Tratnikov beg se je končal že kmalu po začetku zadnjega vzpona

Filippo Ganna po uvodnem kronometru na dirki po Italiji dobil še 225 km dolgo etapo.
Fotografija: Filippo Ganna se je takole veselil zmage na peti etapi dirke po Italiji. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Filippo Ganna se je takole veselil zmage na peti etapi dirke po Italiji. FOTO: Luca Bettini/AFP

Italijanski kolesarski as Filippo Ganna (Ineos), svetovni prvak v vožnji na čas, je po zmagoslavju na uvodnem kronometru na dirki po Italiji presenetljivo v svojo korist odločil še peto etapo na Giru. Čeprav je bila 225 kilometrov dolga etapa na Siciliji izjemno zahtevna, zaradi česar naj ne bi bila po njegovem okusu, jo je odpeljal taktično brezhibno.

Najprej je bil član ubežne osmerice, v kateri je bil tudi Slovenec Jan Tratnik (Bahrain McLaren), v zadnjih kilometrih zadnjega vzpona pa nihče od ubežnikov ni mogel slediti njegovemu ritmu. Prednost z vrha klanca je 24-letni Italijan zadržal na dobrem 11-kilometrskem spustu in nato slavil osmo zmago v karieri; prvih sedem je dosegel v vožnjah na čas.

O drugem mestu je odločal šprint skupine favoritov in njihovih glavnih pomočnikov, ki je zaostala za 34 sekund. Osvojil ga je avstrijski kolesar Patrik Konrad (Bora-Hansgrohe), tretji pa je bil nosilec rožnate majice Joao Almeida (Deceuninck-Quickstep), ki je zaradi bonifikacijskih sekund še povečal vodstvo v skupni razvrstitvi. Portugalski kolesar ima zdaj pred Špancem Pablom Bilbaom (Bahrain McLaren) 43 sekund naskoka.

Tratnikov beg se je končal že kmalu po začetku zadnjega, najdaljšega in najtežjega od treh kategoriziranih vzponov; z zaostankom 8:57 minute je v cilj prikolesaril šele na 50. mestu. Domen Novak (+ 21:18) je zasedel 96. mesto. V skupnem seštevku je Tratnik (+ 26:24) na 66., Novak (+ 56:51) pa na 130. mestu.

Preberite še:

Komentarji: