Spomin na stožiških -31 je dodaten motiv

Petrol Olimpija bo v 10. kolu kolu lige prvakov gostovala v Bologni pri vodilni zasedbi skupine D.
Fotografija: Virtus se je oktobra sprehodil skozi Stožice. Z žogo Jusuf Sanon. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Virtus se je oktobra sprehodil skozi Stožice. Z žogo Jusuf Sanon. FOTO: Uroš Hočevar

V primerjavi s črnim decembrom (in novembrom) so košarkarji Petrola Olimpije bolje začeli novo leto, res pa je, da Zadar, Šentjur in Rogaška niso bili tekmeci najvišjega razreda. Povsem drugače bo danes ob 20.30, ko bodo v tekmi 10. kola Fibine lige prvakov gostovali v Bologni. Domači Virtus jim je namreč ob prvem soočenju v Stožicah primazal eno od najhujših zaušnic v zgodovini kluba.

Ljubljančani so se v zadnjih letih navadili porazov na evropski sceni. Še posebej v tej sezoni, saj so v dosedanjih devetih nastopih iztržili le eno zmago, med vsemi 32 moštvi v LP jih ima tako malo zgolj češka Opava v skupini B. Pa vendar jih še vedno skeli polom, ki so ga doživeli 24. oktobra lani. V dvoboju nekdanjih uglednih evroligašev jih je Virtus prekosil kar z 92:61 (Punter 18, Cournooh 14, Cappelletti, Kravić in M'Baye po 10; Špan 18, Radulović 9, Reynolds 7) in se na trenutke poigraval z njimi kot z nedoraslimi začetniki. Bolonjčani so nadaljevali v podobnem slogu, prvi poraz so doživeli šele v 7. kolu in z izkupičkom 7:2 (klonili so le v Klaipedi in Ostendeju) vodijo v skupini D pred Strasbourgom in Promitheasom (oba 6:3). Nekoliko manj blesteče so njihove predstave v italijanski ligi, v kateri zasedajo 8. mesto z bero 7:7. V Ljubljani torej ni gostovalo moštvo z drugega planeta, ampak zasedba s številnimi omejitvami, ki bi jih kazalo izkoristiti v revanši.

Vprašanje pa je, ali se bo Petrol Olimpija ob dodatno zgoščenem sporedu tekem zaradi nastopov v pokalu Spar utegnila osredotočiti na LP, v kateri nima možnosti za napredovanje v osmino finala. Na njenem prednostnem seznamu sta (poleg pokalne revanše z Rogaško) naslednja dvoboja v ligi ABA z Mego Bemaxom in Cibono, saj ji tako kot Krki vse resneje grozi izpad. Ljubljančani so se za nameček odpravili v Italijo oslabljeni. Domen Lorbek namreč ni registriran za igranje v LP, Marvin Jones pa je med pokalno tekmo v Rogaški Slatini nerodno padel po trku z enim od domačih košarkarjev in si potolkel hrbet. Zdravniški pregled je potrdil, da Američanova poškodba ni hujša, a zaradi bolečin se vendarle ni podal na pot. V primerjavi s tekmo z Rogaško bosta v moštvu center Marko Simonović in branilec Roko Badžim, ki sta bila v ponedeljek presežna tujca.
 

Nikitović lovi prvo zmago


Olimpijin trener Saša Nikitović še vedno čaka na prvo zmago v ligi prvakov, saj je ob edinem Olimpijinem uspehu v Ostendeju moštvo vodil še Zoran Martič. Pred svojim četrtim izpitom v tekmovanju pa ne skriva spoštovanja do evropskega prvaka iz let 1998 in 2001 ter 15-kratnega italijanskega šampiona (zadnjič leta 2007), ki je zdaj druga najučinkovitejša zasedba celotne LP. S povprečjem 86,1 zaostaja le za Hapoelom iz Jeruzalema (87) iz skupine C, Olimpija pa je 29. s 75,1 točke. »Virtus je doslej doživel le dva poraza v naši skupini, nobenega na domačem parketu. Italijani so nasploh v dobrem ritmu, tudi v državnem prvenstvu so v nedeljo premagali Brescio. Čaka nas zahtevno gostovanje, saj bodo tribune v italijanski prestolnici košarke zagotovo nabito polne in glasno spodbujale kakovostno domače moštvo. Tekma bo za nas zelo dobra izkušnja pred nadaljevanjem lige ABA. Prikazati moramo borbeno igro, videli pa bomo, če bo to dovolj za zmago.«

Preberite še:

Komentarji: