Antetokounmpo in Nowitzki edina Evropejca med najboljšimi

Legendarni igralci, trenerji, uradniki klubov in novinarji so ob 75. obletnici košarkarske lige NBA izbirali njenih najboljših 75 igralcev vseh časov.
Fotografija: Liga NBA proslavlja častitljiv jubilej. FOTO: Jared C. Tilton/AFP
Odpri galerijo
Liga NBA proslavlja častitljiv jubilej. FOTO: Jared C. Tilton/AFP

Zaradi enakega števila glasov so jih na koncu izbrali 76, med njimi pa ni nobenega Slovenca. Na seznamu so igralci, ki so skupno dosegli več kot 1,5 milijona košev, osvojili 158 šampionskih prstanov in odigrali 730 tekem zvezd. Igralcev, ki niso smeli glasovati zase, niso razvrstili po številu glasov.

Petdeset igralcev, ki so bili med najboljšimi že ob 50. obletnici, je spet seznamu, na letošnjem pa je tudi 11 še aktivnih košarkarjev. To so Giannis Antetokounmpo, Carmelo Anthony, Stephen Curry, Anthony Davis, Kevin Durant, James Harden, LeBron James, Kawhi Leonard, Damian Lillard, Chris Paul in Russell Westbrook.

Nowitzki med šestimi Neameričani

V ekipi so štirje igralci, ki so leta 1951 igrali na prvi tekmi zvezd (Paul Arizin, Bob Cousy, George Mikan in Dolph Schayes), prvi dobitnik nagrade za najkoristnejšega igralca (Bob Pettit za sezono 1955/56) in prvi dobitnik nagrade Billa Russlla za najkoristnejšega igralca finala NBA (Jerry West za finale 1969).

Russell je ob Cousyju, Mikanu in Pettitu četrti, ki so ga uvrstili v ekipe ob 25., 35., 50. in 75. obletnici lige. V ekipo ob 75. obletnici so uvrstili šest igralcev, ki ne prihajajo iz ZDA, to so Antetokounmpo (Grčija), Tim Duncan (Ameriški Deviški otoki), Patrick Ewing (Jamajka), Steve Nash (Kanada), Dirk Nowitzki (Nemčija) in Hakeem Olajuwon (Nigerija).

Preberite še:

Komentarji: