Goran Dragić še vedno upa, a globoko v sebi dobro ve, koliko je ura

Le sanjski razplet pelje Miami v končnico lige NBA.
Fotografija: Goran Dragić z Miamijem visi na zelo tenki nitki. FOTO: USA Today
Odpri galerijo
Goran Dragić z Miamijem visi na zelo tenki nitki. FOTO: USA Today

Če bi košarkarji Miamija dobili le eno od svojih zadnjih štirih tekem v ligi NBA, se ne bi pred finišem rednega dela prvenstva znašli v povsem pasivni vlogi. Potem ko sta si nastop v končnici zagotovila tudi Brooklyn in Orlando z zmagama v Indianapolisu in Bostonu, je ostalo odprto le še eno mesto, moštvo Gorana Dragića pa ima pred odločilnima tekmama najslabše izhodišče med tremi kandidati.

»Da bi prišli do tako želenega osmega mesta, bomo potrebovali tudi pomoč drugih moštev. Toda dokler bomo imeli tudi najmanjše možnosti za preboj v končnico, se bomo borili na vso moč,« zagotavlja Dragić, a sam pri sebi ve, kako mikroskopsko majhna je verjetnost, da bi se mu želja uresničila. Miami resda zaostaja za Detroitom le za eno zmago, v medsebojnih tekmah pa je rezultat 2:2, vendar je slabši po iztržku proti tekmecem iz vzhodne konference: Detroitov je 26:25, Miamijev 22:28. Podobno velja za Charlotte, ki je zbral enako število zmag, rezultat dvobojev z Vročico je prav tako 2:2, a je v prednosti zaradi boljše bere proti moštvom iz jugovzhodne skupine: 10:5 v primerjavi s 7:9.

Za Miami pride torej v poštev zgolj en scenarij, da bi se v zadnjem hipu nekako povzpel do osmega mesta in si prislužil dvoboj z absolutnim prvim nosilcem končnice Milwaukeejem. V zadnjih nastopih v rednem delu prvenstva bi moral premagati tretjeuvrščeno vzhodno zasedbo Philadelphio v domači dvorani in šesti Brooklyn v gosteh, ob tem pa upati, da bosta oba njegova rivala ostala praznih rok: Detroit tako proti Memphisu doma kot v New Yorku, Charlotte pa bodisi v Clevelandu bodisi proti Orlandu doma. Torej v glavnem proti ekipam, ki so že zdavnaj izgubile upanje.
 

Wade zadnjič v Miamiju


O realnih ambicijah Vročice veliko pove že podatek, da je po nedeljskem porazu v Torontu odpustila krilnega košarkarja Rodneyja McGruderja, da bi znižala maso za plače igralcev in se ognila plačilu dodatnega davka. Zgovorna je tudi bučna napoved dvoboja s Philadelphio kot zadnje predstave 37-letnega Dwyana Wada v Miamiju pred upokojitvijo. V končnici se torej očitno ne vidijo.

»Zadnja D-Wadova domača tekma bo zelo čustvena. Vesel sem, ker sem tri sezone igral z njim in se veliko naučil, a tudi žalosten, saj ne vidim rad, da nas zapuščajo takšni velikani košarke. In ne le to. Miamijevo moštvo bo ostalo brez izjemnega človeka in prijatelja. Osebno menim, da ima v svojem rezervoarju še veliko goriva, a spoštovati moramo pravico vsakega športnika, da se poslovi na svoj način in ko si zaželi,« poudarja Goran Dragić.

Vrstni red v vzhodni konferenci: Milwaukee 60:21, Toronto 57:24, Philadelphia 50:30, Boston 48:33, Indiana 47:34, Brooklyn 41:40, Orlando 41:40, Detroit 39:41, Charlotte in Miami po 38:42, Washington 32:49, Atlanta 29:52, Chicago 22:58, Cleveland 19:62, New York 16:64.

Na zahodu so si mesto v končnici že priigrali branilec šampionskega naslova Golden State (56:24), Denver (53:37), Houston 53:28, Portland (51:29), Utah (49:31), Oklahoma City (47:33), San Antonio in LA Clippers (oba 47:34). Dallas je po zmagi v Memphisu (129:127 po podaljšku), kjer Luka Dončić znova ni igral zaradi načete stegenske mišice, 14. z izkupičkom 32:48. Za njim je le Phoenix (19:62) pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja Igorja Kokoškova.

Komentarji: