Nič novega: vodili in – izgubili

Belgijski prvak se je v Fibini LP oddolžil slovenskemu.
Fotografija: Roko_Badzim
Odpri galerijo
Roko_Badzim

Čeprav so gostitelji vodili že z 2:0, so na koncu izgubili z 20 točkami razlike, je v časih rajnke Jugoslavije zapisal vzneseni nogometni novinar, ki je moral priložnostno poročati s košarke. Kdo ve, kako bi videl tekmo 11. kola Fibine LP v Stožicah, v kateri je Petrol Olimpija vodila proti belgijskemu prvaku s 5:0 in ob začetku zadnje četrtine imela v rokah +11, nato pa ostala zvesta tradiciji zbeganih končnic in doživela še deseti poraz na evropski sceni.

Brez Mirze Begića, Domna Lorbka in Dražena Bubnića ter utrujeni po nizu tekem po tekočem traku so Ljubljančani igrali nepričakovano zavzeto. V želji, da bi dosegli prvo zmago v LP v domači dvorani, so dolgo prekašali košarkarje Ostendeja, ki so resno v igri za napredovanje v osmino finala in so pred prihodom v Ljubljano dosegli štiri zaporedne zmage proti neposrednim tekmecem, kar tri v gosteh. Olimpijini aduti so od prve minute prevladovali pri skoku, ki so ga ob polčasu dobili z 21:10 in na koncu kar s 46:23 (Lazić 10), po vodstvu Ostendeja z 11:9 pa so jim prišle zelo prav tri trojke Roka Badžima. Hrvaški branilec je pač lahko unovčil svojo svežino in natančno desnico ter z 12 točkami brez zgrešenega meta iz igre prinesel stožiški zasedbi prednost 34:24, zakaj je na treh tekmah minulega konca tedna v seštevku igral pičlih osem minut, pa je že druga zgodba, ki ima malo skupnega z logiko.
 

Hrvata sta bila premalo


V tretji četrtini, ki jo je Olimpija dobila z 19:15, se je razigral še Luka Šamanić, po četrti Badžimovi trojki pa so gostitelji v 31. minuti vodili s 63:52. Vse bolj se jim je nasmihal uspeh, a tudi tokrat niso zmogli miselnega in taktičnega preklopa, ko bi morali ubraniti prigarano. Spustili so se v brezglavo dirjanje z Belgijci, ki so zaradi nevarnega zaostanka seveda imeli drugačne potrebe, delali naivne osebne napake v obrambi ter olajšali delo tekmecu v stiski. S preskromno igro sta izstopala predvsem glavna slovenska aduta v moštvu. Jan Špan je izgubil šest od Olimpijinih 19 izgubljenih žog, Luka Lapornik pa je zgrešil vseh sedem metov iz igre (za dve 0:4, za tri 0:3).

Dve hrvaški orožji sta bili v končnici vendarle premalo za uspeh. Nekdanji Olimpijin organizator Dušan Đorđević je štiri minute pred koncem izenačil na 65:65, dolgo neopazni Črnogorec Nemanja Đurišić, sicer prvi strelec Ostendeja v LP, pa je s svojimi edinimi točkami prinesel svojemu moštvu prednost 68:67. Junak belgijske zasedbe je bil vendarle ameriški krilni center Chase Fieler. Potem ko je Šamanić 3,9 sekunde pred koncem zadel oba prosta meta za 69:69, je sekundo pred iztekom igralnega časa zadel težak met po prodoru ob čelni črti.

Olimpijin trener Saša Nikitović je po porazu poudaril: »Znova smo prikazali dobro in borbeno predstavo, pokazatelj tega je število skokov, predvsem 18 v napadu. Igrali smo ekipno vseh 40 minut, a na koncu so nas zlomile izgubljene žoge. Po naših napakah je belgijsko moštvo dosegalo lahke točke s hitrimi protinapadi, s katerimi je premostilo težave pri postavljenih akcijah. Po šestih tekmah v devetih dneh smo vendarle pokazali veliko energije in nekaj dobrih trenutkov.«

Drugi izidi v skupini D – Bayreuth : Virtus Bologna 83:93 (Hrovat 12 točk in 7 asistenc za Bayreuth), Bešiktaš : Promitheas 96:74, Strasbourg : Neptunas 80:90; vrstni red: Virtus 9:2, Promitheas 7:4, Bešiktaš, Strasbourg in Ostende po 6:5, Neptunas 5:6, Bayreuth 4:7, Petrol Olimpija 1:10.
 

Preberite še:

Komentarji: