Slovo Rogaške in njenega ideologa

Košarkarji Petrola Olimpije mirno čakajo na razplet današnje polfinalne odločitve v Kopru
Fotografija: Dragiša Drobnjak se je tudi ob slovesu odločno ruval z veliko višjim Mirzo Begićem (z žogo).
Odpri galerijo
Dragiša Drobnjak se je tudi ob slovesu odločno ruval z veliko višjim Mirzo Begićem (z žogo).

Rogaška Slatina – Prepričljiva poraza v uvodnih tekmah polfinala lige Nova KBM sta bila dober poduk za košarkarje Krke in Rogaške, saj so v revanšah odpravili številne slabosti in potisnili v težave prva nosilca končnice. Branilka naslova Petrol Olimpija se je iz njih izkopala šele v zadnji četrtini in se že uvrstila v finale, Sixt Primorska pa bo morala danes ob 18.30 še enkrat na igrišče z Novomeščani.

Ljubljančani so pripotovali v Rogaško Slatino s popotnico osmih zaporednih zmag v DP, vendar dolgo ni kazalo, da bi lahko še četrtič v nizu ugnali lanske podprvake. Gostiteljem se namreč še zdaleč ni mudilo na počitnice, ampak so poskušali podaljšati serijo, njihovemu ideologu Dragiši Drobnjaku pa se tudi pri 40 letih še ni mudilo v igralski pokoj. Toda čeprav je njegovo moštvo vodilo z 32:19 in 54:45, pri čemer se je pod obročema uspešno kosalo s precej višjimi tekmeci, je vendarle odigral zadnjo tekmo v dolgi karieri. Slatinčanom se je namreč v zadnji četrtini vse bolj poznal manjši nabor košarkarjev ter po trojkah Gregorja Hrovata in Devina Oliverja so v 34. minuti prvič zaostali s 57:59. In ko so Ljubljančani razvlekli delni rezultat na 0:16, je bilo že jasno, da se bo finale začel v soboto v Stožicah in da bodo Olimpijini košarkarji poleg prednosti tekme več v domači dvorani imeli tudi teden dni oddiha za celjenje manjših poškodb.

»Menim, da smo se zasluženo uvrstili v finale. V obeh polfinalnih tekmah smo bili kos pritisku. Čakali smo na priložnost in jo v drugem polčasu izkoristili,« je bil zadovoljen trener zmagovalcev Zoran Martič. Dragiša Drobnjak pa je po zadnjem nastopu dejal: »Verjel sem, da bomo podaljšali sezono, vendar ničesar ne obžalujem. Že pred novim letom sem prvič v življenju začutil, da sem prišel do konca poti. Odločil sem se, da se bom preizkusil v trenerskih vodah. Ne vem, kako uspešen bom pri tem, toda tako kot v igralskih dneh bom vedno dal vse od sebe.«


Krka z obrambo do 1:1


Sixt Primorska je ob sredini zmagi z 88:71 zadela 14 trojk in dobila skok, v soboto je metala za tri točke 7:27, izgubila zračne bitke z 29:44 in zapravila 18 žog. Že številke so dovolj zgovorne, še precej več pa je povedal povsem drugačen pristop Krkinih košarkarjev. Zmedla jih ni niti zgodnja izguba kapetana Daliborja Đape, ki si je že v 5. minuti poškodoval zadnjo stegensko mišico. Njihova naloga ni bila lahka, saj so se s Koprčani pomerili že devetič v sezoni in niso imeli čudežnih adutov iz rokava, po izgubljeni uvodni četrtini so jih rešili klasični košarkarski prijemi.

Predvsem jim je prišla prav boljša igra v obrambi, s katero so obglavili napade tekmecev, ki so trmasto vztrajali pri poskusih od daleč, čeprav njihovi glavni ostrostrelci niso blesteli (Rebec za tri 1:6, Ferme 0:5, Hodžić 2:8, Zupan 1:3), in se niso znali prilagoditi na razmere na igrišču. Brez prave globinske igre so Primorci zadeli le 11 metov za dve točki in imeli na voljo manj prostih metov kot gostitelji, slednjič pa so iz drugih akcij dosegli le dve točki. Novomeščani resda niso blesteli, toda njihova igra je bila dovolj raznovrstna.

»V obrambi smo res igrali veliko bolje kot v sredo v Kopru. Tekma ni bila lahka, morali smo garati vseh 40 minut. Zdržali smo in to je bil ključ do zmage. Za uvrstitev v finale bomo morali prikazati še eno takšno predstavo. Upam, da nam je ostalo dovolj energije, za željo se ne bojim,« je poudaril Krkin trener Simon Petrov po tem, ko so njegovi košarkarji dobili zadnje tri četrtine, najbolj prepričljivo zadnjo z 21:11. Pri gostih se je dirigent Daniel Vujasinović najbolj trudil, da bi nekaj spremenil, a mu ni povsem uspelo, zato je priznal: »Tokrat je bila Krka boljša, toda pred tretjo tekmo nas ni zajela panika. V domači dvorani bomo imeli zaključno žogico za preboj v finale, za kar smo garali vso sezono. Proučili bomo poraz v Novem mestu in uvideli, kje smo delali napake. Razmišljamo pozitivno, zato nas zanima le zmaga.«


Krka : Sixt Primorska 75:61 (54:50, 37:35 ,14:18) – v zmagah 1:1
Dvorana Leona Štuklja, gledalcev 600, sodniki Vučković (Mb), Španič (Po) in Savić (Lj).
Krka: Jančar Jarc 2, Marinelli 15 (6:6), Bratož 8 (2:2), Cinac 9 (5:6), Dimec 12 (0:2), Jošilo 11 (3:4), Zagorac 11 (1:2), Kovačevič 3, Fifolt 4 (2:4); Sixt Primorska: Rebec 5, Ferme 7 (5:6), Čakarun 12, Joksimović 2, Kosi 5 (3:4), Zupan 5 (2:2), Hodžić 8 (2:2), Vujasinović 12 (4:5), King 2 (2:4), Glas 3.

Rogaška : Petrol Olimpija 67:73 (55:50, 40:36, 25:18) – 0:2
Dvorana Rogaška Slatina, gledalcev 1200, sodniki Zupančič, Grbić (oba Lj) in Rener (Kp).
Rogaška: Kosič 7 (2:3), Davis 17 (2:3), Đuranović 8 (2:4), Fon 2, Nikolić 14 (2:4), Pajić 12 (5:6), Šantelj 3 (3:4), Drobnjak 4; Petrol Olimpija: Kastrati 1 (1:2), Radulović 4, Oliver 20 (1:3), Špan 3, Morgan 4 (2:4), D. Lorbek 3 (0:2), Hrovat 15 (5:8), McCarron 11 (5:6), Begić 2, Sanon 10 (0:2).

Tretja tekma, danes: Sixt Primorska – Krka (18.30).
 

Komentarji: