Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
EP v košarki 2022

Litovcem so spet pokazali, kdo je evropski prvak

Slovenski košarkarji so z odliko opravili s prvo preizkušnjo na evropskem prvenstvu in v Kölnu ugnali močno reprezentanco Litve z 92:85.
Luka Dončić je v zadnji četrtini razigral Mika Tobeyja in ključno prispeval k zmagi Slovencev kljub slabšemu strelskemu popoldnevu. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Luka Dončić je v zadnji četrtini razigral Mika Tobeyja in ključno prispeval k zmagi Slovencev kljub slabšemu strelskemu popoldnevu. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
1. 9. 2022 | 17:00
1. 9. 2022 | 21:40
21:32

Slovence je v kölnski dvorani Lanxess Arena ob že 14. zaporednem nastopu na evropskih prvenstvih, prvič so seveda največji turnir stare celine začeli kot branilci naslova, pričakala armada litovskih navijačev. Ti so že ob prihodu na parket izžvižgali slovensko izbrano vrsto, ki je bila z zlatim tandemom iz Istanbula 2017, Goranom Dragićem in Luko Dončićem (z roba igrišča ga je spremljal tudi klubski trener in legenda Dallasa Jason Kidd, še ena ikona Dallasa Michael Finley in seveda lastnik kluba Mark Cuban), tako še bolj odločna, da z Litovci opravi kot pred dobrim letom na njihovem domačem dvorišču v olimpijskih kvalifikacijah.

Morda še kanček bolj zaradi zapleta pred tekmo, saj organizatorji naši izbrani vrsti za prevoz od hotela do dvorane kar malce neverjetno niso zagotovili avtobusa, zato je moralo vodstvo Košarkarske zveze Slovenije na vrat na nos organizirati prevoz v lastni režiji – s taksiji.

Selektor Aleksander Sekulić se je odločil v boj poslati začetno peterko z Aleksejem Nikolićem, Mikom Tobeyjem, Jako Blažičem, Vlatkom Čančarjem in Dončićem. Litovci so dobili skok in siloviti krenili v prvi napad, ki ga je pod košem zaključil njihov as Jonas Valančiunas, a bil nenatančen, nato je žoge v roke prejel Domantas Sabonis in poskrbel za prvo vodstvo. Nanj je odlično odgovoril Dončić, ki je zadel trojko za prvo vodstvo s 3:2. Trojko je nato zadel še Čančar in Slovenija je že vodila z najvišjo prednostjo na tekmi (6:2). Litovci so držali stik, toda nato je na njihovo žalost za tri zadel še Jaka Blažič (9:4). Slovenci so bili ob otvoritvi letošnjega EP zares vroči ob metih z razdalje.

Na začetku četrte minute je sam spet ostal Blažič in vnovič zadel za novo najvišjo prednost z 12:6, po odgovoru Litve pa je Dončić prvič odigral zdaj že »klasično« akcijo s Tobeyjem za 14:8. Po polovici polčasa je v igro prišel tudi Goran Dragić, Tobey pa je v dveh poskusih tudi sam zadel svojo prvo trojko za 17:11. Dragić je skoraj točno štiri minute pred koncem prve četrtine krenil v svoj značilen prodor in vknjižil prvi točki za 19:13. Kljub številnim menjavam v naši vrsti je prednost ostajala pri štirih oziroma več točkah, dokler ni Žiga Dimec na črto prostih metov z izpolnjenim bonusom poslal Ignasa Brazdeikisa, ki je znižal litovski zaostanek na 16:19. Prvo priložnost je v zaključku četrtine dobil tudi Klemen Prepelič. Dončić je na približanje Litve odgovoril s »fadeawayem«, toda Mindaugas Kuzminskas je s trojko še dodatno približal svoje moštvo (21:19).

Pred začetkom zadnje minute so Litovci uspeli izenačiti na 23:23, takoj jim je s trojko odgovoril Goran Dragić (26:23). Zadnji napad Slovenije v prvi četrtini se je razpletel prek Dončića, ki ga je z osebno napako ustavil Sabonis, Dončić pa je zadel en prosti met za 27:25. Litovci so v zadnjem napadu dobili skok pod obročem, Rokas Giedraitis pa je postavil končnih 27:27 po prvih desetih minutah.

Mike Tobey in Goran Dragić sta se podpisala pod nekaj pomembnih košev. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Mike Tobey in Goran Dragić sta se podpisala pod nekaj pomembnih košev. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Druga četrtina

Brata Dragić, Prepelič, Edo Murić, in Žiga Dimec so prišli na parket v drugi četrtini, prvi napad pa se ni razpletel po slovenskih željah, saj je Zoran Dragić stopil v avt. Po osebni napaki Dimca so Litovci s parom prostih metov Sabonisa imeli priložnost za vodstvo, Sabonis je zadel le enkrat za 28:27 v litovsko korist. Slovenski odgovor je bil izvrsten, Goran Dragić je lepo zaposlil Dimca pod košem za 29:28, nato je od table za tri točke zadel še Prepelič (32:28). Litovci so bili nato spet nenatančni in po hitrem protinapadu storili osebno napako nad Zoranom Dragićem, litovska klop pa je nemudoma posegla po minuti odmora. Dragić je zadel le prvi prosti met za prednost s 33:28 po minuti in pol igre v drugi četrtini, nato pa je sledil zadet met za tri Brazdeikisa (33:31).

Dončić je še vedno počival na klopi, 7:30 pred koncem četrtine je zamenjal Gorana Dragića, ko je bil izid še vedno 33:31 v slovensko korist. Po nekaj raztrganih napadih obeh ekip je Sekulić v igro poslal še Tobeyja, Blažič pa je bil tisti, ki je poskrbel za spet vsaj malce višje vodstvo z lahkim košem, nato pa je lepo zaposlil še Tobeyja za 37:31. Pri vodstvu Slovenije s 37:33 je obležal Dončić, potem ko ga je po obrazu udaril Valančiunas, po ogledu posnetkov pa 5:19 pred koncem druge četrtine svoje odločitve nista spremenila v nešportno osebno napako. Dončić je odgovoril v svojem slogu, lepo počakal tekmeca pod košem in poslal žogo skozi obroč za 39:33. Žal je Slovenija v naslednjem napadu že izpolnila bonus, a so Litovci še naprej zelo slabo izvajali proste mete, Valančiunas je spet zadel le enega za približanje na 39:34.

Novinarska konferenca po koncu tekme (v slovenščini in angleščini):

Bonus so nato izpolnili tudi Litovci, ki so slabe štiri minute pred iztekom igralnega časa zapravili nov napad, po ukradeni žogi Prepeliča in lahkem polaganju Murića je Slovenija spet vodila z lepo prednostjo (41:34), litovska klop pa je vzela minuto odmora. Sledil je delni izid 0:4 in približanje na 41:38, minuto odmora je zato vzel še Sekulić. Sodniki se nato niso oglasili, ko so Litovci na meji osebne napake ustavili slovenski napad, a Goran Dragić si je že čez nekaj sekund priboril žogo in jo elegantno položil skozi obroč v protinapadu (43:38). Slovenci so imeli priložnost tudi za višjo prednost, a na koncu prejeli trojko, toda z isto mero je odgovoril vedno bolj vroči Goran Dragić (46:41).

Litovci so tudi sami naši odgovor in se v izjemno dinamičnem obračunu približali na le točko zaostanka, nato pa je akcija tekme uspela Vlatku Čančarju, ki je najprej z blokado ustavil litovski protinapad za vodstvo, nato pa mojstrsko zadel še prek Valančiunasa ob osebni napaki. Zadel je tudi dodaten prosti met za 49:45, Litovcem se njihov napad ni posrečil, Dončić pa je s podajo prek skoraj celotnega igrišča našel Tobeyja za 51:45. Žal je ob zvoku sirene nato neverjeten met zadel še Marius Grigonis in neverjeten prvi polčas se je končal z izidom 51:48.

Litovski navijači so priredili imenitno vzdušje v dvorani Lanxess Arena. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Litovski navijači so priredili imenitno vzdušje v dvorani Lanxess Arena. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Tretja četrtina

V drugi polčas so se Slovenci podali tako kot v prvega, v postavi Tobey, Dončić, Čančar, Blažič in Nikolić, prvi napad je imela Litva in prek Grigonisa znižala na 51:50. Uvodna napada so naši košarkarji zapravili, a Litovcem ob le točki zaostanka ni uspelo uprizoriti popolnega preobrata. Vedno bolj vroči Grigonis je nato vendarle zadel za tri in Slovenija je nenadoma zaostajala z 51:53. Dončić je nato našel Tobeyja pod košem, Američanov met pa so Litovci nepravilno blokirali za novo izenačenje (53:53). Na vsako naslednje vodstvo mož v zelenih dresih so Slovenci našli odgovor, dobrih šest minut pred iztekom igralnega časa v tretji četrtini je spet obležal Dončić, ki je ob robu igrišča trčil z enim od tekmecem, a so piščalke sodnikov ostale neme. Čančar je s trojko po asistenci Dončića poskrbel za novo slovensko vodstvo (58:57). 

Še pred iztekom prve polovice tretje četrtine je v igro prišel še Goran Dragić in takoj mojstrsko za »alley-oop« zaposlil Tobeyja, Slovenija je tako vodila s 60:57. Nekaj borbenih potez pod košem kasneje so Slovenci iz svojega tretjega zaporednega napada povedli že z 62:57, ko se je pod koš sprehodil Dončić in silovito zabil. To so bile najboljše minute evropskih prvakov v tretji četrtini, skoraj vsaka žoga je končala v rokah Sekulićevih varovancev, ki so kljub zgrešenim metom uspeli povesti s 64:57, kar je bila najvišja prednost na tekmi. Litovska klop je nemudoma vzela minuto odmora, a spet je bila slovenska obramba trdna, Goran Dragić pa je v hitrem protinapadu s slabo podajo žal zapravil priložnost za še višjo prednost. Litovci so nato vendarle prekinili črno serijo s košem za 64:59.

Po nekaj zapravljenih in tudi odprtih metih Slovencev so se Litovci slabi dve minuti pred koncem tretje četrtine spet močno približali (65:63), a nato je Goran Dragić v svojem slogu na lastno napako odgovoril z ukradeno žogo in polaganjem za 67:63. To je bil znak, da Sekulić dobro minuto in pol pred koncem četrtine odpočije udarne adute. S prostima metoma Lukasa Lekavičiusa je slovenski naskok znašal le še dve točki, po asistenci istega košarkarja do Kuzminskasa pa so Litovci izenačili na 67:67. Sekulić je 58 sekund pred iztekom četrtine vzel minuto odmora. Že ob izvajanju avta so sodniki dosodili osebno napako Muriću med odkrivanjem in Litovci so imeli na voljo nov napad za nov popoln preobrat. Napad Kuzminskasa se je končal z osebno napako Dimca, Kuzminskas pa je zgrešil oba prosta meta. Goran Dragić je v zadnjem slovenskem napadu prevzel odgovornost na svoja pleča in zadel za dve točki s precejšnje razdalje, ob zvoku sirene se mu je nato po zapravljenem napadu Litve ponudila nova priložnost, tokrat za tri točke, a ni zadel in Slovenija se je v zadnjih 10 minut dvoboja podala z izidom 69:67.

FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Zadnja četrtina

Ni se začelo po načrtih Slovencev, a tudi ne Litovcev, saj so oboji hitro zapravili svoja napada. Litovci so nato iz drugega ali tretjega poskusa vendarle spravili žogo skozi obroč, nepozornost slovenskih košarkarjev je za 69:69 izkoristil Brazdeikis. Na črti prostih metov je bil v prvi minuti zadnje četrtine tudi Goran Dragić, ki je dvakrat zgrešil. V igro sta nato prišla tudi Tobey in Dončić, pa tudi Prepelič, ki mu nikakor ni steklo z razdalje kljub novemu odprtemu metu, ki mu ga je pripravil Dončić. Leikavičius je nato s polrazdalje zadel za vodstvo z 71:69. Tobey je nato po asistenci Prepeliča položil žogo skozi obroč za 71:71. Sledila je trojka Kuzminskasa ob izteku tretje minute, toda nato je Prepelič še drugič v dveh napadih našel Tobeyja za lahek koš in približanje na 73:74. Toda Litovci so se razigrali in hitro ter uspešno zaključili napad ter povedli s 76:73. Sledil je še nenatančen met Dončića za tri, Sabonis pa je ob Tobeyju po samostojni akciji poskrbel za najvišjo prednost Litve na tekmi (78:73).

Ob izteku četrte minute zadnje četrtine je v prodor krenil Čančar, a zamudil z metom, 6:01 minute pred koncem so imeli Litovci spet priložnost za novo najvišjo prednost na tekmi. Slovenci so jih agresivno prijeli in napad je hitro zapravil Brazdeikis. Naslednji napad Slovenije je bil vendarle nekaj bolj uspešen, Dončić je izsilil osebno napako Sabonisa in zadel en prosti met za 74:78. Litovci nato niso zadeli z razdalje, skok je pobral Dončić in nato izsilil novo osebno napako Sabonisa, s katero so Litovci izpolnili bonus. Dončić je pod košem mojstrsko zaposlil Čančarja, ki mu ni bilo težko zadeti in razlika je znašala le še dve točki v korist Litve (76:78). Za nameček je bil Sabonis le enkrat natančen s črte prostih metov, na parket se je vrnil tudi Goran Dragić, ki je Slovenijo povedel morda že v napad za izenačenje. Dončić je pod košem spet lepo zaposlil Tobeyja in Litva je vodila le še z 79:78. Goran Dragić je bil blizu tega, da bi ukradel še eno žogo, a po mnenju sodnikov storil osebno napako ter s tem izpolnil bonus. Grigonis s črte prostih metov ni grešil za 81:78.

Slovencem se je slabe štiri minute pred koncem nasmehnilo tudi nekaj sreče, saj je po zgrešenem metu z razdalje Dončića žogo pod košem pobral Tobey in dosegel novi pomembni točki (80:81). Po prerivanju pod obročem je spet obležal Dončić, ki ga je s komolcem zadel Valančiunas, a slovenska obramba je tudi v naslednjem napadu zdržala, Dončić pa je Tobeyju dostavil še eno žogo za popoln preobrat in slovensko vodstvo z 82:81. Večji del tribun, ki so bile odete v zeleno barvo, je še dodatno umolknil, ko je sam na trojki ostal Goran Dragić in zadel za 85:81. Litovski selektor je seveda vzel minuto odmora. Do konca dvoboja so bile še manj kot tri minute, natančneje 2:37, ko je litovski napad ustavil Čančar s še eno blokado. Kljub nenatančnemu metu Gorana Dragića je bil pod košem vnovič iznajdliv Tobey, ki si je priboril dva prosta meta 2:05 minute pred koncem. Zadel je le enega za 86:81, na drugi strani pa sta se spet pomerila Sabonis in Dončić, ki je obležal po novem udarcu v obraz. Sodnika sta se po ogledu posnetkov odločila, da je šlo za nešportno osebno napako, Slovenija je imela tako 1:50 minute pred koncem dvoboja v rokah vse potrebno, da tekmo mirno pripelje do konca.

Dončić je s črte prostih metov dvakrat zadel za 88:81, Slovenija je imela nato še napad, ki ga je s težkim metom z razdalje zaključil Dončić, a je skok za nameček pobral Blažič. Dončić je bil nato z individualnim vložkom spet neuspešen, Lekavičius pa je s polrazdalje znižal na 83:88. Ob vstopu v zadnjo minuto se napad Slovencem ni posrečil, je pa Blažič že v skoraj povsem izgubljenem položaju izsilil osebno napako, nato pa zadel še oba prosta meta za 90:83. Litovci so hitro in neuspešno zaključili svoj napad, tudi slovenski je bil nato prek Dončića oz. Čančarja neuspešen, a je Slovenija 26,1 sekunde še naprej vodila z varnimi sedmimi točkami naskoka. Litovci so uspeli zaostanek znižati na pet točk (85:90) s prostima metoma Rokasa Jokubaitisa, sledila je minuta odmora, do konca obračuna pa je bilo le še dobrih 18 sekund. Po polaganju Gorana Dragića je bilo vsega konec, zlati kapetan je zadel za končnih 92:85, Litovci pa so za konec zgrešili še en met.

Na vsakem koraku primerjave

Slovenija je v Kölnu v središču pozornosti. Kot aktualni evropski prvak iz Istanbula 2017 in z Dončićem na čelu ima na hrbtu ogromno tarčo, ki tekmece vabi k dokazovanju, hkrati pa predstavlja breme in odgovornost. Slovenska reprezentanca je v četrtek v dvorano, ki sprejme 19.000 gledalcev, prišla v dresih z našitkom, ki tekmece opozarja, da pred njimi stoji aktualni evropski prvak. Na drugi strani jo je pričakala reprezentanca, ki je na prejšnjih velikih tekmovanjih redno posegala po kolajnah, manjkala je le na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu, kamor ji je pot pred domačimi gledalci v Kaunasu preprečila prav Slovenija.

Tekma se je tedaj končala z izidom 96:85, Dončić pa je zbral 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. Čančar je dodal 18 točk, Blažič 16 in Tobey 13. Skupno sta se Slovenija in Litva srečali osemnajstkrat; Slovenija je zmagala le šestkrat.

Po Litvi najprej na vrsti Madžari, nazadnje Francozi

Slovenijo v nadaljevanju predtekmovanja čakajo Madžarska (sobota, 20.30), Bosna in Hercegovina (nedelja, 17.45), Nemčija (torek, 20.30) in Francija (sreda, 17.15). V nadaljevanje eurobasketa oziroma v osmino finala v Berlin se bodo uvrstile prve štiri ekipe.

Reprezentanci Bosne in Hercegovine ter Madžarske sta že odprli tekmovalni del na moškem košarkarskem evropskem prvenstvu v skupini B. Uvodni obračun skupine je v Kölnu dobila BiH, ki je slavila s 95:85. Obračun BiH in Madžarske je bolje začela slednja, ki je dobila prvo četrtino za šest točk, držala korak tudi v drugi četrtini, pozneje pa so vajeti igre prevzeli Jusuf Nurkić, Džanan Musa in soigralci, ki so prišli do prednosti 12 točk. Madžari pa še niso rekli zadnje in so se v zadnjem delu približali na samo dve točki, vendar so igralci BiH odgovorili z delnim izidom 10:0, kar je bila dovolj velika zaloga za prvo zmago.

Pri BiH sta Nurkić in Musa dosegla po 19 točk, John Roberson jih je dodal 18, Miralem Halilović pa 16 in devet skokov. Szilard Benke je bil z 20 točkami najboljši pri Madžarih. Že pred tem je bila na sporedu tekma v skupini A, s to se bo v izločilnih bojih križala slovenska skupina, merili sta se Španija in Bolgarija. Pričakovano so zmagali Španci s 114:87. Lorenzo Brown je bil s 17 točkami najboljši strelec Španije, pri kateri je Willy Hernangomez prispeval 16 točk, sicer pa je skupno sedem Špancev doseglo vsaj deset točk. Pri Bolgariji je izstopal Aleksandar Vezenkov s 26 točkami in 11 skoki.

V skupini A, ki igra tekme v Tbilisiju, bosta v četrtek še tekmi Turčija – Črna gora (16.15) in Belgija – Gruzija (19.00), v skupini B pa bosta ob 20.30 igrali še Francija, ki velja za enega glavnih kandidatov za najvišja mesta, in gostiteljica Nemčija.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Mike Tobey in Goran Dragić sta se podpisala pod nekaj pomembnih košev. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Mike Tobey in Goran Dragić sta se podpisala pod nekaj pomembnih košev. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Litovski navijači so priredili imenitno vzdušje v dvorani Lanxess Arena. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Litovski navijači so priredili imenitno vzdušje v dvorani Lanxess Arena. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine