Zmaga še zdaleč ni vklesana v kamen

101. Giro: Že dan po velikem slavju v Rimu je v ospredju spet dopinški primer zmagovalca.
Fotografija: Chris Froome je na vsakem koraku v središču pozornosti kolesarskega sveta. Foto AFP
Odpri galerijo
Chris Froome je na vsakem koraku v središču pozornosti kolesarskega sveta. Foto AFP

Ko je direktor Gira Mauro Vegni na dirko privabil Chrisa Frooma, je bil prepričan, da mu je uspel veliki met. Zdaj je Britanec uradni (in zasluženi) zmagovalec 101. rožnate pentlje, a nihče ne ve, kako dolgo bo ostal na seznamu zmagovalcev. Vegni zagotovo ne spi mirno.

Letošnja dirka po Italiji si zasluži zelo visoko oceno. Uspel je že štart v Izraelu, kjer so vzeli Giro za svojega, nato smo tri tedne spremljali izjemen boj za rožnato majico, poln zasukov. Ko se je že zdelo, da Simonu Yatesu zmage nihče ne more vzeti, je v zadnjem tednu kapituliral in rožnato majico hočeš nočeš prepustil Froomu, ki je bil od štarta do cilja v Rimu v središču pozornosti.

Pred dirko zaradi dopinškega primera, ki še vedno ni razrešen, je marsikdo dvomil o tem, čeprav je Vegni dobil ustna zagotovila predsednika mednarodne kolesarske zveze Davida Lappartienta, da Froomu morebitne zmage v nobenem primeru ne bodo odvzeli. Britanec je nato Giro začel s padcem, prvi teden dirke je deloval nebogljeno, šele z zmago na Zoncolanu je nakazal, da dirka po Italiji morda še ni povsem izgubljena.
 

Napadal, ko tega ni nihče pričakoval


Petkov spektakel v kraljevski 19. etapi zlepa ne bo utonil v pozabo. Bolj kot na preračunljivi kolesarski model Skya je Froome spominjal na Fausta Coppija in Marca Pantanija, ko je 80 kilometrov pred ciljem sam oddrvel zmagi naproti. Po končnem slavju v Rimu so mu novinarji pustili, da vsaj en dan v miru užival v svojem dosežku. Na vprašanje, če si je s to zmago dokončno priboril mesto med kolesarskimi velikani, je po krajšem premisleku odgovoril pritrdilno: »Mislim, da sem si to zaslužil. Napadal sem na vzponih, na spustih, v bočnem vetru, takrat, ko tega nihče ni pričakoval... Po mojem mnenju bi za dirko težko naredil še več. Lepo je biti v družbi največjih kolesarskih imen.«

Že včeraj so se na Frooma spet začele zgrinjati obtožbe, da je črna ovca sodobnega pelotona. Njegov dopinški primer visi v zraku in meče senco tako nad njegove uspehe kot nad dosežke njegovih tekmecev, a Britanec vztraja, da ni naredil nič narobe. Prireditelji Gira, z njimi pa domala ves kolesarski svet, lahko le z grozo razmišljajo, kaj se bo zgodilo, če bo Froome suspendiran. Lahko se ponovi scenarij Alberta Contadorja iz leta 2011, ki je za zeleno mizo izgubil rožnato majico. Z besedami novinarja časnika Guardian Williama Fotheringhama: »Zmaga Chrisa Frooma je še daleč od tega, da bi bila vklesana v kamen.«


Slovenska romanca z Girom se nadaljuje


Slovenski trenutek zmagoslavja na letošnjem Giru. FOTO: Luk Benies/Afp
Slovenski trenutek zmagoslavja na letošnjem Giru. FOTO: Luk Benies/Afp


Letošnja rožnata pentlja tudi slovenskih navijačev ni pustila ravnodušnih. Za prvi vrhunec je z zmago v 10. etapi letošnjega Gira v Gualdu Tadinu poskrbel Matej Mohorič, ki je nadaljeval sanjski niz na dirki po Italiji – na škornju so Slovenci slavili že peto leto zapored. Odlično se je na svojem prvem Giru odrezal tudi Domen Novak, ki je Domenicu Pozzovivu v gorah pomagal do končnega petega mesta, precej več pa so od Gira pričakovali v ekipi UAE Emirates. Po slabih predstavah Fabia Aruja je bilo vzdušje na psu, kar se je poznalo tudi pri Janu Polancu, ki se iz Italije vrača praznih rok.

Komentarji: