Roglič bo storil vse, da bo rdeč v Madridu

Sam Bennett dobil ravninsko preizkušnjo Vuelte pred vrnitvijo v hribe, ki ta konec tedna ne bodo tako zahtevni, kot je bilo predvideno.
Fotografija: Primož Roglič se ne obremenjuje s spremembami v trasi Vuelte. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič se ne obremenjuje s spremembami v trasi Vuelte. FOTO: Ander Gillenea/AFP

Medtem ko so se kolesarji na Giru spraševali, ali bi dirkali v dežju ali ne, je Primož Roglič v Španiji preživel običajen dan v svoji rdeči pisarni. Tudi v 4. etapi je ubranil vodstvo v skupnem seštevku ter napovedal, da ga ne namerava predati ta konec tedna, ko se Vuelta po le eni ravninski etapi vrača v hribe.

»Ker imamo tako malo priložnosti za zmago, sem moral izkoristiti že prvo, sicer bi se pritisk name precej povečal,« je dejal Sam Bennett, ki podobno kot Roglič potrjuje, da ga vrhunska forma s Toura še ni zapustila. Irec, ki je bil najboljši šprinter v Franciji, ta sloves potrjuje tudi v Španiji. Prepričljivo je dobil 4. etapo, po uvodnih treh hribovitih preizkušnjah prvo, v kateri so lahko svoje zmogljivosti pokazali mojstri hitrosti.



Kolesar ekipe Deceuninck Quick Step je slavil 49. zmago v karieri ter drugo zaporedno irsko na 75. Vuelti. Dan prej je v 3. etapi namreč Rogliča ugnal njegov rojak iz ekipe Israel Start Up Nation Dan Martin ter se slovenskemu zvezdniku približal na le pet sekund zaostanka v skupnem seštevku. Ta se danes ni spremenil, čeprav je bilo pričakovati živčno vetrovno etapo, v kateri bi lahko trenutek nepazljivosti drago stal katerega od kandidatov za vrh v skupnem seštevku.

Tega se po lanskih izkušnjah, ko ni veliko manjkalo, da bi španski veter odpihnil prvo slovensko zmago na tritedenskih dikrah, še kako dobro zaveda Roglič, ki je skupaj s svojo ekipi Jumbo Visma odtlej precej bolj previden. »Bilo je veliko vetra v hrbet, zato je šlo zelo hitro, bilo je tudi precej živčnosti. Na trenutke je bilo strašljivo, vendar se je dobro izšlo, ekipa me je spet dobro zaščitila. Ti dnevi so morda lažji, ker ni treba razvijati velike moči na kolesu, vendar je toliko bolj pomembna osredotočenost, vseskozi moraš biti na preži, da ne gre kaj narobe,« je še en vetrovni preizkus brez prask prestal 30-letni Kisovčan, ki se zdaj vrača na teren, na katerem se počuti bolj domače.


 

Razlika je očitna


Cesta bo šla ta konec tedna spet navkreber, čeravno ne toliko, kot je bilo predvideno sprva. Povsem drugačna bo 6. etapa, ki bi morala karavano peljati v Francijo, čez dva slovita vzpona Toura, najprej na prelaz Aubisque, nato do cilja na Tourmaletu. Ker so francoske oblasti v boju proti koronavirusu prepovedale vse javne prireditve, mora Vuelta tako kot Giro, ki bi moral danes obiskati sosede, ostati v domovini.

Sam Bennett je tudi na Vuelti najmočnejši šprinter. FOTO: Ander Gillenea/AFP
Sam Bennett je tudi na Vuelti najmočnejši šprinter. FOTO: Ander Gillenea/AFP


Prireditelji Vuelte so se znašli z etapo od Biescasa do smučarskega središča Aramon Formigal oziroma vzpona Sallent de Gallego (146,4 km). Razlika pa je očitna, prvotna etapa bi bila krajša (136,6 km), vendar z enim vzponom 1. in dvema ekstra kategorije. Eden od teh bi bil Tourmalet s strah vzbujajočimi številkami: dolžino 19 km, povprečnim naklonom 7,4 odstotka in najbolj strmim delom v zadnjem km pri 13,5 odstotka. Novi ciljni klanec bo dolg 14,5 km s povprečnim naklonom 4,6 odstotka in 10-odstotnim največjim naklonom.

Profil 5. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo
Profil 5. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo


»Že sobotna etapa bo precej zahtevna, nedeljska je povsem nova, vendar na to nimamo vpliva. Sprejemamo, kar se odločijo prireditelji, in upamo, da se bodo prej ali slej razmere izboljšale za vse,« se s spremembami ne beli glave Roglič, ki je na vprašanje, ali namerava rdečo majico nositi vse do 8. novembra v Madridu, odgovoril z besedami, ki so jih želeli slišati njegovi navijači: »Naredili bomo vse, kar je v naših močeh, da nam to uspe.«

Profil 6. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo
Profil 6. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo

Preberite še:

Komentarji: