Fantom srce še vedno bije v ritmu evropskega prvenstva

Anthonyja Randolpha madridski Real celo podpira pri igranju za slovensko reprezentanco.
Fotografija: Anthony Randolph je včeraj že vadil z reprezentančnimi soigralci. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Anthony Randolph je včeraj že vadil z reprezentančnimi soigralci. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Po štirih porazih v prvih šestih tekmah kvalifikacij za SP 2019 bodo slovenski košarkarji potrebovali pravi čudež, da si bodo v preostalih šestih nastopih priigrali vozovnico za Kitajsko. A čudežni dogodki so se začeli nizati. Zdesetkana reprezentanca je v ogrevalnem nastopu osvojila Varaždin, v nedeljo pa je prvič po lanskem EP dočakala Anthonyja Randolpha.

»Šele ko ga bom videl, bom verjel, da bo prišel,« je bil skeptičen celo selektor Rado Trifunović. Zato se je še toliko bolj razveselil, ko je 29-letni Američan prispel iz Madrida ter skupaj z Vlatkom Čančarjem in Jurijem Macuro, ki je star šele 18 let, a v višino meri 210 cm, ublažil kronično pomanjkanje visokih igralcev. »Anthony je pravi profesionalec in zagotavlja, da bo dal vse od sebe v petek v Latviji in v ponedeljek proti Turčiji v Stožicah. V minulih mesecih smo pogosto slišali očitek, zakaj sploh še razmišljamo o njem, saj ne bo več prišel, zdaj pa se je izkazalo, da trud ni bil zaman. Junija so ga zadržali osebni opravki, zdaj pa se je z veseljem odzval na vabilo in prišel dobro pripravljen, saj je prestal priprave z Realom,« je bil včeraj zadovoljen Trifunović.

Slišati daljši stavek iz Randolphovih ust je vendarle še zahtevnejši podvig, kot ga iztrgati iz Madrida in pripeljati na navrtano barko evropskih prvakov. Ob vrnitvi v Ljubljano je ostal zvest svoji redkobesednosti, ki jo opusti le izjemoma, med pogovori za največje ameriške in španske medije. So ga vsaj med poletom proti Sloveniji spreletavali posebni občutki ali spomini? »Niti ne. Poskusil sem se naspati, saj sem prejšnjo noč pozno pripravljal prtljago,« je dejal uvodoma in v podobnem slogu odgovoril, zakaj ni igral za Slovenijo na tekmah s Španijo in Črno goro konec junija: »Ker nisem prišel. Saj ste videli ..
 

Nikomur se ne bo dokazoval


Nato mu je jezik vendarle stekel, ko se je zaman oziral po Goranu Dragiću, Luki Dončiću, Klemnu Prepeliču, Jaki Bažiču, Alekseju Nikoliću in Žigi Dimcu. »Lepo bi bilo, če bi imeli na voljo celotno zasedbo z lanskega eurobasketa, na katerem smo se imenitno ujeli na igrišču in zunaj njega. Pogrešam vse, ki jih ni z nami, toda ostala je polovica lanskega zlatega moštva in prepričal sem se, da fantom srce bije v podobnem ritmu. Trdo vadijo in se borijo na vso moč na tekmah, zato proti Latviji in Turčiji ne bo nič drugače. Poskusili bomo iztržiti čim več, čeprav nas je Fibin sistem kvalifikacij postavil v zelo težak položaj. Vse preveč igralcev je odvisnih od dobre volje klubskih šefov. Vendar vsi skupaj še verjamemo, da se lahko prebijemo na SP,« je zagotovil v seštevku krajših stavkov in potrdil, da je dobro pripravljen.

Ali je tudi željan dokazovanja po slabši sezoni pri Realu, ki sta jo v veliki meri zaznamovali poškodbi rame in stopala? Klubski delodajalci so se ga spomladi celo želeli odkrižati, a niso mogli prekiniti še dve leti veljavne pogodbe, in trener Pablo Laso ga je znova vzel pod svoje okrilje. »Nikomur se mi ni treba dokazovati. Vsi vedo, kaj lahko dam moštvu,« je odločno zatrdil in pojasnil, da ga v klubu niso zadrževali, ko je napovedal, da bo vnovič igral za slovensko reprezentanco. »Celo podprli so mojo pobudo in dokazali, da gre za veliko ustanovo. Ne morem pa govoriti o primeru Klemna Prepeliča, morda za novince v moštvu veljajo drugačna pravila. Vem le, da se bom po obeh reprezentančnih tekmah vrnil v Madrid in z njim poskusil ubraniti naslov prvaka evrolige, kar nama bo bržkone onemogočilo igranje v novembrskem in februarskem ciklu,« je ocenil Anthony Randolph.

 

Komentarji: