Necepljeni košarkarji brez plačila

Združenje košarkarjev lige NBA ni podprlo predloga vodstva lige o obveznem cepljenju, bodo pa morali necepljeni igralci upoštevati strožje protokole.
Fotografija: Kyrie Irving nasprotuje cepljenju. FOTO: Jared C. Tilton/AFP
Odpri galerijo
Kyrie Irving nasprotuje cepljenju. FOTO: Jared C. Tilton/AFP

Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA je v izjavi za javnost zapisalo, da igralcev ne more prisiliti v cepljenje, po drugi strani pa necepljeni košarkarji ne bodo plačani za izpuščene tekme v mestih, kjer zaradi obstoječih ukrepov ne bodo mogli igrati.

»Vsak igralec, ki ne bo zadostil lokalnim predpisom ter ukrepom glede cepljenja, ne bo plačan v primeru izpuščenih tekem,« je dejal vodja oddelka za komunikacije lige NBA Mike Bass.

Združenje košarkarjev lige NBA (NBAPA) ni podprlo predloga vodstva lige o obveznem cepljenju, bodo pa morali necepljeni igralci upoštevati strožje protokole obnašanja med sezono najmočnejše košarkarske lige.

Ta pa na drugi strani nima pristojnosti, da bi narekovala lokalnim oblastem, komu lahko prepovedo udejstvovanje na tekmah. Necepljeni igralci domačih klubov bodo morali tako izpustiti polovico tekem rednega dela sezone v New Yorku in San Franciscu. Bodo pa lahko košarkarji gostujočih moštev, ki niso cepljeni, ob upoštevanju obstoječih ukrepov igrali v dvoranah v New Yorku in San Franciscu.

Lokalni ukrepi za zdaj vplivajo na tri franšize, New York Knicks, Brooklyn Nets in Golden State Warriors. Med tistimi, ki so proti cepljenju, sta košarkar Brooklyna Kyrie Irving in Andrew Wiggins, ki igra za Golden State. Oba bi morala po pogodbi v prihajajoči sezoni zaslužiti 34,9 oz. 31,6 milijona dolarjev.

Po doslej znanih podatkih je cepljenih okoli 90 odstotkov košarkarjev v ligi NBA.

Preberite še:

Komentarji: