Roglič zmagal na dirki po Kataloniji

Z drugim mestom na zadnji etapi dirke je le še potrdil lovoriko.
Fotografija: Primož Roglič se je takole veselil skupne zmage na dirki po Kataloniji. FOTO: Josep Lago/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič se je takole veselil skupne zmage na dirki po Kataloniji. FOTO: Josep Lago/AFP

Slovenski kolesarski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma) je skupni zmagovalec dirke po Kataloniji. V zadnji etapi po Barceloni (136 km) je osvojil drugo mesto in ohranil šest sekund prednosti pred edinim pravim tekmecem in zmagovalcem današnje etape, Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step).

Olimpijski prvak v vožnji na čas iz Tokia 2021 je tudi v zadnji etapi ves čas sledil deset let mlajšemu tekmecu. Ta je večkrat poskušal z napadi, a se ni otresel trikratnega zmagovalca dirke po Španiji. Sprva je bil z njima še na koncu v skupnem razvrstitvi četrtouvrščeni Španec Marc Soler (UAE Team Emirates), toda ob zadnjih dveh prečkanjih klanca na Montjuic ni zdržal predvsem Evenepoelovega ritma.

Lanski svetovni prvak iz Wollongonga je ob koncu šprintal in osvojil prvo mesto, Roglič pa se ni podal v boj za etapno zmago. Zadovoljil se je s skupnim slavjem. Tretji je ciljno črto z zaostankom 53 sekund prevozil Soler, skupno pa je na tretjem mestu pristal njegov moštveni kolega, Portugalec Joao Almeida.

»Zelo sem vesel. Zagotovo sem pričakoval Remcove napade. Že pred današnjo etapo smo imeli v nogah šest zahtevnih dni, nič drugače ni bilo tokrat. Ekipa je opravila odlično delo, pripeljala me je v pravi položaj, sam pa sem imel močne noge. To je bil res lep teden,« je po po novem podvigu dejal Roglič.

»Upam, da bo tudi na Giru podobno. Bilo je zabavno in resnično sem užival. Zmaga mi pomeni ogromno. To mi je v karieri manjkalo. Počaščen sem, da sem zmagovalec in del zgodovine ene od najstarejših dirk na svetu. Brez prave ekipe mi to seveda ne bi uspelo, zato se ji zahvaljujem,« je še pristavil 33-letni as iz Strahovelj pri Kisovcu.

To je bila že Rogličeva 23. zmaga na španskih tleh, šesta v skupnem seštevku. Pred tem je bil trikrat najboljši na Vuelti (2019, 2020, 2021) in dvakrat na dirki po Baskiji (2018, 2021). Skupno je Roglič zdaj pri 72 zmagah v karieri, od tega jih je sedem dosegel že v letošnjem letu. Skupno je pri 18 zmagah na večdnevnih dirkah, kar ga med aktivnimi tekmovalci uvršča na drugo mesto za Kolumbijcem Nairom Quintano (20).

Evenepoel spet slabe volje

V prvem delu etape pravih presenečenj ni bilo. V ospredju je kolesarilo devet ubežnikov, ki pa niso bili nevarni za skupno razvrstitev. Glavnina jih je ujela že v prvem krogu po Barceloni. Na krožnem delu trase je ritem narekovalo Evenepoelovo moštvo, kolesarji pa so morali šestkrat premagati klanec na Montjuic (0,8 km/10,5 %).

Evenepoel je pred tretjim prečkanjem Montjuica prvič napadel, sledil pa mu je Roglič. Na spustu se jima je pridružil Soler. Belgijec je znova želel, da bi tudi Slovenec in Španec narekovala ritem, a mu pri tem na slabo voljo 23-letnega Evenepoela večkrat nista ustregla.

Ko je belgijski as spoznal, da se slovenskega šampiona ne bo otresel, ni več napadal, ciljno črto pa je prečkal pred svojim veliki tekmecem tudi na prihajajoči dirki po Italiji, ki se bo začela 6. maja.

Komentarji: