli napad za napadom, skok za skokom, tistih, ki vedo, da ne morejo biti najhitrejši v sprintu. Peloton zaostaja že 10:23.

15:40
Pogačar je kot Hinault in Merckx. Samo 5 kolesarjev je pred Tadejem Pogačarjem uspelo zmagati v 3. etapah v svojih prvih dveh Tourih: Bernard Hinault (1978-1979), Eddy Merckx (1969-1970), Raffaele Di Paco (1931-1932), André Leducq (1927-1928) in Louis Trousselier (1905-1906). 

15:35
Po včerajšnji etapi dirke po Franciji, v kateri je Tadej Pogačar tekmecem še enkrat več dal lekcijo, je bilo zanimivo tudi v zakulisju. Zvečer je v hotel, kjer sta bili nastanjeni ekipi Bahreina in Movistara, prišla francoska žandamarija in pod drobnogled vzelo arabsko ekipo, za katerega na francoski pentlji vozi Matej Mohorič, generalni direktor pa je Milan Eržen.
image_alt
Žandamerija preiskovala slovenski Bahrain, tožilstvo odprlo preiskavo

15:30
Glavnina se je poslovila od ubežnikov, kajti zaostaja že 8:45! Do cilja je še 64 km. Povprečna hitrost v današnji etapi pa je kar 48,4 km/h!

15:25
Ubežnikov je 20: Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Julien Bernard, Jasper Stuvyen, Edward Theuns (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (DQS), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Christophe Laporte (Cofidis), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Michael Valgren, Jonas Rutsch (EF Education-Nippo), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Casper Pedersen (DSM), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Ion Izagirre (Astana), Simon Clarke, Max Walscheid (Qhubeka-NextHash), Anthony Turgis (TotalEnergies), Franck Bonnamour (B&B-KTM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Bolj, ko gledam, bolj se mi zdi, da prav vsak lahko danes zmaga. Seveda držimo pesti za Mohota.

15:20
Da, glavnina, peloton se je skoraj ustavil, razlika vrtoglavo narašča, zdaj zaostajajo že skoraj 7 minut! Mohorič je danes spet v dobrem položaju. 

15:15
Če kdo po 17. etapi še ni ponotranjil dejstva, da je Tadej Pogačar gospodar Toura 2021, ga je moral po 18., v kateri je slovenski šampion slavil drugo zaporedno etapno zmago in prednost pred drugouvrščenim Jonasom Vingegaardom povečal na neulovljivih 5:45. Mladec s Klanca pri Komendi je pred svojim drugim zmagoslavjem na Elizejskih poljanah, do Pariza mora samo še ostati na kolesu.
image_alt
Tadej Pogačar se rad zabava in poigrava s tekmeci


15:10
Sprememba načrta na dirki. Kaže, da Quick Step ne bo dirkal za Cavendishevo 35. zmago. Peloton se je uspaval potem, ko so videli, da so se ubežniki spredaj združili in zdaj zaostajajo že 4:11.

15:05
Še 80 km do cilja. Rumena majica zaostaja 2:35 min.

15:00
Samo 6 moštev nima kolesarja v begu:
UAE Team Emirates, Ineos Grenadiers, Israel Start-Up Nation, Movistar, Groupama-FDJ in BikeExchange.

14:55
Glavnina ima vse ubežnike na muhi. Trenutno so samo minuto za njimi. 

14:50
Mohoriča
in ostalih pet so ujeli zasledovalci, glavnina pa je samo še 40 sekund za vsemi.
Mark Cavendish in Eddy Merckx. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Mark Cavendish in Eddy Merckx. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp

14:45
Danes ima rojstni dan tudi Miguel Indurain, petkrat zapovrstjo je zmagal na dirki po Franciji.

14:40
Glavnina je odločena, da bo ujela vse ubežnike. Samo še minuto so za Mohoričem in kompanijo.

14:35

14:30
image_alt
Pedal Mafia in drogomet

14:25
Kot bi ne bilo za njimi že 18 etap!? Povprečna hitrost v današnji etapi je 47,2 km/h! In to že 90 km. Ti ljudje so jeklenke!

14:20
6 ubežnikov: Julien Bernard (Trek-Segafredo), Jonas Rutsch (EF Education-Nippo), Simon Clarke (Qhubeka-NextHash), Franck Bonnamour (B&B-KTM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious),

beži pred 20. zasledovalci: Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Jasper Stuvyen, Edward Theuns (Trek-Segafredo), Davide Ballerini (DQS), Jorge Arcas, Ivan García Cortina, Alejandro Valverde (Movistar), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Christophe Laporte (Cofidis), Silvan Dillier (Alpecin-Fenix), Michael Valgren (EF), Greg Van Avermaet (AG2R-Citroën), Elie Gesbert (Arkea-Samsic), Casper Pedersen (DSM), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Omar Fraile, Dimitri Gruzdev, Ion Izagirre (Astana), Max Walscheid (Qhubeka-NextHash), Anthony Turgis (TotalEnergies).

14:15
Pol minute pred pelotonom so: Teunissen, Stuyven, Theuns, Ballerini, Garcia, Valverde, Politt, Laporte, Dillier, Valgren, Van Avermaet, Gesbert, C. Pedersen, Van Moer, Fraile, Gruzdev, Izagirre, Walscheid, Turgis.

14:10

14:05
Še 127 km do cilja, glavnina za ubežniki zaostaja 3:28.

14:00
Iz glavnine sta skočila Politt in Teuns, za njima pa še Teunissen, Stuyven, Theuns, Ballerini, Garcia, Valverde, Politt, Laporte, Dillier, Valgren, Van Avermaet, Gesbert, C. Pedersen, Van Moer, Fraile, Gruzdev, Izagirre, Walscheid, Turgis ...

13:55
Rumena majica je na varnem v glavnini. Videli smo že dva večja padca. Upajmo, da Tadej in vsi ostali danes srečno pridejo do cilja v Libourne. 
Ravninska etapa od Mourenxa do Libourneja je dolga 203 kilometrov. Samo en gorski cilj 4. kategorije je bil že v uvodnih kilometrih etape. Tudi edini leteči cilj je že za kolesarji.

13:53

13:50
Znanost nam kaže, da lahko trdo delo za dosego cilja poveča naš občutek zadovoljstva. To, kako srečni smo, pa je mogoče tudi izmeriti.
image_alt
Dva tipa sreče, tudi za športnike

13:47
Povprečna hitrost je 47,4 km/h! Mohorič je tudi danes v begu. Ubežniki so: ulien Bernard (Trek-Segafredo), Jonas Rutsch (EF Education-Nippo), Simon Clarke (Qhubeka-NextHash), Franck Bonnamour (B&B-KTM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious). 

13:45
Vsi kolesarji so dopingirani. To je mantra, ki se vrtenja pedal drži že desetletja. Zgodovina tega športa je resda prepletena z nečednim početjem. Predvsem devetdeseta leta minulega stoletja in leta po prelomu tisočletja so bila prepojena z uporabo eritropoetina, zloglasnega EPO, brez katerega bojda v tistem obdobju ni bilo mogoče zmagati na veliki dirki. To pa še ni razlog, da bi dvomili o dosežkih sedanjih kolesarskih rodov, pravi David Walsh.
image_alt
Pogačar ni Armstrong

13:40
Georg Zimmermann
(Intermarché-Wanty Gobert) prvi čez edini današnji leteči cilj. Bolj zanimiv bo šprint glavnine.

13:35
Ubežniki imajo 4 min prednosti. Glavnina jim ne dovoli večje razlike. Kaže, da bomo danes res videli masovni šprint. Še 154 km do cilja.
FOTO: Stephane Mahe Reuters
FOTO: Stephane Mahe Reuters

FOTO: Stephane Mahe Reuters
FOTO: Stephane Mahe Reuters

13:30
Ubežniki so: ulien Bernard (Trek-Segafredo), Jonas Rutsch (EF Education-Nippo), Simon Clarke (Qhubeka-NextHash), Franck Bonnamour (B&B-KTM), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty Gobert) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious). 

13:25
Cavendish nadaljuje, ostali tudi ... dobro, nihče ni huje poškodovan, spet samo odrgnine, nekaj kože je ostalo na danes vročem asfaltu.

13:22
Spet hud padec! Cavendish je vmes!

13:20
Tadej Pogačar bo moral biti previden, marsikaj se še lahko zgodi, na varnem bo šele jutri po drugem kronometru na tej dirki. Danes smo že videli velik padec. Do cilja je še dolgih 170 km.

13:15

13:10
Peloton se je spet zbral, vsi, ki so bili udeleženi v padcu, so že v glavnini.

13:05
Povprečna hitrost je 50 km/h! Po 18. etapah, še vedno izredna povprečna hitrost!

13:00
Ubežniki imajo že 4:17 prednosti. Glavnino vlečeta moštvi Alpecin-Fenix in DSM, njuna šprinterja Jasper Philipsen in Cees Bol še nista opravila svoje naloge na letošnji dirki.

12:55
Matej Mohorič
je spet  v begu. Glavnina zaostaja 2:10.

12:52
Patrick Konrad
in Wilco Kelderman sta tudi že v glavnini.
Danes bodo vse oči uprte v Marka. FOTO: Benoit Tessier Reuters
Danes bodo vse oči uprte v Marka. FOTO: Benoit Tessier Reuters

12:50
Ubežniki bežijo na vso moč, v pelotonu pa poteka razprava; Pogačar ustavlja peloton, ker nekaj kolesarjev se po padcu še ni  priključilo glavnini.

12:45
Bernard
, Rutsch, Clarke, Zimmermann, Bonnamour in  Mohorič bežijo!

12:40
Padlo je zelo veliko kolesarjev, vsaj 40, vendar kot kaže vsi nadaljujejo.
Je danes priložnost, da Cavendish prehiti velikega Merckxa?

12:35
Dirka se je začela ... z napadi, kakopak. Andre Greipel danes praznuje 39. rojstni dan. Masovni padec! Veliko kolesarjev je na tleh!

12:33
Michael Woods
(Israel-Start Up-Nation) in Miguel Angel Lopez (Movistar) sta odstopila iz dirke!

12:30

12:25
Zaprta vožnja je dolga 4,4 km. 

12:20
19. etapa se je začela z rumenim Pogačarjem na čelu. Njegova prednost je 5:45 pred Dancem Vingegaardom, največjim presenečenjem letošnjega Toura.

***
Ravninska etapa od Mourenxa do Libourneja je dolga 203 kilometrov. Samo en gorski cilj 4. kategorije je že v uvodnih kilometrih etape. Skoraj idealno za pobeg večje skupine kolesarjev.
image_alt
Pogačar ni Armstrong

Šprinterske ekipe bodo prav gotovo poskrbele, da beg ne pride čisto do cilja. Mark Cavendish bo danes prav gotovo glavni igralec, v katerega bodo uprte vse oči. Danes lahko po številu zmag na Touru prehiti celo velikega Eddyja Merckxa. Trenutno sta izenačena na 34.
Dvojec, po katerem se bomo najbolj spominjali letošnjega Toura. FOTO: Thomas Samson Afp
Dvojec, po katerem se bomo najbolj spominjali letošnjega Toura. FOTO: Thomas Samson Afp

Tadej Pogačar bo moral biti previden, marsikaj se še lahko zgodi, na varnem bo šele jutri po drugem kronometru na tej dirki. Matej Mohorič je objavil boj do zadnjega metra tega Toura in prav gotovo ga tudi danes lahko pričakujemo v begu. Luka Mezgec pa je še vedno senca Michaela Matthewsa.
 

Komentarji: