Primož Roglič: Zdaj smo očitno kolesarski narod

Madridska parada šampionov po slovenskih notah. Danes se zaključuje 74. dirka po Španiji. Zadnjih 106 kilometrov bodo kolesarji krožili po ulicah Madrida, Slovenca bosta domov prinesla zmago, tretje mesto in tri zmagovalne majice.
Fotografija: Primož Roglič: Zdaj smo očitno kolesarski narod! Foto: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič: Zdaj smo očitno kolesarski narod! Foto: AFP

Madrid – Slovenska kolesarska zgodovina bo dobila najbolj brano poglavje. Letošnja dirka po Španiji bo nov, ogromen premik za slovenski šport. Če je Primož Roglič izpolnil pričakovanja, kaj lahko zapišemo za Tadeja Pogačarja? Tadej je za nekaj »obratov pedalov« presegel tudi največja pričakovanja. V cilju je Roglič izjavil: " Zdaj smo očitno kolesarski narod!" Poklicali smo nekaj slovenskih kolesarskih delavcev in strokovnjakov in jih prosili za komentar, kaj si mislijo o Primoževi izjavi, o dirki po Španiji ter slovenskem uspehu.
 

Bogdan Fink, direktor KK Adria Mobil

»Prišel sem sem in bom zmagal!« To je pred štartom dirke po Španiji izjavil Primož Roglič. To mi je bila zelo všečna izjava. To o njem pove vse. Postal je zelo odločen, izkušen, ničesar ne prepusti naključju. Kar me je navdušilo pri obeh, pravzaprav, tako pri Rogliču kot pri Pogačarju, je ta bojevitost, hrabrost, oba sta padla že v prvi etapi, pobrala sta se, nadaljevala in zmagala! Pogačar kar trikrat in to v kakšnih etapah in na kakšen način, to daje popolnoma drugo dimenzijo slovenskemu kolesarstvu. Ne smemo pozabiti še na Luko Mezgeca, uporabil bom »če«, če ne bi padel, bi po mojem mnenju zmagal v dveh ali treh etapah letošnje Vuelte! Kaj bi potem šele govoril kolesarski svet?

Kar me je navdušilo pri obeh pravzaprav, je bojevitost, hrabrost, oba sta padla že v prvi etapi, pobrala sta se, nadaljevala in zmagala! Foto: Delo.si
Kar me je navdušilo pri obeh pravzaprav, je bojevitost, hrabrost, oba sta padla že v prvi etapi, pobrala sta se, nadaljevala in zmagala! Foto: Delo.si

 

Bojan Ropret, trener ženske ekipe KK Kranj

Tadej Pogačar je kolesar prihodnosti! Kako pogumno je vozil svojo prvo tritedensko dirko, kako odločen je bil, vse, kar je rekel, je opravil na kolesu, na dirki. Načrtoval je zmago in zmagal je, temu se reče pogum in znanje hkrati. Roglič je spet pokazal, da je močno napredoval. Do kam lahko seže? Ves čas stalno napreduje in napreduje. Zdaj imamo kolesarje, ki sodijo v svetovni vrh, dobesedno, v sam vrh, ne samo, da so tam nekje blizu.

Tadej Pogačar je kolesar prihodnosti! Foto: Delo.si
Tadej Pogačar je kolesar prihodnosti! Foto: Delo.si


Martin Hvastija, selektor mlade kolesarske reprezentance

Prva beseda, ki mi pride na pamet, je: Fascinantno! Do kam so prišli slovenski kolesarji! Za Rogliča sem pričakoval, da bo zmagal, čeprav ni tekmoval skoraj dva meseca. Ko se on odloči, da bo uspel, potem uspe. Padel je v prvi etapi, a se ni dal motiti, potem je spet padel in spet se pobral in nadaljeval z neverjetnim dirkanjem. Zmagal je s konkretno razliko in dokazal, da je trenutno najboljši kolesar na svetu. Pogačar je še ena zgodba, ob kateri ostanem brez besed. To je zgodba za knjigo! V tako kratkem času na tako visoko stopnjo, v sam svetovni vrh, na tako profesionalen način. Tadej drži obljubo, če reče, da bo napadel, potem res napade, če reče, da bo zmagal, zmaga … neverjeten je!

Tadej drži obljubo, če reče, da bo napadel, potem res napade, če reče, da bo zmagal, zmaga … neverjeten je! Foto: Delo.si
Tadej drži obljubo, če reče, da bo napadel, potem res napade, če reče, da bo zmagal, zmaga … neverjeten je! Foto: Delo.si


 

Luka Mezgec, hudo je padel v 14. etapi

To je nepredstavljivo! Prej nismo imeli realne predstave do kam lahko seže Primož Roglič, zdaj nimamo do kam lahko Tadej Pogačar. Zdaj vemo, do kam lahko seže Roglič: do tega, da zmaga na tritedenski dirki. Če lahko zmagaš na Vuelti, potem lahko tudi na Touru ali Giru, to je jasno. Ne vemo pa še, do kam lahko seže Pogačar, pri teh letih, zmagovati na tak način … brez besed sem, res ne znam opisati navdušenja. Če zmaguješ na Vuelti, potem lahko povsod.

To je nepredstavljivo! Foto: Tomi Lombar/Delo
To je nepredstavljivo! Foto: Tomi Lombar/Delo


 

Marko Polanc, kolesarski trener

Slovenci prevladujemo! Zame je Pogačar večji fenomen. Roglič nas je že nekaj časa pripravljal na tole, kar je zdaj dosegel, Pogačar pa je preskočil nekaj let učenja in napredovanja, prišel je in zmagal v treh etapah, osvojil tretje mesto v skupnem seštevku, domov prinesel belo majico in ne samo to; na kakšen način je trikrat zmagal in dosegel vse to. Niti padec v prvi etapi niti ena krizna etapa, nič mu ni šlo do živega. Slovenija ima zdaj kar nekaj kolesarjev svetovnega formata, da ne smemo pozabiti, kako bi šele bilo, če Mezgec ne bi nesrečno padel. Koliko zmag bi imeli na tej Vuelti?

Slovenci prevladujemo! Foto: Delo.si
Slovenci prevladujemo! Foto: Delo.si

Komentarji: