»Luka Dončić bo nekoč najboljši Evropejec v ligi NBA vseh časov«

David Fizdale, trener košarkarjev New Yorka, je bil ob drugi zmagi nad Dallasom znova navdušen nad mladim Slovencem.
Fotografija: Luka Dončić se bo nerad spominjal zadnjih dvobojev z New Yorkom. FOTO: USA Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić se bo nerad spominjal zadnjih dvobojev z New Yorkom. FOTO: USA Today Sports

S šestimi zmagami in petimi porazi v uvodu lige NBA so košarkarji Dallasa uspešnejši kot lani ob istem času, ko so v prvih 11 tekmah klonili kar osemkrat. Toda še drugi poraz v tednu dni z New Yorkom (tokrat s 103:106), ki že vrsto let sodi med najslabša moštva v vzhodnimi konferenci, jih je spravil v slabo voljo. V boju za uvrstitev v končnico prvenstva jih namreč utegnejo takšni spodrsljaji drago stati.

Med najbolj razočaranimi je bil Luka Dončić. Izkazal se je s 33 točkami, 11 asistencami in 10 skoki, toda s petim trojnim dvojčkom v sezoni ni mogel prinesti uspeha Teksačanom. Še več: v prvih treh tednih prvenstva je petkrat dosegel več kot 30 točk, vendar je njegovo moštvo zmagalo le enkrat; v premieri sezone z Washingtonom.

»Trojni dvojčki in veliko številko točk mi ne pomenijo prav nič. Hočem zmagovati,« je Ljubljančan nejevoljno odgovoril ameriškemu novinarju, ko mu je ta našteval njegove podvige. In teh ni bilo malo. S povprečjem 28,7 točke je četrti med vsemi strelci (vodi James Harden iz Houstona z 38,2), hkrati pa je drugi med podajalci (9,3) za LeBronom Jamesom (LA Lakers, 11,1) in 13. med skakalci (10,3).


 

Ob bok Antetokounmpu


Številke ga uvrščajo med kandidate za najboljšega košarkarja sezone. Lanski MVP Giannis Antetokounmpo iz Milwaukeeja je tretji med strelci, drugi med skakalci in 16. med podajalci ter ob Dončiću edini v elitni dvajseterici v vseh treh najpomembnejših statističnih prvinah. Toda mladi slovenski as vztraja, da individualne lovorike zanj nimajo veliko teže, prav tako pohvale.

»Pričakujem, da bo Luka nekoč izpodrinil Dirka Nowitzkega in postal najboljši Evropejec v ligi NBA vseh časov,« poudarja trener New Yorka, David Fizdale, medtem ko se Dallasov strateg Rick Carlisle spretno brani pred očitki, da ima Dončić vse preveč v rokah žogo: »Bi raje videli, da bi kdo drug vodil in podajal?«
 

Od junaka do izdajalca


"Lepo je sicer slišati, da te postavljajo ob bok takšnim zvezdnikom, a moj cilj v tej sezoni je jasen. Z Dallasom se želim prebiti med najboljšo zahodno osmerico in prvič okusiti končnico. Pred dnevi sem se o tem pogovarjal s soigralcem J. J. Bareo, ki je bil član šampionske zasedbe našega kluba iz leta 2011. Pravil mi je, kako zabavni so izločilni boji in zato jo želim doživeti tudi sam," je odločen Dončić, ki je med zadnjim nastopom nenehno spodbujal Kristapsa Porzingiza, avtorja 20 točk in 11 skokov.

Latvijec je bil namreč tarča bučnega negodovanja in tudi žaljivk gledalcev, ker je januarja letos na lastno željo zapustil New York in se preselil v Dallas. »Zmerjali so ga že pred štirimi leti, ko je bil četrti izbranec nabora, nato je bil tri sezone in pol mestni junak, zdaj pa je izdajalec. To ni pošteno, toda na neprijetne scene se je odzval kot pravi profesionalec,« je ocenil Luka Dončić po revanši z New Yorkom, ki je doslej zbral le tri zmage, dve od teh pa si je prislužil v soočenjih z Dallasom. Preostale tri poraze so Teksačani doživeli proti vodilnima moštvoma obeh konferenc Bostonu in LA Lakers ter proti vedno neugodnemu Portlandu.

Komentarji: