Šele v Alpah bo znano pravo razmerje moči med favoriti

Po prostem dnevu na Touru karavano danes čaka prva gorska etapa, rumena majica bo zamenjala lastnika. V najboljšem položaju je Geraint Thomas.
Fotografija: "G" se letos vozi izvrstno. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
"G" se letos vozi izvrstno. FOTO: Reuters

Prah na poljskih cestah severne Francije se za kolesarji še ni polegel, v ekipah pa so prost dan sprejeli odprtih rok in ga izkoristili predvsem za celjenje ran, ki jih je pustil zelo stresen prvi teden dirke. Zdaj je čas za Alpe, ki bodo pokazale pravo sliko pripravljenosti kandidatov za rumeno majico.

Mnenja po etapi na kockah dirke Pariz-Roubaix so bila deljena, večina pa se je strinjala, da so šli prireditelji tokrat korak predaleč. Športni direktor Mitchelton Scotta, Matt White, je bil med najglasnejšimi kritiki: »Dejstvo je, da so klasike zelo nevarne dirke, a spomladi po teh cestah dirkajo kolesarji, ki so tega vajeni in se znajo na težave primerno odzvati. Zdaj pa smo na poljske ceste poslali peresno lahke hribolazce, ki tam nimajo kaj iskati. Ni se moglo končati drugače, kot s kopico padcev. Prireditelji bi se morali zavedati, da je to predvsem dirka in ne šov, danes smo se počutili kot v cirkusu.« Whiteov glavni adut Adam Yates je sicer etapo na kockah preživel brez prask in jo končal v prvi skupini, a izkušeni Avstralec vseeno ni bil najbolj navdušen nad letošnjo inovacijo vodij Toura.

Na drugem polu je bil Tom Dumoulin, ki se je devete etape zelo veselil, bolj kot kocke ga je motil prvi del nedeljske dirke: »Pred kockami je bilo toliko nervoze, v prvih 50 kilometrih sem sovražil kolesarstvo, bilo je, kot bi se 50 kilometrov pripravljali na ciljni šprint, to pa ni najbolj prijetno. Potem so kolesarji postali vse bolj utrujeni, jaz pa ne, počutil sem se odlično, večkrat sem napadal, tudi s Petrom Saganom, a se zaradi nasprotnega vetra nikoli ni izšlo. Škoda, želel sem si pridobiti nekaj časa, ker sem bil med favoriti za rumeno majico najboljši.« Na vprašanje, če niso takšne etape prenevarne za Tour, je odločno odvrnil: »Če je tako, potem lahko odpovemo kar cel Tour, saj se grdi padci dogajajo tudi na vzponih in spustih. Tudi to je del tega športa, tveganje pa je za vse enako.«

Grafika: Delo
Grafika: Delo

 

Bardet tudi s pomočjo francoskih motorjev?


Razmere so bile enake za vse, a so imeli nekateri precej več smole, pet menjav kolesa Romaina Bardeta je pustilo sledi tudi na njegovih živcih, ki so po prvem tednu dirke že močno načeti. Bardetu je nekako vsakič uspelo ujeti prvo skupino, iz pelotona prihajajo namigovanja, da so mu pri tem pomagali tudi motorji francoske televizije, a jo je največje francosko orožje za končno zmago odneslo brez kazni.

Po prvem tednu ostaja boj za rumeno majico povsem odprt, kar v nadaljevanju napoveduje dinamično dirko. Šele današnja prva etapa v Alpah s tremi vzponi prve kategorije in spustom do cilja v Le Grand Bornardu bo pokazala, kako dobra je forma favoritov. Vincenzo Nibali se je ves prvi teden varno skrival v glavnini in prihranil veliko moči, a ima morski pes iz Messine za sabo neprepričljiv prvi del sezone, ki njegovih navijačev ni navdajal z optimizmom pred začetkom Toura. Največji zmagovalec bojev na bočnem vetru in tlakovcih je Geraint Thomas, ki bo danes prvi favorit, da obleče rumeno majico, vzponi bodo za Grega van Avermaeta bržkone preveč zahtevni.

Slovenski navijači bodo prvič lahko Primoža Rogliča pozdravili na terenu, kjer sodi v krog favoritov. Alpske vzpone si je pogledal v zadnjih dneh pred Tourom, zato je spomin nanje še svež, Roglič se je z nervozo prvega tedna odlično spoprijel in ostal ob najboljših, v Alpah pa bo imel bučno podporo množice slovenskih navijačev, ki so v preteklih dneh odpotovali v Francijo, v sredini etapi na slovitem Alpe d'Huezu pripravljajo tudi slovenski ovinek ...

Za zaključek še misel Chrisa Frooma: »Preživeli smo, pravi Tour pa se šele zdaj začne!«

Komentarji: