Saronniju je žal le, da Pogačar ni Italijan

Slovenski dragulj prvo ime ekipe UAE v letošnji in bržkone tudi v prihodnji sezoni, odločitev o nastopu na Giru ali Touru bo padla decembra.
Fotografija: Nepozabni trenutek iz letošnje sezone: zmaga Tadeja Pogačarja v 20. etapi Vuelte, s katero si je zagotovil končno 3. mesto. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nepozabni trenutek iz letošnje sezone: zmaga Tadeja Pogačarja v 20. etapi Vuelte, s katero si je zagotovil končno 3. mesto. FOTO: AFP

Če si pri ekipi Primoža Rogliča Jumbo Visma ob izobilju adutov za tritedenske dirke razbijajo glave s tem, koga bodo poslali na katero dirko, v ekipi UAE ni dvoma, kdo je njihov prvi mož. To je pri le 21 letih postal Tadej Pogačar, ki ga šef ekipe Giuseppe Saronni po osmih zmagah v krstni sezoni med profesionalci upravičeno kuje v zvezde.

»Letos smo slavili 28 zmag, naši najboljši pa so ob tem bili: Tadej Pogačar z osmimi zmagami, Alexander Kristoff s sedmimi in Diego Ulissi s tremi. Za nami je dobra, ne pa najboljša sezona. Naredili smo korak naprej, vendar lahko in mora tako velika ekipa, kot je naša, doseči še več,« je povedal direktor arabske zasedbe v pogovoru za italijansko spletno stran Tuttobiciweb, v katerem je močno izpostavil Pogačarjeve dosežke.

Giuseppe Saronni je navdušen nad letošnjimi Pogačarjevimi dosežki. FOTO: UAE Emirates
Giuseppe Saronni je navdušen nad letošnjimi Pogačarjevimi dosežki. FOTO: UAE Emirates


»Jasno je, da je Tadej prvi mož in ne samo naše ekipe. Je nov obraz svetovnega kolesarstva. Kar je njemu uspelo pri le 21 letih, ni vsakdanje. Zdaj se zanj začenja najbolj zahteven del, potrditi te dosežke in ostati z nogami trdno na tleh. Ne moremo pa si zatiskati oči pred nekaterimi njegovim rezultati in njegovo močjo. Naša ekipa je prava multinacionalka, vendar kot navijač obžalujem samo to, da Pogačar ni Italijan,« je hvalnico Pogačarju nadaljeval Saronni, sicer dvakratni zmagovalec Gira in svetovni prvak iz leta 1982, ki ga niso iztirile trditve, da so tudi drugi mladi kolesarji letos dosegali vrhunske rezultate.



»Z vsem spoštovanjem do izjemnih kolesarjev, kot sta Mathieu Van der Poel in Remco Evenepoel, vendar to, kar je Tadej počel, še preden je dopolnil 21 let, v svetu nima para. Tega ne trdim, ker je kolesar moje ekipe, temveč ker je treba zmage ne le preštevati, temveč jim tudi pripisati pravo težo. In v revoluciji mladih kolesarjev, o kateri letos govori ves svet, je bil boljši od Pogačarja samo Egan Bernal, ki je z 22 leti zmagal na Touru ter dirkah Pariz–Nica in po Švici,« je Saronni mladca s Klanca pri Komendi, ki je v sezoni 2019 dobil etapni dirki po Algarveju in Kaliforniji, na Vuelti pa je slavil tri etapne zmage in končal na 3. mestu v skupnem seštevku, v mladi gardi umestil le za kolumbijskega zvezdnika.

Po Saronnijevi oceni je letos med mladimi kolesarji več kot Pogačar dosegel le Egan Bernal. FOTO: Reuters
Po Saronnijevi oceni je letos med mladimi kolesarji več kot Pogačar dosegel le Egan Bernal. FOTO: Reuters

 

Zahvala tudi Polancu


Ko je izpostavil še druge kolesarje, ki so letos reševali čast finančno ene najmočnejših ekip na svetu (njen proračun se neuradno giblje okoli 30 milijonov evrov letno), tudi ni pozabil na drugega Slovenca v zasedbi. »Moram omeniti dva kolesarja, ki sta se izkazala v najtežjih trenutkih krize Fabia Aruja in Fernanda Gavirie na Giru. To sta Valerio Conti in Jan Polanc. Prvi je rožnato majico nosil šest dni, slednji dva dneva, oba sta se odrezala izjemno dobro,« je črto pod leto 2019 potegnil Saronni, ki je zelo hitro sestavil mozaik za prihodnje leto.

Jan Polanc, ki je dva dni nosil rožnato majico, je na Giru reševal čast ekipe UAE. FOTO: AFP
Jan Polanc, ki je dva dni nosil rožnato majico, je na Giru reševal čast ekipe UAE. FOTO: AFP


Med najbolj znanimi imeni odhaja Dan Martin (Israel Cycling Academy), prihajajo pa David De La Cruz (Ineos), Joseph Lloyd Dombrowski (Education First), Davide Formolo (Bora Hansgrohe), Brandon McNulty (Rally UHC) in Maximiliano Richeze (Deceuninck Quick Step).

»Richeze bo Gavirii pomagal pri šprintih. McNulty bo kolesar za etapne dirke, dober je tudi v vožnji na kronometer in mora še napredovati. Dombrowski je izjemen delavec in bo v veliko pomoč ekipi. Formolo ima velik potencial, prepričani smo, da ga lahko udejani, bomo videli, ali bo to na tritedenskih dirkah ali na klasikah. Vsi drugi so mladi in se morajo še učiti dirkanja v svetovni seriji,« je o novincih povedal Saronni.

Andrej Hauptman in Tadej Pogačar sodelujeta pri ekipi UAE, katere barve brani tudi Jan Polanc. FOTO: Miha Hočevar
Andrej Hauptman in Tadej Pogačar sodelujeta pri ekipi UAE, katere barve brani tudi Jan Polanc. FOTO: Miha Hočevar


Ekipa, del katere je kot eden od športnih direktorjev tudi slovenski selektor Andrej Hauptman, se bo že konec tega meseca zbrala v Združenih arabskih emiratih. »Nato bomo imeli decembra še skupne priprave v Španiji, v Tarragoni ali Calpeju. Po teh pripravah bo jasno, na katerih dirkah bo prihodnje leto nastopil Pogačar,« je o odločitvi, ali bo mladi Slovenec leta 2020 nastopil na Giru ali Touru, za Delo povedal Hauptman, ki se ta čas z arabsko ekipo mudi na zadnji letošnji dirki svetovne serije po Guanxiju na Kitajskem.

Preberite še:

Komentarji: