Slovaška puščica tokrat ni dovolila presenečenja

Prvi dan se mu je izmuznila za nekaj centimetrov, tokrat pa je Peter Sagan prepričljivo dobil peto etapo. Jutri na sporedu prva gorska etapa s kar sedmimi vzponi. 
Fotografija: Tour 6. etapa
Odpri galerijo
Tour 6. etapa

Colmar – Dirka po Franciji je zavila v Alzacijo z zelo nepredvidljivo etapo, v kateri bi na papirju morali prvo priložnost tega Toura dobiti ubežniki. A so imeli kolesarji Bore Hansgrohe drugačne načrte, vse poizkuse pobegov so imeli pod nadzorom, na koncu pa je Peter Sagan v Colmarju dokončal delo za svojo 12. zmago na rumeni pentlji. 
 
Prvi dan dirke v Bruslju je vse kazalo, da bo Sagan Tour začel z zmago in rumeno majico, preden je po levi strani mimo priletel Mike Teunissen in ga premagal za nekaj centimetrov. V klasičnih šprintih Sagan ni več dovolj hiter za zmago proti »čistokrvnim« šprinterjem, peta etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi pa je bila kot naročena za trikratnega svetovnega prvaka. 
 
Poizkusi pobegov so se na začetku etape vrstili drug za drugim, v enem je skupaj s Thomasom de Gendtom nekaj časa sodeloval tudi Jan Tratnik, na koncu pa se je odlepila izkušena četverica z nosilcem pikčaste majice Timom Wellensom. Kolesarji Bore so se postavili na čelo glavnine in prednost držali pod nadzorom, na vzponih so jim z močnim ritmom pomagali tudi kolesarji Sunweba, ki so delali za Michaela Matthewsa in taktični načrt jim je uspel. Na vrhu zadnjega vzpona je v ospredju ostalo le še okrog 60 kolesarjev, povsem na repu glavnine je bil tudi Matej Mohorič, ki se je na spustu spočil in se še enkrat prebil na čelo za zaključni del naloge v peti etapi. 
 

Colbrelli ni izkoristil pomoči Mohoriča

 
Selekcijo na vzponih je preživel tudi šprinter Bahrain Meride Sonny Colbrelli, zato ga je Mohorič pred zadnjim kilometrom najprej pripeljal povsem v ospredje, potem pa je narekoval ritem na čelu do 400 metrov pred ciljem. Colbrelli bi moral biti v idealnem položaju, a je Italijan šprint spet začel preveč v ozadju in z zmago Bahraina ni bilo nič, etapo je končal na četrtem mestu. 
 
Izkušnje je vnovčil Sagan, pospešil je manj kot dvesto metrov pred ciljem in si nabral dovolj prednosti, da je odbil napad Wouta van Aerta, ki je iz ozadja prihajal z veliko hitrostjo, a mu je zmanjkalo nekaj metrov ceste, zato se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Sagan je tako prišel že do svoje 12. etapne zmage na rumeni pentlji in prve letos: »Vedel sem, da moram biti le potrpežljiv in zmaga bo prišla, čeprav je bilo po prvi etapi težko. Danes je ekipa delo opravila z odliko, cel dan so bili na čelu in dogajanje smo imeli povsem pod nadzorom. Tokrat sem šprint odpeljal tako, kot sem načrtoval, imel sem dober dan, za zmago pa potrebuješ tudi malo sreče in danes sem jo imel jaz, drugič jo bo imel morda nekdo drug.« 
 

Sedem kategoriziranih vzponov


Tour 6. etapa
Tour 6. etapa

 
V skupnem seštevku sprememb ni bilo, favoriti za končno zmago so se varno pripeljali do cilja v glavnini in prihranili moči za jutrišnji prvi spopad v gorah. Karavana bo zavila v Vogeze, kjer jih čaka kar sedem kategoriziranih vzponov, od tega trije prve kategorije, zaključek pa bo na vzponu na Planche des Belles Filles. Dolg je sedem kilometrov, zadnji pred ciljem ni asfaltiran, povprečni naklon pa presega osem odstotkov. Tour je doslej trikrat prečkal ta vzpon in vsakokrat je nosilec rumene majice na vrhu tudi dobil dirko po Franciji – leta 2012 Brad Wiggins, 2014 Vincenzo Nibali in 2017 Chris Froome. Kdo se jim bo v rumenem pridružil jutri?

Preberite še:

Komentarji: