Odločeno je, sezona NBA se bo začela 22. decembra

Po uspešnem dogovoru vodstva NBA in sindikata igralcev bodo v prvem delu tekmovanja klubi igrali 72 tekem.
Fotografija: Košarkarska sezona v najmočnejšem klubskem tekmovanju bo zaživela že čez dober mesec dni. FOTO: Kim Klement/USA Today Sports
Odpri galerijo
Košarkarska sezona v najmočnejšem klubskem tekmovanju bo zaživela že čez dober mesec dni. FOTO: Kim Klement/USA Today Sports

Nova sezona severnoameriške košarkarske lige NBA, v kateri blestita tudi Slovenca Goran Dragić in Luka Dončić, se bo začela že čez šest tednov, 22. decembra, so danes sporočili iz lige po uspešnem dogovoru s sindikatom igralcev NBPA.

Liga NBA in združenje NBPA sta se dogovorila tudi o finančnih podrobnostih kolektivne pogodbe pod vplivom pandemije.

Kot sta sporočila liga NBA in igralsko združenje, bodo ekipe igrale 72 tekem pod enakimi finančnimi parametri kot v prejšnji sezoni.

Liga NBA si je želela sezono začeti pred božičem in s tem obdržati tradicionalne tekme med novoletnimi prazniki, končnico ter boj za prvaka pa bi končali do poletnih olimpijskih iger v Tokiu sredi julija.

Prihodnji teden sta tako na urniku že nabor lige NBA 18. novembra ter dva dni pozneje pogajanje prostih igralcev, ki bodo lahko začeli pogodbe podpisovati 22. novembra.

Za prihajajočo sezono sta se liga in združenje dogovorila za finančno omejitev plač igralcev oziroma salary cap pri 109,140 milijona dolarjev na klub, meja za tako imenovani luksuzni davek pa je 132,627 milijona dolarjev – enako kot v prejšnji sezoni.

Minula sezona je zaradi covida-19 mirovala od 11. marca do 30. julija, ko se je liga NBA nadaljevala v karantenskem mehurčku v Orlandu pod strogimi varnostnimi ukrepi ter brez gledalcev. Naslov so osvojili Los Angeles Lakers po zmagi nad Dragićevo ekipo Miami Heat.

Za zdaj bodo uvodne tekme lige NBA potekale brez gledalcev, se pa klubi dogovarjajo za dovoljenje, da bi lahko prodali manj vstopnic, a to zelo variira glede na smernice in priporočila zveznih držav glede zbiranja množic in družbene osamitve.

Precej podrobnosti je sicer še nejasnih, denimo pravila za ravnanje med pandemijo ter tudi, kaj se zgodi, če so košarkarji pozitivni na novi koronavirus. Po prekinitvi se je liga nadaljevala v osamitvenem mehurčku, kar pomeni, da ni bilo več pozitivnih igralcev.

Preberite še:

Komentarji: