Alaphilippe je novi stari svetovni prvak, Slovenci ostali praznih rok

Belgijci in Slovenci so največji poraženci na današnjem svetovnem prvenstvu. Francoz Julian Alaphilippe se veseli drugega naslova svetovnega prvaka.
Fotografija: Julian Alaphilippe je ubranil člansko zmago. FOTO: Kenzo Tribouillard Afp
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe je ubranil člansko zmago. FOTO: Kenzo Tribouillard Afp

Spremljali smo v živo


Slovencem se ni izšlo po načrtih, pričakovali so več, vendar na koncu se morajo zadovoljiti s 14. in 18. mestom Mateja Mohoriča in Jana Polanca. Taktično so delovali dobro v prvem delu dirke, ko pa je šlo zares, so prehitro popustili. Junak dneva med Slovenci je bil spet Jan Tratnik, ki je bil tudi najbolj deloven.
 
Poraženci so tudi Belgijci in Italijani, ki so vseskozi imeli popoln nadzor nad dirko, ampak Francozi so bili danes razred zase.
Primoža Rogliča in Jana Tratnika smo na delu videli že v prvem delu dirke, potem pa je Roglič samo še tonil v ozadje, Tratnik pa je še naprej borbal vse do predzadnjega kroga, ko so pospešili Francozi. Tudi Janu Polancu, Luki Mezgecu in Tadeju Pogačarju je kazalo dobro do predzadnjega kroga, a še vedno je bilo premalo, da bi v zaključku igrali pomembnejšo vlogo.Visokemu francoskemu ritmu je lahko sledil le Matej Mohorič, ki se je pridružil ubežnikom, ki jih je vodil Remco Evenepoel. Izoblikovala se je skupina zvezdnikov in pričakovali smo hud obračun za mavrično majico. Na žalost je prvemu moči zmanjkalo prav Mohoriču, medtem, ko je Alaphilippe, kar trikrat poskusil z begom. Uspelo mu je v četrto in v solo vožnji prišel do drugega naslova svetovnega prvaka. 

1. Julian Alaphilippe (France) 5:56:34
2. Dylan van Baarle (Nizozemska) 0:00:32
3. Michael Valgren Hundahl (Danska)
4. Jasper Stuyven (Belgija)
5. Neilson Powless (ZDA)
6. Thomas Pidcock (VB) 0:00:49
7. Zdenek Stybar (Češka )0:01:06
8. Mathieu van der Poel (Nizozemska) 0:01:18
9. Florian Senechal (Francija)
10. Sonny Colbrelli (Italija) 

16:46
Na drugo mesto se je uvrstil Nizozemec Dylan van Baarle, tretji pa je Danec Michael Valgren. Belgijec Stuyven je četrti, Powless peti in Pidcock šesti. Na 14. mestu je končal Mohorič, 18. je bil Polanc.

16:45
Belgijci so ostali brez stopničk!

16:40
Gledamo boj za preostale stopničke, Alaphilippe je novi stari svetovni prvak.

16:36
Polanc
bo kot kaže najboljši Slovenec danes. Lahko je 14., boljši ne. Še 2 km do konca dirke za Alaphilippa.

16: 32
Julian gre 30 km/h čez zadnji klanec! Mar se je dirka šele začela? Trikrat je skočil in se odpeljal solo, več kot zasuži si zmago.

16:30
Da, da, izšlo se bo Francozu, ponovil bo lansko zmago, 25 sekund ima prednosti, vsi so se že predali razen zasledovalcev: Stuyven, Van Baarle, Valgren in Powless.
 
16:27
Stuyven, Van Baarle, Valgren in Powless so 15 sekund za Alaphilippom 8 km pred ciljem.
 
16:24
Alaphilippe
ima še 10 km do cilja. Ubežniki so mu za petami! Powless je danes neuničljiv. Kaže, da ga bodo ujeli.

16:20
Francoz bo res ubranil svojo mavrično majico ... ni se hecal pred startom, ko je izjavil, da je ne bo predal.

16:18
Julian Alaphilippe
gre solo v zadnji krog, zadnjih 15 km.

16:15
Matej Mohorič
je popustil in zaostal ...

16:10
Bliža se zaključek dirke, zadnjih 20 km, samo Mohorič je še v igri od Slovencev. Ubežniki so sami zvezdniki tega športa: Alaphilippe, Madouas, Sénéchal, Stuyven, Van Aert, Mohorič, Colbrelli, Bagioli, Nizzolo, Pidcock, Van Baarle, Van der Poel, Hoelgaard, Powless, Stybar, Valgren.

16:05
Remco Evenepoel
je odstopil oz. se je poslovil od vodilne skupinice. Verjetno bo končal s Slovenci zadaj. 

16:00
Skupina najboljših dobro napreduje. Njihova prednost znaša že dve minuti, nekoliko manj zaostaja le Jan Polanc. Še 28 km do cilja. 17 kolesarjev je v begu, Mohorič se dobro drži. Remco vleče ubežnike že 20 km.

15:55
Alaphilippe, Madouas, Sénéchal, Evenepoel, Stuyven, Van Aert, Mohorič, Colbrelli, Bagioli, Nizzolo, Pidcock, Van Baarle, Van der Poel, Hoelgaard, Powless, Stybar, Valgren. Imajo že 1:50 prednosti. Vso razliko je naredil Evenepoel.

15:50
Kolesarji, ki bodo obračunali za mavrično majico so: Alaphilippe, Madouas, Sénéchal, Evenepoel, Stuyven, Van Aert, Mohorič, Colbrelli, Bagioli, Nizzolo, Pidcock, Van Baarle, Van der Poel, Hoelgaard, Powless, Stybar, Valgren. Imajo že 1:10 prednosti.

15:45
Ne, ne, Slovenci razen Mohoriča so ostali v drugi skupini. Kazalo je že, da bodo priključili, a se ni izšlo. Samo Mohorič je zdaj že skoraj minuto pred glavnino v skupinici, ki bo med sabo obračunala za današnjo zmago.

15:40
Trenutno stanje je tako, da ima skupinica z Mohoričem in Evenepoelom, Van Aertom, Van der Poelom ... 20 sekund prednosti pred skupino v kateri so štirje Slovenci. Alaphilippe je napadel! Colbrelli sledi, Evenepoel je spustil ... ujel ga je Polanc.

15:35
Do cilja je 52 km. Roglič se z zobmi drži za sedež predzadnjega v skupini. Remca bodo ujeli, ubežniki so že čisto blizu. Nič še ni izgubljeno. Še štirje Slovenci so tik za Mohoričevo skupino. Da, Roglič lahko pomaga samo sebi, nikomur drugemu, komaj drži skupino.

15:33
Mezgec
je tudi blizu, Van Aert tudi, Pogačarja ni, Rogliča ni, Van der Poel, Mezgec je obupal, Alaphilippe je spet pravi.

15:30
Kaže, da je Mohorič slovenski adut na današnji dirki. Edini je še, ki borba v ospredju, ostali so se predali. 

15:25
Vzdušje na in ob progi:
FOTO: Kenzo Tribouillard Afp
FOTO: Kenzo Tribouillard Afp


Slovenski navijači v Flandriji. FOTO: KZS
Slovenski navijači v Flandriji. FOTO: KZS


FOTO: Kenzo Tribouillard Afp
FOTO: Kenzo Tribouillard Afp


FOTO: Kenzo Tribouillard Afp
FOTO: Kenzo Tribouillard Afp


FOTO: Kenzo Tribouillard Afp
FOTO: Kenzo Tribouillard Afp


15:20
Remco Evenepoel
je še vedno s štirimi kolesarji 33 sekund pred glavnino. Prvič Slovenci nimamo aduta v razpletu! To ne bo v redu, zdaj bodo morali pomagati loviti Remca in druščino.

15:17
Spet preobrat! Na tlakovanem, zelo strmem klancu je glavnina spet razpadla, Roglič je komaj obdržal položaj na začelju, ubežniki so skoraj ujeti, Tratnik popušča, kolesarji so vsepovsod po progi, Tratnik čaka ostanke glavnine ... Kolesarski pokol v Flandriji!

15:15
Glavnina se še ne preda, za ubežniki zaostaja 30 sekund, 66 km pred ciljem. Kje je Van Aert?

15:10
Pri 21-letih je nazadnje zmagal Lance Armstrong, leta 1993 v Oslu. Remco je januarja  praznoval 21. rojstni dan. 
Remco Evenepoel na poti proti mavrični majici. FOTO: Kenzo Tribouillard Afp
Remco Evenepoel na poti proti mavrični majici. FOTO: Kenzo Tribouillard Afp

15:05
Ubežniki so:  Evenepoel, Van Baarle, Politt, Powless, Tiller, Madouas, Tratnik, Bagioli, Garcia Cortina, Wurtz Schmidt, Stannard. Imajo že 50 sekund prednosti, 75 km pred ciljem. V glavnini vse mirno. Roglič je videti odlično, prav tako Polanc, Mezgec in Mohorič. Per in Novak sta ostala zadaj.

15:00
Glavnina ne reagira, Remco in Jan Tratnik pridobivata. 

14:55
Resen položaj na dirki. Ubežniki imajo že 40 sekund prednosti. 

14:53
Prednost ubežnikov je že 30 sekund! Če ima Remco pol minute prednosti ga bo težko ujeti, pa tudi če je še 80 km do cilja.

14:50
Remco Evenepoel
in Jan Tratnik sta v vodilni skupinici, ki ima že 20 sekund prednosti 85 km pred ciljem. Resno stanje.

14:45
Majhna skupinica s Tratnikom ima rahlo prednost.

14:40
Že tako majhna glavnina se še vedno trga. Luka Mezgec je v odličnem položaju. Kdo ne bo mogel priključiti, veliko znanih imen je na elastiki. Politt spet napada. 

14:37
Nils Politt
je napadel 94 km pred ciljem. Glavnina se je razredčila, samo okoli 60 kolesarjev se še poteguje za zmago. Tratnik ga je ujel! Jan Tratnik je delavec dneva!

14:35
Tim Declercq je spet na čelu glavnine! Od kod se je vzel, videli smo ga že, da je nehal poganjati. Srce mu ni dalo odstopiti med milijonom gledalcev, kot kaže.

14:30
Še vedno razmišljamo samo o stopničkah, medaljah, je povedal Gorazd Štangelj. Danes ne bo imel več veliko dela, saj so kolesarji brez radijskih povezav. Zdaj je vse v njihovih nogah in glavah. Nikomur ne uspe narediti razlike, marsikdo pa je že odpadel, tudi Caleb Ewan. Torej, danes je Hauptmanov bron iz leta 2001 resno ogrožen.

14:25
Do cilja je še 105 km, Belgijci napadajo, vse imajo pod kontrolo. Mohorič je tik za njimi. Zdaj gre res na vso moč. Celo Tim Declercq je končal z delom. Vsi Slovenci so še v igri.

14:20
Slovenski navijači so nam poslali fotografijo s prizorišča. Sporočajo da je v Flandriji: N o r i š n i c a !!

Slovenski navijači v Flandriji. FOTO: KZS
Slovenski navijači v Flandriji. FOTO: KZS


14:17
Glavnina razpada, ker Tratnik tako vleče v ospredju. Spet padec! Mezgec je tudi spredaj. Slovenski adut iz sence ...

14:15

14:10
Jan Tratnik
je danes v odlični formi! Vse napade je pokril. Vsi Slovenci so še v igri.

14:08
Albanec Ylber Sefa
je padel in odstopil Škoda, dobro mu je šlo. Dirka se je umirila. V glavnini je še kakih 100 kolesarjev. Francozi spet napadajo. Dirka brez radijskih postaj je veliko bolj zanimiva. Videti je, kot bi dirkal vsak zase.

14:05
Organizator pravi, da se je danes zbralo milijon ljudi ob progi.

14:00
Napadi se vrstijo drug za drugim. Slovenci imajo vse pod kontrolo. Najbolj deloven je Jan Tratnik. Francozi ne nehajo napadati.

13:53
Dirka za naslov svetovnega prvaka je postal ognjemet na pedalih!

13:46
Ubežniki so ujeti, Trentin je odstopil. Vse se začenja znova 130 km pred ciljem.

13:43
Zasledovalci so ujeti. Prvi poskus torej ni uspel. Pred glavnino je samo še sedem ubežnikov, ki imajo 135 km pred ciljem 24 sekund prednosti.

13:40
Na srečo noben Slovenec ni padel. Italijani še vedno lovijo zasledovalce, ki so še 20 sekund pred njimi. Ubežniki so samo še 40 sekund pred zasledovalci med katerimi sta Slovenca.

13:35
Padci pa se kar nadaljujejo.

13:30
Roglič
je pred dirko izjavil, da bo pomagal najboljšemu Slovencu. Je mislil nase ali na Tratnika? V primeru, da ga/jih ujamejo, kako bo lahko pomagal najboljšemu Slovencu, če zdaj beži na vso moč? Do cilja je 145 km. Zasledovalci imajo 1:12 min za ubežniki, glavnina 30 sekund za zasledovalci.

13:26
Nikoli več ne bomo verjeli taktičnim napovedmi favoritov. Dirka poteka povsem drugače od napovedanega. Takega svetovnega prvenstva še nismo videli v zadnjih 40-letih. Italijani so še pol minute od Remca, Primoža in Jana Tratnika in ostalih zasledovalcev, ki so 1:31 za sedmimi ubežniki, ki bežijo že od začetka. Koelsarji danes nimajo radijskih postaj in dogaja se vse mogoče, vse drugače.

13:22
Spet padec v glavnini, četrti današnji.

13:20
Glavnina je močno pospešila, Moscon je dobil defekt. Kolesar, ki je najbolj lovil ubežnike in zasledovalce. Italijanom gre vse narobe. Torej Mohorič čaka na morebiten ulov zasledovalcev, da bo lahko napadel oz. nadzoroval favorite. Pogačar je tudi v ospredju glavnine. Remcu se najbolj mudi. Le kako na tak način pomaga Van Aertu?

13:17
Tratnik
in Roglič sta videti zelo razpoložena 155 km pred ciljem, glavnina z Italijani vred za njima zaostaja že več kot minuto.

13:16
Med zasledovalci so: Roglič, Asgreen, Evenepoel, Declercq, Démare, Cosnefroy, Cort, McNulty, Bissegger, Tratnik, Hoelgaard, Eenkhoorn, Erviti, Swift, Haas. Le kdo jih lahko ujame? Italijani, Nemci, Nizozemci ...

13:15
Ne samo dirka na svetovnem prvenstvu, sploh se ne spomnim, kdaj je nazadnje dirka razpadla tako zgodaj. Italijani lovijo na vso moč, Remco vleče zasledovalce na vso moč, Tratnik mu pomaga, Roglič varčuje z močmi.

13:10
Razpad sistema na dirki. Sedem ubežnikov ima 2:12 prednosti pred zasledovalci med katerimi so Tratnik, Roglič, Remco, Asgreen ... in imajo 1 min prednosti pred glavnino, 160 km pred ciljem! Taktične karte belgijskih in slovenskih kolesarjev so odkrite.

13:05
Italijanov ni med zasledovalci. Sedem ubežnikov ima 2:17 prednosti pred Rogličem in Tratnikom. Italijani vlečejo glavnino v lov. Glavnina zaostaja že minuto za Rogličem. Spet padec!

13:02
Kakšna dirka! To je možno samo v Flandriji! Dirko je razneslo na vsaj pet skupinic. Med zasledovalci sta Roglič in Tratnik, glavnina je počakala, dirka je skoraj odločena. 

13:01
Tratnik
je ujel Remca! Razpad sistema, glavnine ni več, samo še skupinice zasledovalcev. Roglič je prišel na čelo!

13:00
Slovenci so spet v ospredju. Rogliča ni videti. Tratnik in Per sta najbolj vidna, tudi Mohorič je blizu. Prihaja klanec, ki bo dirko obrnil na glavo!

12:55
Dirka se lomi, glavnina razpada na več skupinic, Evenepoel gre na vso moč, Slovencev ni videti v ospredju. 

12:52
Belgijci so skrivali taktiko ali pa je Evenepoel spet prelomil obljubo. 

12:50
Ubežniki so izgubili Ekvadorca. Burbano Coral je odpadel. Remco pa beži z Cosnefroyem in M.C. Nielsenom!

12:48
Francozi napadajo, Remco Evenepoel sodeluje oz. pokriva napade ... Remco je ostal v ospredju. Je spet požrl besedo?

12:46

12:43
Glavnina gre na vso moč. Dirka se je začela zares že 180 km pred ciljem! Čaka nas izjemna dirka, ne smemo pozabiti, da kolesarji nimajo radijskih postaj in da je ob progi milijon ljudi!

12:40
Padec se je zgodil med malico na repu pelotona. Samo Domen Novak je od Slovencev v ospredju, ostali so v trebuhu glavnine. Ubežniki imajo spet 5 minut prednosti.  Francozi napadajo glavnino! UCI je izbral favorite:

12:36
Prvi padec na današnji dirki! Italijani so na tleh! Grd padec, grd padec. Davide Ballerini bo najbrž odstopil. Trentin je bil tudi na tleh.

12:35
Glavnina ubežnikom ne pusti več od 5 min razlike, kar kaže, da je dirka že ves čas pod nadzorom belgijskih in slovenskih kolesarjev, ki so vseskozi na čelu. Do cilja je še daleč in pred kolesarji je še 40 klancev! Ubežniki imajo 4:28 prednosti, 187 km pred ciljem.

12:30
Dobro je, Slovenci so dirigentsko palico predali Belgijcem, kar je edino pravilno.
Ekvadorec Joel Burbano Coral na čelu ubežniške skupine. FOTO: Kenzo Tribouillard Afp
Ekvadorec Joel Burbano Coral na čelu ubežniške skupine. FOTO: Kenzo Tribouillard Afp

12:25
Domen Novak
in David Per sta najbolj izpostavljena v glavnini. Prezgodaj! Do cilja je še 195 km! Van der Poel se vozi čisto na repu dirke. Zadnji je!

12:20
Dogaja se kar sem se bal, da se bo. Slovenci narekujejo tempo glavnine. Raje bi videl, če bi to počeli v zadnjih 50 km.

12:15
Navijačev je toliko, da se kolesarji sploh ne vidijo! Le kako je organizator poskrbel za vse? Belgija je res najboljša kolesarska država na svetu. Favorit številka ena na letošnji dirki za svetovno prvenstvo je Belgijec Wout van Aert. Mali Merckx Remco Evenepoel, bo njegov prvi pomagač, vendar vsi pričakujemo, da se bo med dirko prelevil v favorita za zmago pri rosnih 21. letih. Tak je in iz svoje kože najbrž tudi danes ne bo mogel. 

12:10
Kolesarji prvič prečkajo ciljno areno. Ubežniki so: Rory Townsend (Irska), Jose Tito Hernandez Jaramillo (Kolumbija), Joel Burbano Coral (Ekvaador), Pavel Kochetkov (Rusija), Patrick Gamper (Avstria), Oskar Nisu (Estonia), Kim Magnusson (Švedska) and Jambaljamts Sainbayar (Mongolija). Njihova prednost je 5 min. 200 km pred ciljem. Slovenci so v ospredju, nadzorujejo vsak premik favoritov.

12:07
Da, danes bo padel rekord gledanosti ob progi! Ogromna množica navijačev na prvem klancu. Kaj bo šele v zaključnih kilometrih. Nihče ne nosi maske ...

12:05
Slovenci narekujejo tempo v glavnini, razumljivo, prihaja prvi klanec. Do cilja je 208 km, 5:30 imajo ubežniki prednosti.

12:00
Včeraj so dirkale elitne ženske. Zmaga je šla v Italijo.
image_alt
Sprinterski vlak za strojevodjo Balsamovo


11:55
Po pričakovanju; David Per in Domen Novak Lojz sta pred Pogačarjem v ospredju pelotona. Danes bo zanju zelo delovna nedelja. 

11:50
O taktiki slovenske reprezentance ne bomo govoričili, ker nam je Štangelj ni izdal. Kako bo komponiral med Pogačarjem in Mohoričem bomo videli v zadnjih kilometrih.
image_alt
Reprezentanca, ki lahko domov prinese mavrično majico

11:45
Danci so tudi v ospredju. Favoriti v senci nosijo črne trakove v spomin na sotrpina Chrisa Ankera Sørensena, ki se je prejšnji teden smrtno ponesrečil.
image_alt
Tragičen uvod v SP: Chris Anker Sørensen umrl v prometni nesreči

11:40
Prednost ubežnikov raste, trenutno imajo že 5 min prednosti. Belgijci nadzorujejo glavnino, Tim Declercq je na čelu. Kdo pa bo? Slovenci so tudi v ospredju. 

11:35

11:29
Osem ubežnikov ima 230 km pred ciljem 4:33 min prednosti. 
Ubežniki so:  Rory Townsend (Irska), Jose Tito Hernandez Jaramillo (Kolumbija), Joel Burbano Coral (Ekvaador), Pavel Kochetkov (Rusija), Patrick Gamper (Avstria), Oskar Nisu (Estonia), Kim Magnusson (Švedska) and Jambaljamts Sainbayar (Mongolija).
 
11:25
Marko Polanc je danes desna roka selektorja Gorazda Štanglja. FOTO: Kolesarska zveza Slovenije
Marko Polanc je danes desna roka selektorja Gorazda Štanglja. FOTO: Kolesarska zveza Slovenije


11:20
Peter Sagan
je v formi. Peter Sagan ni v formi. Izjavil je, da bo veliko akcije in strašna borba za pozicije v ospredju. Nič ne pričakuje, ker je proga zanj pretežka. No, take izjave pa nismo pričakovali od njega.

11:15
Remco Evenepoel je tako kot Primož Roglič izjavil, da bo danes pomagač.

11:10
Zagotovo gledamo ubežnike dneva. Osem jih je, imajo že 2 minuti prednosti, 248 km pred ciljem. Rory Townsend (Irska), Jose Tito Hernandez Jaramillo (Kolumbija), Joel Burbano Coral (Ekvaador), Pavel Kochetkov (Rusija), Patrick Gamper (Avstrija), Oskar Nisu (Estonia), Kim Magnusson (Švedska) and Jambaljamts Sainbayar (Mongolija).

11:05
Beg je uspel. Glavnina jih ne lovi. Osem ubežnikov ima že pol minute prednosti. Do kam bodo segli? Med njimi ni zvenečega imena ... zmagovalec dirke po Kolumbiji je vmes ...
Ubežniki so: 
Rory Townsend (Irska), Jose Tito Hernandez Jaramillo (Kolumbia), Joel Burbano Coral (Ekvador), Pavel Kochetkov (Rusija), Patrick Gamper (Avstria), Oskar Nisu (Estonia), Kim Magnusson (Švedska) in Jambaljamts Sainbayar (Mongolija).

11:02
Prvi beg se formira v manjšo skupinico. Slovencev ni vmes. Padca tudi še nismo videli, samo dve tehnični okvari. Do cilja je še 255 km!

10:58
Kaže, da imamo prvi beg na ulicah Leuvena!

10:55
Ekzoti napadajo naprej. Grk Polychronis Tzortzakis bi rad šel sam proti cilju.

10:52

10:50
Da, danes bo zagotovo padel rekord gledanosti ob progi. Navijačev je že ob tej uri ogromno, cilj pa bo šele okoli 17. ure. Napadi se vrstijo, vendar še nikomur ni uspelo narediti razlike.

10:45
Zastavica je padla, kilometri se začnejo šteti. Prav tako vseh 42 klancev! Slovenci so v prvi vrsti, vendar ne napadajo, samo kontrolirajo. Albanec Yiber Sefa je po pričakovanju napadel prvi! 

10:42
Zaprta vožnja še traja po ulicah Antwerpa ...

10:40
Slovenska konjenica je pripravljena. Bo mavrična majica, končno tudi v slovenski vitrini? Bo Matej Mohorič prvi kolesar, ki bo mavrično majico oblekel v vseh starostnih kategorijah?
FOTO: Kolesarska zveza Slovenije
FOTO: Kolesarska zveza Slovenije

10:35
Lanski svetovni prvak je izjavil, da ne bo predal mavrične majice. Zanima nas, kdo bo prvi napadel, ko pade rdeča zastavica iz sodniškega avtomobila.


10:30
Točno 100 let je že od prvega svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu! Dirka se je začela z zaprto vožnjo. Ko pade rdeča zastavica se bo začelo zares. Slovenci so štartali iz prve vrste.

Ne, to ni žaga, to je profil trase na svetovnem prvenstvu v Flandirji. FOTO: Delo/Flandres2021.com
Ne, to ni žaga, to je profil trase na svetovnem prvenstvu v Flandirji. FOTO: Delo/Flandres2021.com***
Belgija je prestolnica svetovnega kolesarstva. Država, v kateri še zdaj ni jasno ali je kolesarstvo ali nogomet šport številka ena. Država, ki je dala največjega, najboljšega kolesarja vseh časov, in kot kaže, bo ta dobil svojega naslednika. Končno, lahko rečemo, kajti Belgijci si to res zaslužijo.

Danes naj bi se ob progi zbralo skoraj milijon ljudi. Toliko smo jih videli le na Touru leta 2004 v 16. etapi, ko je bil kronometer na Alpe d'Huez. Ampak, kronometer je bil dolg le 16 kilometrov, današnja dirka pa 268.

Dirka za svetovno prvenstvo poteka od Antwerpa do Leuvena, 2550 višinskih metrov v 268.3-kilometrih. Proga je zavita kot črevo, nalašč trasirana za Belgijce, ki so takih dirk najbolj vajeni. Nekateri so traso poimenovali šprinterska Flandrija, kajti posuta je z 42. kratkimi in strmimi klanci, največja ovira pa so ozke ceste z ostrimi ovinki, ki kolesarja vsakič prisilijo šprintati, pospeševati skoraj iz ničle do maksimalne hitrosti. Matej Mohorič je pred štartom dejal, da bodo morali na celi dirki narediti 100 pospeševanj samo zaradi ovinkov in še enkrat toliko vsaj zaradi dirke same. 

Dirkači bodo štartali na Grote Marktu, po ravnini se bodo podali v prva dva kroga s štirimi klanci po Leuvenu. Pred zaključkom leuvenskih krogih gredo na flandrijskega, na katerem je 6 klancev. Najtežji je 550 metrov dolg klanec Moskestraat, ki ga poznamo z dirke Brabantska puščica. Dirka se še enkrat vrne na leuvenski krog in spet nazaj na flandrijskega in na koncu spet dvakrat čez Leuven. Klanci Keizersberg, Decouxlaan, Wijnpers in Sint Antoniusberg so pravzaprav »rampe«, ki bodo zredčile že zredčene vrste. Cilj je na »lažni« ravnini Geldenaaksevesta.

image_alt
Primož Roglič v pomoč tistemu, ki bo najboljši

 

Favoriti so Slovenci in ostali


Slovenska reprezentanca ima med osmimi kolesarji vsaj pet takih, ki danes lahko zmagajo. Prvo ime je Tadej Pogačar, potem Matej Mohorič. Primož Roglič je včeraj izjavil, da bo pomagač najboljšemu Slovencu med dirko. Luka Mezgec je tihi favorit, Jan Tranik je lahko presenečenje, Jan Polanc pa napadalec iz ozadja. Ostaneta še David Per in Domen Novak, ki bosta najverjetnejša pomagača v prvem delu dirke, ko bo najhuje, ko to ne bo dirka, ampak boj za položaje v ospredju. To je račun brez krčmarja, krčmarji pa so Belgijci. Favorit številka ena na letošnji dirki za svetovno prvenstvo je Belgijec Wout van Aert. Mali Merckx Remco Evenepoel, bo njegov prvi pomagač, vendar vsi pričakujemo, da se bo med dirko prelevil v favorita za zmago pri rosnih 21. letih. Tak je in iz svoje kože najbrž tudi danes ne bo mogel. 

In spet je, ampak; Belgijci so favoriti, vendar so Italijani tudi. Na letošnjem svetovnem prvenstvu smo videli, da so v izvrstni formi, imajo že 4 medalje, čakajo na najpomembnejšo. Francozi imajo spet Juliana Alaphilippa, ki pravi, da ne bo predal mavrične majice. Nizozemci imajo Mathieua van der Poela, ki noče videti Van Aerta v mavrični majici. Britanci verjamejo v Toma Pidcocka, Danci v Kasperja Asgreena. Španci računajo na presenečenje, Michal Kwiatkowski je v izvrstni formi in Poljska je zrela za še en naslov. O Avstralcu Michaelu Matthewsu ne bomo več ugibali, nikoli več, razen, da je danes naš prvi favorit ... Danes ne bodo odločale noge, danes bo sreča glavni dirkač na dirki.

Komentarji: