Sixt Primorska gladko, Hopsi težje

Koprčani in Polzelani se bodo v nedeljskem finalu v dvorani Bonifika borili za svoje drugo zmagoslavje v pokala Spar.
Fotografija: Košarkarji Sixta Primorske so tako kot lani v Tivoliju izločili Olimpijo v pokalnem polfinalu. FOTO: Petrol Olimpija
Odpri galerijo
Košarkarji Sixta Primorske so tako kot lani v Tivoliju izločili Olimpijo v pokalnem polfinalu. FOTO: Petrol Olimpija

Dvoboj med košarkarji Sixta Primorske in Uniona Olimpija so mnogi napovedovali kot finale pred finalom letošnjega pokala Spar, saj sta se srečala zmagovalca tekmovanja v prejšnjih dveh sezonah. Pa vendar ni imel pričakovanega dramatičnega scenarija. Ljubljančani so so zadnjič vodili z 19:18 in nato zaostali že za 16 točk, saj so Koprčani na domačem parketu napovedali odločno obrambo lanske lovorike v domači dvorani Bonifika. V finalu se bodo v nedeljo ob 16. uri pomerili s polzelskimi Hopsi, ki so ugnali Helios Suns in bodo poskusili osvojiti svojo drugo pokalno lovoriko. Do edine so prišli leta 1996, leto dni pozneje pa so se zadnjič uvrstili v finale.
 

Primorci igrali kot moštvo


Sixt Primorska je bila vnovič zelo prepričljiva, podobno kot je v četrtfinalu odpravila Krko s prednostjo 41 točk v dveh tekmah. Olimpija se je uvrstila na sklepni turnir z obilo sreče ob soočenjih z Rogaško, v polfinalu pa ni mogla prikriti številnih slabosti. Čeprav ima v svojem igralskem kadru za dve moštvi košarkarjev, se jih je slednjič vpisalo med strelce le šest, vsi resda z dvomestnim učinkom, a med igralci s klopi je nekaj točk prispeval le Aleksandar Lazić. Vsi drugi so ostali pri ničli.

Koprčani so si bolje porazdelili breme in tudi igrali bolj kolektivno. Zbrali so poprej več asistenc kot tekmeci (22:10) ob manj izgubljenih žogah (6:13) in bili enakovredni pri skokih (36:37). Večjo prednost so si priigrali že v prvi polovici tretje četrtine, ko so z delnim rezultatom 14:3 pobegnili na 54:38. Naskok so znali ubraniti, čeprav jih je stožiška zasedba poskusila razorožiti tudi s consko obrambo in presingom. V napadu Ljubljančanov pa je vse preveč temeljito na individualnih akcijah in metih za tri točke (13:33 – Koprčani 5:15), z ugodnimi meti za dve točki pa je Sixt Primorska dosegla dvakrat več točk.

»Pričakovali smo napeto tekmo, odločila pa je naša moštvena igra, ob tem smo imeli tudi več razpoloženih košarkarjev. Zdaj moramo nemudoma pozabiti zmago in se pripraviti na nedeljski finale, v katerem ne bo favorita. Igrati moramo na vso moč, da nam ne bo po tekmi žal,« je po zmagi poudaril center zmagovitega moštva Marjan Čakarun, ki je zbral 16 točk in 10 skokov.


Hopsi od +16 v težave


Hopsi so imeli med vsemi udeleženci letošnjega F4 najlažje delo v četrtfinalu, v katerem so dvakrat ugnali drugoligaša Plamo Pur iz Ilirske Bistrice. In tudi v polfinalu je kazalo, da bodo brez večjih težav kos Domžalčanom, čeprav so nastopili brez poškodovanega Sandija Čebularja. Na krilih učinkovitih Sima Atanackovića, ki je že do polčasa dosegel 21 točk ob metu iz igre 8:10, in Donovona Jacka so si pred glavnim premorom priigrali obetavno prednost 47:38, v 23. minuti pa so jo povišali na 58:42.

Košarkarji Heliosa se vendarle niso vdali, čeprav jim meti za tri točke (4:14) niso šli kaj prida od rok. S koši Đoka Šalića, Blaža Mahkovica & Co. so začeli topiti zaostanek in se ob koncu tretje četrtine približali na štiri točke (68:64), po trojki Miroslava Pašajlića pa so Polzelani tri minute in 40 sekund pred koncem vodili le še z 79:76. Popolnega zasuka pa Domžalčanom ni uspelo pripraviti. Mahkovic in Pašajlić sta bila v finišu nenatančna in organizator Hopsov Casey Benson je s prostimi meti postavil piko na i.

»V končnici tekme smo imeli tudi obilo sreče. Pomembno pa je, da smo prvič po dolgih letih pripeljali naš klub v pokalni finale. Sixt Primorska nas bo pričakala v domači dvorani in za odtenek manj utrujena, zato je favorit. Mi smo po svoje naredili svoje in obogatili uspešno sezono, zato bomo zaigrali sproščeno in poskusili presenetiti,« je ocenil branilec Hopsov Sebastjan Borse.
 

Preberite še:

Komentarji: