Veteran Taaramäe je presenetil vse in slekel Rogliča

Prvi cilj na vrhu klanca že v tretji etapi je prinesel preobrat v skupnem seštevku. Roglič ostal brez rdeče majice.
Fotografija: Primož Roglič je ostal brez rdeče majice, a se s tem ne obremenjuje preveč, ker je bilo danes jasno videti, da je v odlični formi. FOTO: Ander Gillenea Afp
Odpri galerijo
Primož Roglič je ostal brez rdeče majice, a se s tem ne obremenjuje preveč, ker je bilo danes jasno videti, da je v odlični formi. FOTO: Ander Gillenea Afp

Roglič je pred startom izjavil, da je zadnji klanec spet super težek in da bo vse odvisno od počutja, od nog, da bo ekipa naredila vse, da ostane v rdečem. Žal se je med dirko zasukalo drugače, Primoža so danes slekli iz rdeče majice ubežniki, ki so napadli že kmalu po štartu današnje tretje etape.

Njihova prednost ni presegla 9 minut, vendar niso popuščali, glavnina pa se tudi ni mogla organizirati za hiter lov. Jumbovci so bili skoraj vseskozi na čelu glavnine, vendar niso mogli ali pa niso hoteli ujeti ubežnikov. Na zadnjem klancu smo gledali dirko na dirki. V ospredju so med sabo obračunali najprej ubežniki, največ moči je imel Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) V ozadju pa smo videli kdo ne bo več konkurenčen za skupno zmago. Roglič je bil spet odličen, pometel je z vsemi tekmeci in v cilj prispel varno pred vsemi, ki so nevarni za generalno zmago. 

Po etapi je Primož povedal, da je bila to uelo težka etapa z zelo strmim zaključkom, da so skušali ujeti ubežnike, a ni šlo. Na koncu mu je bilo pomembno le, da je v stiku s tekmeci, ki se potegujejo za skupni seštevek. Videti je bil zelo dobre volje. Jan Polanc je zaostal in izpadel iz prve deseterice v skupnem seštevku. 

Jumbovci niso dovolj dobro skrbeli za rdečo majico. FOTO: Ander Gillenea Afp
Jumbovci niso dovolj dobro skrbeli za rdečo majico. FOTO: Ander Gillenea Afp

 

Spremljali smo v živo


17:46
Da,  Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) je v rdeči majici, Roglič je tretji 30 sekund za njim. Na drugem mestu je zdaj  Kenny Elissonde (Trek-Segafredo). 

17:45
Še vedno čakamo rezultate skupnega seštevka ...

17:44
Rezultati 3. etape:

1. Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert)
2. Joe Dombrowski (UAE Team Emirates), +21''
3. Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), +36''
4. Lilian Calmejane (AG2R Citroën Team), +1'16''
5. Enric Mas (Movistar Team), +1'45'

17:40
Veteran Taaramäe je presenetil vse in zmagal. 

17:37
Roglič
sploh nima težav. Carapaz pa je spet odpadel.

17:36
Začeli so se napadi v glavnini! Še 1 km do cilja za vodilnega Reina Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert).

17:33
Landa
je odpadel! Yates je videti odlično, tudi Roglič, Carapaz je odpadel ... Še 1,5 km.

17:30
Sepp Kuss
je odpadel! Čudno, nepričakovano ... in to v pikčasti majici. Dombrowskem najbolje kaže 3 km do cilja. Roglič zaostaja samo še 2:26 ... pa sploh še ni stopil na pedala. Polanc odpada ... žal ...

17:27
Sploh še ni rečeno, da bo Roglič ob rdečo majico!

17:24
Calmejane
je ujet. Joe Dombrowski (UAE Team Emirates) je najbolj živahen. Še 4 km.

17:22
Roglič in Polanc sta čisto v ospredju glavnine. Še 4,5 km do vrha.

17:20
Bahrain moštvo je prevzelo vajeti glavnine, ki zaostaja še 3:33.

17:18
Lilian Calmejane (AG2R Citroën) je še vedno sam spredaj, glavnina zaostaja 3:31. Vmes so še preostali ubežniki.

17:15
Kolesarji gredo proti vrhu Picon Blanca! Ineos je spredaj ... 

17:12
Še 1 km do klanca! Ineos sili v ospredje glavnine. Tole bo šlo na vso moč! Da, Vuelta 2021 se je začela pod klancem Picon Blanco!

17:10
Glavnina se je malce ustavila. Preštevajo se, jumbovci so poniknili v trebuh pelotona ... zatišje pred nevihto!

17:08
Tesno bo. Calmejane je zavohal nevarnost. Spet je napadel, tokrat mu je uspelo pridobiti nekaj prednosti. Še 3 km do zadnjega klanca. 4:06 zaostaja rdeča majica.

17:05
Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) v skupnem seštevku za Rogličem zaostaja samo 29 sekund, vendar na tako strmem in dolgem klancu kot je  Picon Blanco je vse možno.  Lilian Calmejane (AG2R Citroën) je pet napadel. Padec v glavnini!

17:00
Ubežniki se gledajo med seboj, prednost pred glavnino pa hitro kopni. Samo še 4:30 imajo prednosti. Bo to dovolj za 7 km dolg zaključni klanec?

16:57
Začel se je obračun med ubežniki! Lilian Calmejane (AG2R Citroën) je napadel po klancu navzdol.

16:53
Kolesarji so na predzadnjem kategoriziranem klancu. Glavnina zaostaja 5:46. Do cilja je še 20 km.

16:48
Roglič je pred startom izjavil, da je zadnji klanec spet super težek in da bo vse odvisno od počutja, od nog, da bo ekipa naredila vse, da ostane v rdečem. Žal se je med dirko zasukalo drugače, Primoža bodo danes slekli iz rdeče majice, upajmo samo, da bo dobro obračunal s tekmeci za skupni seštevek.

16:44
Pred kolesarji je klanec 3. kategorije. Potem sledi spust, potem en nekategoriziran klanec in takoj začetek zadnjega klanca proti cilju. 

16:40


16:38
Rezultati edinega današnjega letečega cilja:

1. Amezqueta, 20 točk
2. Calmejane, 17 
3. Bayer, 15
4. Taaramäe, 12
5. Bol, 10

16:35
Današnji cilj bo meglen! Dobesedno ...


16:30
Da, Roglič bo danes moral predati rdečo majico. Nič hudega, jumbovci se bodo pač spočili do 7. etape, ki bo spet peklenska. Do cilja današnje 3. etape je še 33 km, peloton zaostaja 8:49.

16:26
Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) je trenutno v virtualni rdeči majici. 

16:25
Kdor bo danes prevzel rdečo majico, jo bo prav gotovo nosil do 7. etape!

16:20
Do cilja, do vrha Picon Blanca je še 42 km.


16:15
Povprečna hitrost današnje gorske etape je trenutno 41 km/h. Vetra skoraj ni, temperatura zraka je idealnih 21 stopinj. Je danes dan za Kennya Elissondeja (Trek-Segafredo)? Spomnimo se ga, kako je odpadel na Mont Ventouxu na letošnjem Touru. Se bo danes maščeval?

16:10
Ubežniki ne popuščajo. Njihova prednost je še vedno skoraj 9 minut. Ubežniki so: Joe Dombrowski (UAE Team Emirates), Lilian Calmejane (AG2R Citroën), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) in Jetse Bol (Burgos-BH).

16:07
Danes bomo videli drugi pravi obračun med favoriti. Prvega je zanesljivo dobil Primož Roglič v uvodnem kronometru. Danes je prvi cilj na vrhu klanca in danes bomo videli, kdo je v najboljši formi? Jack Haig?

16:02
Zdaj je jasno, da bomo gledali dirko na dirki. Ubežniki bodo med sabo obračunali, favoriti v ozadju pa tudi.

15:57
Zadnji klanec je res strm, vendar,če bodo ubežniki še naprej tako dobro sodelovali jih ne bo nihče ujel. Klanec na Picon Blanco sodi med strmejše na letošnji Vuelti. Vse do zaključka, ko najprej sledi klanec 3. kategorije, potem še leteči sprint, ne bomo vedeli, ali bo ubežnikom uspelo ali ne. Odločil bo zadnji vzpon. Na tem klancu se bo videlo, kdo je letos na Vuelto prišel v odlični formi in kdo ne.

15:53
Do cilja je še 58 km, prednost ubežnikov pa je skoraj 9 minut!

15:50
Bo Roglič danes branil rdečo majico?


15:45
Jumbovci so prepuščeni sami sebi. Rdeča majica je stalno v ospredju, na varnem, ne trudi se preveč, vse moči hrani za zaključni klanec. Danes se bo videlo, kdo kam sodi ...

15:40
Danes bo še zanimivo! Do cilja je 74 km, ubežniki pa imajo 8:47 minut prednosti. Jumbovci vlečejo glavnino, volje za lov pa ni videti. Spomnimo se, v 10-kilometrih lahko glavnina pridobi eno minuto ...

15:37
Polan
c s kolegi čaka start 3. etape.


15:35
Današnji ubežniki: Joe Dombrowski (UAE Team Emirates), Lilian Calmejane (AG2R Citroën), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) in Jetse Bol (Burgos-BH). 


15:30
Presenetljivo ali ne ... bil je že skrajni čas, ampak videti je, da je Jan Polanc v življenjski formi. Kaj lahko pričakujemo od njega na letošnji Vuelti? Izjavil je, da je pripravljen, da je zanj mogoče preveč klancev, ampak, mogoče je čas, da pokaže in še enkrat dokaže, kdo je in kaj zmore.

15:25
Nič hudega, če Rogla danes preobleče majico. Do Santiaga del Compostela je še res daleč. In vendar zadnji, zaključni klanec je res pasji in zgodi se lahko še marsikaj. Vse bo odvisno od naslednjih 20 km.

15:20
Ubežniki so danes res pridni, njihova prednost je že 8:16, 86 km do cilja. Jumbo Visma vleče glavnino, vendar ni videti da so se spremenili v lovce.

15:15
Zaključni klanec na Picon Blanco kolesarji bolj poznajo z dirke po Burgosu. Tole so zadnji zmagovalci:
2017: Mikel Landa
2018: Miguel Angel Lopez
2019: Ivan Sosa
2020: Remco Evenepoel
2021: Romain Bardet, cilj je bil še naprej od vrha, na koncu spusta v Espinosa de los Monteros.

15:10
Mogoče ubežnikom danes celo uspe. Vsekakor jim to vedno privoščimo. Danes so v Španiji odlični pogoji za dirkanje, samo 22 stopinj je in tudi vetra ni ...

15:05
Ubežniki so: Joe Dombrowski (UAE Team Emirates), Lilian Calmejane (AG2R Citroën), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert), Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) in Jetse Bol (Burgos-BH). 

15:00
Ubežniki so že ves čas pred glavnino. Njihova prednost 95 km pred ciljem je 7:29. Razlika je ogromna, vendar ... Počakajmo.

Danes bodo imeli sprinterji prvi peklenski dan. FOTO: Ander Gillenea Afp
Danes bodo imeli sprinterji prvi peklenski dan. FOTO: Ander Gillenea Afp

***

Danes bodo kolesarji dobro potipali srčni utrip drug drugemu, danes se bo videlo, kdo je med najresnejšimi kandidati za končno zmago, danes se bo videlo, kdo ne bo zmagal na letošnji dirki po Španiji. Ne, ni prezgodaj soditi o cilju, vedno je prvi klanec na tritedenski dirki tisti, ki loči zrno od pleva.

image_alt
Primož Roglič v Burgosu začel, kot je končal v Tokiu


Tretja etapa od Santa Dominga de Silosa do Picon Blanca je gorska etapa dolga 202,8 kilometra. Ima tri gorske in en leteči cilj. Dva gorska cilja sodita v 3. kategorijo in zadnji, ciljni vzpon v 1. kategorijo. Klanec na Picon Blanco sodi med strmejše na letošnji Vuelti. Prvih 40 kilometrov se konča na vrhu prvega kategoriziranega klanca Puerto de Manquillo.

Potem sledi kar 70 kilometrov miru oz. ravnine, kjer bodo svojo priložnost iskali ljubitelji pobegov. Etapa je označena kot gorska, ker je vmes trasa posuta z nekategoriziranimi klanci in klančki. Vse do zaključka, ko najprej sledi klanec 3. kategorije, potem še leteči sprint, ne bomo vedeli, ali bo ubežnikom uspelo ali ne. Odločil bo zadnji vzpon. Na tem klancu se bo videlo, kdo je letos na Vuelto prišel v odlični formi in kdo ne.

Primož Roglič je ostal brez rdeče majice, a se s tem ne obremenjuje preveč, ker je bilo danes jasno videti, da je v odlični formi. FOTO: Ander Gillenea Afp
Primož Roglič je ostal brez rdeče majice, a se s tem ne obremenjuje preveč, ker je bilo danes jasno videti, da je v odlični formi. FOTO: Ander Gillenea Afp


Primož Roglič je videti v super formi, prav tako Jan Tratnik in Jan Polanc. Luka Mezgec bo tudi danes glavni pomočnik Michaelu Matthewsu, zato bo najbrž z ramo ob rami z njim vse do zadnjega odločilnega klanca. Nekateri tekmeci imajo za Rogličem že velik zaostanek, včeraj sta si ga zaradi padca pridelala še Adam Yates in Hugh Carthy. Bosta danes ravno onadva napadla?

Komentarji: