Napočil čas za korak naprej

Slovenske košarkarice začele misijo eurobasket 2021.
Fotografija: Slovenske reprezentantke želijo na evropskem prvenstvu višje kot doslej. FOTO: FIBA
Odpri galerijo
Slovenske reprezentantke želijo na evropskem prvenstvu višje kot doslej. FOTO: FIBA

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca se je zbrala v Ljubljani in se odpravila na Roglo, kjer bo opravila uvodni cikel priprav na evropsko prvenstvo. Eurobasket bo od 17. do 27. junija v španski Valencii in francoskem Strasbourgu. Varovanke selektorja Damirja Grgića bodo na Rogli vadile do ponedeljka.

Nika Barič, Lea Debeljak, Shante Marie Evans, Zala Friškovec, Teja Goršič, Tina Jakovina, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Eva Rupnik, Maruša Seničar in Tina Trebec so košarkarice, ki so s šestimi kvalifikacijskimi zmagami brez poraza Sloveniji priigrale tretji zaporedni nastop na EP. Med 14-erico deklet je edina novinka najvišja slovenska košarkarica Mojca Jelenc.

»Zelo sem vesela, da smo se z dekleti znova zbrale, saj je od februarja že minilo nekaj časa. Spet gre za nov cikel, saj se pripravljamo na evropsko prvenstvo. Vem, da bo začetni del priprav na Rogli težek, a vsi vemo, da se moramo dobro pripraviti, tudi kondicijsko. Verjamem, da bo vzdušje pravo in da je krovna zveza tako kot vedno poskrbela za najboljše pogoje za delo. Komaj čakam, da se vse skupaj začne,« je dejala reprezentantka Teja Oblak. Tudi Eva Lisec je vesela, da so se košarkarice spet zbrale: »Pomembno je, da bomo iz tedna v teden stopnjevale formo in da ostanemo brez poškodb. Res upam, da do konca prvenstva ostanemo v popolni postavi. Malo je še zgodaj, da bi govorili o ciljih na EP, a verjamem, da je napočil čas, da nam uspe storiti korak naprej.«

Eva Lisec želi na prvenstvu stare celine imeti natančno roko. FOTO: FIBA
Eva Lisec želi na prvenstvu stare celine imeti natančno roko. FOTO: FIBA

 

Evansova se pridružuje v Laškem


Reprezentančna delegacija je prvo obveznost pred zborom že opravila, saj so igralke in člani štaba v ponedeljek uspešno prestali testiranje na novi koronavirus. Do odhoda v Francijo, kamor bodo Slovenke poletele 13. junija, jih čaka 28 dni priprav. Uvodni del na Rogli bo zaradi obveznosti izpustila Shante Evans, ki se bo soigralkam pridružila naslednji teden v Laškem. Slovenke se bodo pripravljale še v Mariboru, Zrečah in Ljubljani, na edino gostovanje pa se bodo odpravile na Slovaško.

Konec naslednjega tedna namreč sledita tudi prvi dve pripravljalni tekmi proti reprezentanci Črne gore. Nato se bodo 28. in 29. maja slovenske košarkarice na Slovaškem pomerile z domačo izbrano vrsto in Poljsko, dve tekmi s Poljakinjami pa jih čakata tudi 7. in 8. junija v Ljubljani. Zadnji test Slovenke čaka na prizorišču EP, ko se bodo tri dni pred začetkom prvenstva pomerile s Francijo.

Na 38. evropskem prvenstvu za ženske je 16 reprezentanc razdeljenih v štiri skupine. Španska Valencia in francoski Strasbourg bosta gostila vsak po dve skupini uvodnega dela prvenstva ter pripadajoči repasaž in četrtfinale, zaključni boji eurobasketa bodo v Valencii. Slovenska reprezentanca bo igrala v Strasbourgu v skupini C skupaj z reprezentancami Bosne in Hercegovine, Belgije in Turčije.

Komentarji: