Cedevita Olimpija se je sprehodila skozi Patras

Za konec prvega dela evropskega pokala je ugnala Promitheas in osvojila 2. mesto v skupini D. Od 13. januarja z Virtusom in Budućnostjo ter Bourgom ali Unicsom.
Fotografija: Jaka Blažič je vnovič prednjačil pri Cedeviti Olimpiji. FOTO Eurocup
Odpri galerijo
Jaka Blažič je vnovič prednjačil pri Cedeviti Olimpiji. FOTO Eurocup

Patras – S sedmo zmago v desetih kolih so košarkarji Cedevite Olimpije še enkrat potrdili uvrstitev v drugi krog evropskega pokala, ki se bo začel 13. januarja, hkrati pa so izenačili svoj najboljši dosežek (iz sezone 2013/14), odkar je tekmovanje prešlo pod okrilje ULEB leta 2002. Še drugič v šestih dneh so ugnali Promitheas, tokrat celo veliko lažje kot na domačem igrišču (77:73). Končna razlika je znašala 36 točk, vodili pa so celo s 103:64.

Grki so namreč že prejšnji teden dokončno ostal brez možnosti za napredovanje med najboljšo šestnajsterico in so dodobra premešali svojo zasedbo. Med drugimi je manjkal rutinirani organizator Vangelis Mantzaris, ki se je v Stožicah izkazal s šele devetim trojnim dvojčkom v zgodovini sodobnega evropskega pokala, drugi prekaljeni člani moštva pa so prebili na parketu precej manj časa kot običajno. Že v uvodni četrtini, v kateri je Cedevita vodila s 25:16, je bilo jasno, kam piha veter, in trener Makis Giatras je hitro ugotovil, da bo tekmo najbolje izkoristil, če bo ponudil priložnost svojim mladim košarkarjem. Med njimi ne manjka zelo nadarjenih 17- in 18-letnikov, Nikolaos Vasileiou, danes strelec osmih točk brez zgrešenega meta, pa je star komajda 15 let.



Ljubljančanom se ob veliki razliki v znanju in izkušnjah ni poznala odsotnost Riona Browna in Roka Lenija Ukića. V prvem polčasu so imeli težave le pri metih za tri točke, saj so izkoristili le enega od osmih, sicer bi bila razlika ogromna že pred polčasom. Ob prednosti 47:32 so bili v stožiški zasedbi najučinkovitejši Kendrick Perry, Jaka Blažič in Mikael Hopkins, po glavnem premoru pa je bil promet še bolj enosmeren.
 

Profesionalno dokončali delo


V tretji četrtini, ki so jo košarkarji Cedevite Olimpije dobili kar s 37:17, so metali trojke 6:9 in vstopili v zadnji del tekme z naskokom 31 točk, tako da so svoje minute pričakali tudi njihovi benjamini Rok Radović, Dan Duščak in Luka Ščuka. Slednjič so močno prevladovali pri vseh statističnih prvinah, zbrali so denimo dvakrat več skokov kot gostitelji (Ivan Marinković 9, Hopkins 8), kar 19 v napadu, Luka Rupnik je prispeval 7 asistenc v 18 minutah igre, Blažič 6 v 22 minutah.



»Vsak je po svoje koristno izkoristil tekmo. Promitheas je namenil počitek glavnim igralcem in potisnil v ospredje mlade, mi pa smo profesionalno opravili naše delo. Po novi evropski zmagi bomo misli za nekaj časa preusmerili na ligo ABA, v kateri nas v nedeljo čaka derbi s Crveno zvezdo v Beogradu,« je bil zadovoljen Olimpijin trener Jurica Golemac.

Njegova ekipa je zaradi zmage Gran Canarie v Trentu osvojila drugo mesto v skupini D in se bo v drugem krogu po dvakrat pomerila z zmagovalcem skupine C Virtusom iz Bologne, tretjim iz skupine A (francoskim Bourgom ali ruskim Unicsom Kazanom) in Budućnostjo, četrto iz skupine B. V četrtfinale se bosta uvrstili dve najuspešnejši moštvi.

Druga para zadnjega kola v skupini D – Trento : Gran Canaria 56:67, Bursaspor – Nanterre preloženo.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Preberite še:

Komentarji: