Roglič kot blisk v kronometru, Pogačar močan tudi na ravnini

Wout Van Aert je z današnjo zmago prevzel skupno vodstvo na dirki Pariz-Nica.
Fotografija: Primož Roglič med današnjo vožnjo na čas. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič med današnjo vožnjo na čas. FOTO: Franck Fife/AFP

Kolesarji nizozemske ekipe Jumbo Visma so na kolesarski dirki Pariz-Nica še enkrat potolkli konkurenco. Tako kot v prvi etapi so tudi v četrti, 13,4 kilometra dolgem kronometru, dosegli trojno zmago. Najhitrejši je bil Belgijec Wout Van Aert, za dve sekundi je za njim zaostal olimpijski prvak v tej disciplini Primož Roglič. Tretji je bil nekdanji svetovni prvak, Avstralec Rohan Dennis.

Van Aert je hkrati prevzel skupno vodstvo na dirki. Pred Rogličem, ki je vožnjo na čas začel nekoliko zadržano, nato pa stopnjeval ritem, ima deset sekund prednosti, na tretjem mesto pa je padel vodilni po dveh etapah, Francoz Christophe Laporte, prav tako član Jumba Visme, ki zaostaja za 29 sekund. Prvi zasledovalec kolesarjev nizozemske ekipe je Britanec Simon Yates, zaostaja za 49 sekund.

»Rumeno majico želim nositi, dokler mi je Primož ne bo prevzel. Že juri se začenjajo težke etape, bomo videli, če se mi bo uspelo držati najboljših,« je po zmagi dejal belgijski zvezdnik.

Jan Polanc je z zaostankom minute in štirih sekund zasedel 35. mesto, Luka Mezgec je bil 107. (+2:08), Domen Novak pa 125. (+2:24).

Pred dirko sta odstopila Nemec Maximillian Schachmann, branilec naslova, ki je bil najboljši na dirki zadnji dve leti, in Avstralec Ben O'Connor, lani četrti na Touru. Oba sta za razlog omenila slabo počutje, predvsem Nemec pa si je že v prvih treh etapah nabral velik zaostanek.

Tadej Pogačar je tokrat v cilj prikolesaril na 23. mestu. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Tadej Pogačar je tokrat v cilj prikolesaril na 23. mestu. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Pogačar dobil leteči cilj

Tadej Pogačar pa svojo moč kaže tudi na ravninskih delih etap dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. V tretji 170 kilometrov dolgi etapi od Murla do Ternija sicer ni bil v ospredju, je pa spet opozoril nase z napadom, s katerim si je 28 kilometrov pred ciljem na letečem cilju nove tri bonifikacijske sekunde.

Z njimi v skupni razvrstitvi ostaja na tretjem mestu, a je še zmanjšal zaostanek za vodilnim Italijanom Filippom Ganno; ta zdaj znaša 14 sekund. Pred Slovencem je z 11 sekundami zaostanka za Ganno še Belgijec Remco Evenepoel.

Slovenski as, ki je tokrat v cilj prikolesaril na 23. mestu, je na razgibani progi, ki pa ni imela gorskega cilja, celo podaljšal svoj napad. Sledila sta mu le še moštveni kolega pri ekipi UAE Emirates Španec Marc Soler in dvakratni zaporedni svetovni prvak Francoz Julian Alaphilippe, nekoliko pozneje pa se jim je pridružil še Britanec Tao Geoghegan Hart.

Skupina je imela 30 sekund prednosti, toda šprinterske ekipe jim vendarle niso pustile, da bi v cilj v Terni prišla pred glavnino. Zmagovalca, za prvo mesto se ni tokrat ni mogel potegovati Slovak Peter Sagan, ki je zaradi bolezni odstopil pred etapo, je tako odločil šprint. Dobil ga je Avstralec Caleb Ewan, ki je v zadnjih metrih prehitel Francoza Arnauda Demara, tretje nastopa je zasedel Nizozemec Olav Kooij. Jana Tratnika ni bilo med najboljšimi, ciljno črto je prečkal zadnji v glavnini, kar je pomenilo 135. mesto.

Jutrišnja etapa bo nekoliko težja od tokratne, toda za njo bodo še mnogo težje, tako da zagotovo ne bo odločilna.

Preberite še:

Komentarji: