Kobe Bryant umrl v helikopterski nesreči (VIDEO)

Oblasti v Kaliforniji so potrdile, da je v helikopterski nesreči umrl ameriški košarkar Kobe Bryant, z njim pa tudi njegova 13-letna hči Gianna Maria Onore.
Fotografija: FOTO: Usa Today Sports
Odpri galerijo
FOTO: Usa Today Sports

V helikopterski nesreči je umrl ameriški košarkar Kobe Bryant, je prvi poročal spletni portal TMZ. Helikopter je strmoglavil, potem ko je na njem izbruhnil požar, po zadnjih informacijah, ki so jih lokalne oblasti objavile na novinarski konferenci, naj bi bilo devet smrtnih žrtev.

Med njimi ni bilo košarkarjeve žene Vanesse Bryant, so pa potrdili, da je bila med ponesrečenci Bryantova 13-letna hči Gianna Maria Onore. Kobe jo je s helikopterjem peljal na košarkarsko tekmo, ob njima naj bi bila v helikopterju med drugimi še Giannina vrstnica in soigralka ter njen oče. Vse skupaj naj bi bilo na helikopterju osem potnikov in pilot, nihče ni preživel, vendar identitete drugih ponesrečencev še ne želijo izdati. Vzrok nesreče še preiskujejo.

Dvakratni olimpijski prvak (2008, 2012) je svoj helikopter uporabljal že med kariero; z njim je letel od svojega doma v Newport Beachu do dvorane Staples Center, v kateri so domovali njegovi Lakersi.



Bryant, ki je umrl v 42. letu starosti, se je v zgodovino zapisal kot eden najboljših košarkarjev vseh časov. Za moštvo Los Angeles Lakers je v ligi NBA igral dve desetletji, v tem času pa petkrat osvojil šampionski prstan. 18-krat je bil izbran na tekmo vseh zvezd. Dvakrat je bil imenovan za najkoristnejšega igralca finalne serije (MVP), leta 2008 so ga proglasili tudi kot MVP rednega dela sezone.

Kariera Kobeja Bryanta v številkah. FOTO: Infografika Delo
Kariera Kobeja Bryanta v številkah. FOTO: Infografika Delo


Slovel je tudi po svojih strelskih rekordih in nepopustljivosti: v karieri kar 25-krat dosegel več kot 50 točk, 6-krat več kot 60 točk, leta 2006 proti Torontu pa kar 81 točk. »Ne poznam nikogar, ki bi imel tako visok prag bolečine, kot ga ima on. LeBrona Jamesa so nekoč zaradi krčev morali odnesti z igrišča. Paul Pierce si je poškodoval koleno in odpeljali so ga na vozičku, prav tako Dwayna Wada z izpahnjeno ramo. Kobe? Najprej je metal proste mete, nato pa je s strgano ahilovo tetivo sam odšel v slačilnico,« se je leta 2016, preden je zadnjič stopil na parket v tekmovalni vlogi, spominjal njegov nekdanji soigralec Brian Shaw.

FOTO: Emmanuel Dunand/AFP
FOTO: Emmanuel Dunand/AFP


Iz vzhoda prek Italije na zahod


Iz rodne Filadelfije je Bryant po številnih ovinkih prišel do Los Angelesa. Pri šestih letih se je skupaj s starši in dvema sestrama preselil v Italijo, kjer si je njegov oče služil kruh – kot profesionalni košarkar. Na Apeninskem polotoku je prebil deset let, nato pa ga je neizmerni talent izstrelil naravnost v ligo NBA. S tem je postal prvi košarkar na položaju branilca, ki je v najelitnejšem košarkarskem tekmovanju na svetu zaigral neposredno po srednji šoli.

Navijači se v spomin na Bryanta zbirajo pred dvorano Staples Center. FOTO: AFP
Navijači se v spomin na Bryanta zbirajo pred dvorano Staples Center. FOTO: AFP


Leta 1996 so ga kot 13. na naboru izbrali Charlotte Hornets, vendar ga takoj zatem prodali Lakersom v zameno za Vladeta Divca. Najstnik Kobe je tako v NBA zakorakal v vrhuncu ere Michaela Jordana. Počakati je moral nekaj let, nato pa je ob prelomu tisočletja v navezi s Shaquillom O'Nealom - s katerim sta se sicer očitno sovražila - »Jezernike« trikrat zapored popeljal do naslova prvakov. Kmalu zatem je dobil vzdevek, ki se ga je držal do konca kariere. Pravzaprav ga ni dobil, temveč si ga je vzel, saj se je za »Črno mambo« oklical kar sam; navdih je dobil v filmu Quentina Tarantina Ubila bom Billa.


Športni svet pretresen


Novica o prezgodnji Bryantovi smrti je pretresla ves športni svet. Nanjo sta se med druigimi na družabnih mrežjih odzvala tudi Slovenca v ligi NBA Goran Dragić in Luka Dončić.





Sporočilo je poslal tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. »Kobe je bil legenda na igrišču in ravno na začetku ravno tako pomembnega drugega poglavja v svojem življenju. Izguba Gianne je še hujša za vse nas, ki smo starši. Z Michelle pošiljava Vanessi in celotni družini Bryant ljubezen in molitve na ta nepredstavljiv dan,« je zapisal Obama.



Donovan Mitchell iz Utah Jazz je vodstvo NBA pozval naj v celotni ligi upokoji številko 24, ki jo je nosil Bryant. LeBron James, ki je ravno včeraj Bryanta prehitel kot tretji najboljši strelec v NBA vseh časov, pa je o nesreči izvedel, ko je sestopil s klubskega letala, in čustveno sprejel novico.



Spregovorili sta še dve veliki košarkarski legendi. »Besde ne morejo opisati bolečine, ki jo čutim. Rad sem imel Kobeja, zame je bil kot brat. Velikokrat sva govorila, zelo bom pogrešal najine klepete. Bil je srdit tekmovalec, eden največjih, bil je ustvarjalna sila in tudi izjemen oče, ki je ljubil svojo družino in bil ponosen na ljubezen, ki jo je tudi njegova hči kazala do košarke,« je sporočil navečji košarkar vseh časov Michael Jordan.

V Staples Cantru danes podeljujejo grammyje, vendar se okoli dvorane zbirajo predvsem košarkarski navijači, ki so se prišli poklonit tragično preminulemu Kobeju Bryantu. FOTO: Jure Pukl
V Staples Cantru danes podeljujejo grammyje, vendar se okoli dvorane zbirajo predvsem košarkarski navijači, ki so se prišli poklonit tragično preminulemu Kobeju Bryantu. FOTO: Jure Pukl


»Ne morem verjeti, kaj se je zgodilo in že ves dan pretakam solze, ker sta Kobe in njegova hčerkica Gigi umrla v helikopterski nesreči,« pa je zapisal Magic Johnson.

Na vseh nocojšnjih tekmah v ligi NBA se Kobeja Bryanta spominjajo z minuto molka. FOTO: Usa Today Sports
Na vseh nocojšnjih tekmah v ligi NBA se Kobeja Bryanta spominjajo z minuto molka. FOTO: Usa Today Sports

Komentarji: